x

KULINARNE ZJEDNOCZENIE

Kategoria: Lifestyle - książki    25.02.2019

"Sto receptur na sto lat niepodległości" to zbiór oryginalnych receptur z różnych regionów Polski z XIX i XX w., a także ich interpretacje w wykonaniu współczesnych szefów kuchni.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Profesor Jarosław Dumanowski w ostatnim czasie był konsultantem merytorycznym i redaktorem historycznych tekstów do książki wydanej przez sieć hurtowni Makro w ramach projektu Kulinarne Zjednoczenie Polski.

Menu promujące polską kuchnię pojawiło się w wybranych restauracjach w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu czy Szczecinie. Do współpracy zaproszeni zostali np.: Adriana Marczewska, Grzegorz Labuda czy Dominik Narloch. Każdy z nich pokazuje w tej książce, w jaki sposób patrzy na tradycje i w jakim kierunku chce je rozwijać. Ciekawy jest podział receptur na kuchnię terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, a także kuchnię żydowską, wojskową oraz śniadania. Znajdziemy tu m.in.: kołduny z ryby, wereszczakę, czyli schab po litewsku, gulasz węgierski czy torcik z chałki.

Które dania pochodzą z którego regionu? Czym nowoczesne wersje różnią się od oryginałów? Warto zaznaczyć, że publikacja jest polsko-angielska, co w przypadku wydawnictw kulinarnych zdarza się niezwykle rzadko.

red. Magdalena Figurna, Jarosław Dumanowski, „Sto receptur na sto lat niepodległości”, wyd. Makro 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena

Kuchnia turecka kojarzy wam się głównie z kebabem? Ma tymczasem znacznie więcej do zaoferowania - w Turcji będącej kolebką jednej z najstarszych kultur kulinarnych świata pracuje mnóstwo młodych kucharzy, którzy w ciekawy sposób podchodzą do tradycji.

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

Z niemiecką precyzją

Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.

Kolejny Fine Dining Week już w lutym

W dniach 7 - 18 lutego 2018 roku, odbędzie się czwarta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony polskiej scenie fine - diningu obejmie swoim zasięgiem cztery miasta: Warszawę, Poznań, Wrocław oraz Kraków.

SUROWE ZASADY

Znajdziecie w niej m.in. przepisy na: surowe tacos, chleb esseński czy spód do pizzy z pestek słonecznika, sałatkę ze skiełkowanego żyta, gazpacho, tabouleh, guacamole czy sernik z nerkowców bez pieczenia. Autorzy skomponowali też gotowe menu z podziałem na dni.

W TYGLU BISTRONOMII

Z czym kojarzy się francuska kuchnia? Albo z fine diningiem, albo z bistro. Niezobowiązująca restauracja z luźną atmosferą, prostym, klasycznym jedzeniem, często serwująca lunche - tak można zdefiniować bistro.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej