Menu promujące polską kuchnię pojawiło się w wybranych restauracjach w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu czy Szczecinie. Do współpracy zaproszeni zostali np.: Adriana Marczewska, Grzegorz Labuda czy Dominik Narloch. Każdy z nich pokazuje w tej książce, w jaki sposób patrzy na tradycje i w jakim kierunku chce je rozwijać. Ciekawy jest podział receptur na kuchnię terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, a także kuchnię żydowską, wojskową oraz śniadania. Znajdziemy tu m.in.: kołduny z ryby, wereszczakę, czyli schab po litewsku, gulasz węgierski czy torcik z chałki.
Które dania pochodzą z którego regionu? Czym nowoczesne wersje różnią się od oryginałów? Warto zaznaczyć, że publikacja jest polsko-angielska, co w przypadku wydawnictw kulinarnych zdarza się niezwykle rzadko.
red. Magdalena Figurna, Jarosław Dumanowski, „Sto receptur na sto lat niepodległości”, wyd. Makro 2018