x

KULINARNE ZJEDNOCZENIE

Kategoria: Lifestyle - książki    25.02.2019

"Sto receptur na sto lat niepodległości" to zbiór oryginalnych receptur z różnych regionów Polski z XIX i XX w., a także ich interpretacje w wykonaniu współczesnych szefów kuchni.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Profesor Jarosław Dumanowski w ostatnim czasie był konsultantem merytorycznym i redaktorem historycznych tekstów do książki wydanej przez sieć hurtowni Makro w ramach projektu Kulinarne Zjednoczenie Polski.

Menu promujące polską kuchnię pojawiło się w wybranych restauracjach w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu czy Szczecinie. Do współpracy zaproszeni zostali np.: Adriana Marczewska, Grzegorz Labuda czy Dominik Narloch. Każdy z nich pokazuje w tej książce, w jaki sposób patrzy na tradycje i w jakim kierunku chce je rozwijać. Ciekawy jest podział receptur na kuchnię terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, a także kuchnię żydowską, wojskową oraz śniadania. Znajdziemy tu m.in.: kołduny z ryby, wereszczakę, czyli schab po litewsku, gulasz węgierski czy torcik z chałki.

Które dania pochodzą z którego regionu? Czym nowoczesne wersje różnią się od oryginałów? Warto zaznaczyć, że publikacja jest polsko-angielska, co w przypadku wydawnictw kulinarnych zdarza się niezwykle rzadko.

red. Magdalena Figurna, Jarosław Dumanowski, „Sto receptur na sto lat niepodległości”, wyd. Makro 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej