x

Nowe rozdanie gwiazdek Michelin - w Polsce bez rewolucji

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.03.2019

Restauracje Atelier Amaro oraz Senses z Warszawy kolejny rok z rzędu utrzymały swoje Gwiazdki Michelin, więc nadal są jedynymi w Polsce lokalami z tym wyróżnieniem.

W  edycji Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2019” spore zmiany na warszawskiej scenie kulinarnej.

Którym restauracjom przyznano gwiazdki Michelin w 2020 roku - tu przeczytasz o najnowszej edycji przewodnika.

Aż 6 warszawskich restauracji wypadło z zestawienia. W przewodniku na 2019 rok nie pojawiły się: AleGloria, Salto, Strefa, Tamka 43, delizia, Merliniego 5. Zadebiutowały za to trzy nowe restauracje: Chłodna 15 by Wilamowski (2 symbole sztućców), Europejski Grill (2 symbole sztućców), Bez Gwiazdek (1 symbol sztućców). Ponadto Kieliszki na Hożej zyskały symbol Bib Gourmand, przyznawany za korzystny stosunek jakości do ceny.

Po raz kolejny swoją pozycję potwierdziły restauracje Atelier Amaro i Senses, utrzymując swoje gwiazdki i udowadniając, że serwują kuchnię na najwyższym europejskim poziomie. W przewodniku znalazło się łącznie 27 restauracji z Warszawy (w edycji z 2018 roku było ich 30). 

Znacznie mniejsze zmiany widać natomiast wśród krakowskich restauracji. Większość z nich pozostała utrzymała swoją pozycję w przewodniku. Z zestawienia wypadł jedynie Industral Resto & Bar. W Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2019” uwzględniono 25 restauracji z Krakowa. 

W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek),
– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny,
– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców).

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. 

Wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane jest w Polsce od 2012 r. Jako pierwsza zdobyła je wówczas restauracja  Butchery&Wine, która w sumie została w ten sposób uhonorowana 8 razy. Inni stali zdobywcy Bib Gourmand to:
Brasserie Warszawska - 6 razy, od 2014 r.
Kieliszki na Próżnej - 3 razy, od 2017 r.
Ale Wino - 2 razy, od 2018 r.
Kieliszki na Hożej - jeden raz, od 2019 r.

Istotną zmianą na światowej liście jest dołączenie do zestawienia restauracji z Chorwacji, które znajdują się z Zagrzebiu i Dubrowniku, oraz z Islandii, które działają w Reykjavíku. Łącznie tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje ponad 1900 restauracji z 38 największych miast w 22 krajach Europy. Opisane lokale znajdują się w Austrii (Wiedeń i Salzburg), Belgii (Bruksela i Antwerpia), Chorwacji (Zagrzeb i Dubrownik), Czechach (Praga), Danii (Kopenhaga, Aarhus), Finlandii (Helsinki), Francji (Paryż, Lyon), Grecji (Ateny), Hiszpanii (Madryt, Barcelona), Holandii (Amsterdam, Rotterdam), Irlandii (Dublin), Islandii (Reykjavík), Luksemburgu (Luksemburg), Niemczech (Berlin, Hamburg, Monachium), Norwegii (Oslo), Polsce (Warszawa, Kraków), Portugalii (Lizbona), Szwajcarii (Berno, Genewa, Zurych), Szwecji (Sztokholm, Göteborg, Malmö), na Węgrzech (Budapeszt), w Wielkiej Brytanii (Londyn, Edynburg), Włoszech (Rzym, Mediolan).

Main Cities of Europe 2019 - pełna lista polskich restauracji

Warszawa (27 restauracji; w 2018 roku było 30 lokali w zestawieniu)
Atelier Amaro - Gwiazdka Michelin, 3 symbole sztućców
Senses - Gwiazdka Michelin, 3 symbole sztućców
Brasserie Warszawska - Bib Gourmand, 2 symbole sztućców
Alewino - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców
Butchery and Wine - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców
Kieliszki na Hożej - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców
Kieliszki na Próżnej - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców
Amber Room - 4 symbole sztućców
Belvedere - 3 symbole sztućców
Michel Moran – Bistro de Paris - 3 symbole sztućców
Platter by Karol Okrasa - 3 symbole sztućców
Chłodna 15 by Wilamowski (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 2 symbole sztućców
Concept 13 - 2 symbole sztućców
Dom Polski - 2 symbole sztućców
Europejski Grill (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 2 symbole sztućców
Mokotowska 69 - 2 symbole sztućców
Nolita - 2 symbole sztućców
La Rotisserie - 2 symbole sztućców
Rozbrat 20 - 2 symbole sztućców
Signature - 2 symbole sztućców
U Fukiera - 2 symbole sztućców
U Kucharzy - 2 symbole sztućców
Bez Gwiazdek (dołączyła do tegorocznego rankingu)- 1 symbol sztućców
Dyletanci - 1 symbol sztućców
Winosfera - 1 symbol sztućców
ELIXIR by Dom Wódki - 1 symbol sztućców
L’enfant Terrible - 1 symbol sztućców

Z warszawskiego zestawienia w tym roku zniknęły:
- AleGloria
- Salto
- Strefa
- Tamka 43
- Delizia
- Merliniego 5

Kraków (25 restauracji; w 2018 roku było 26 lokali w zestawieniu)
Zazie - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców
Copernicus - 3 symbole sztućców
Trzy Rybki - 3 symbole sztućców
Albertina - 2 symbole sztućców
Amarylis - 2 symbole sztućców
Corse - 2 symbole sztućców
Cyrano de Bergerac - 2 symbole sztućców
Kogel Mogel - 2 symbole sztućców
Leonardo - 2 symbole sztućców
Pod Baranem - 2 symbole sztućców
Studio Qulinarne - 2 symbole sztućców
Szara - 2 symbole sztućców
Szara Kazimierz - 2 symbole sztućców
Pod Nosem - 1 symbol sztućców
Bianca - 1 symbol sztućców
Bottiglieria 1881 - 1 symbol sztućców
Del Papá - 1 symbol sztućców
Farina - 1 symbol sztućców
Hana Sushi - 1 symbol sztućców
Karakter - 1 symbol sztućców
La Campana - 1 symbol sztućców
Miodova - 1 symbol sztućców
Sąsiedzi - 1 symbol sztućców
Zakładka - 1 symbol sztućców

Z krakowskiego zestawienia w tym roku zniknęły:
- Industrial Resto & Bar

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

MIĘDZYNARODOWY SUKCES POLSKIEJ RESTAURACJI

Stołeczna restauracja Atelier Amaro znalazła się na niedawno ogłoszonej liście The Diners Club 50 Best Discovery Series. Obecność w tym prestiżowym zestawieniu to pierwszy krok do listy głównej The World’s 50 Best Restaurants.

Pasibus włącza się w akcję #PosiłekDlaSeniora Grupy Warszawa

Sieć burgerowni Pasibus przygotuje posiłki dla wrocławskich seniorów. Pierwsze dostawy jedzenia trafią do nich w piątek, 24 kwietnia.

Wódka i owoce - szlachetna para

Moda na parowanie alkoholi i jedzenia zatacza coraz szersze kręgi. Tym razem w DOM WÓDKI - Restauracja Elixir odbył się lunch połączony z prelekcją na temat wódek owocowych.

Transatlantyk Festival

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne - jedną z najpopularniejszych sekcji festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w wyjątkowej przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź.

OGRÓD W MIEŚCIE

Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, owady i miód" odbędzie się w dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego w Al. Ujazdowskich 4 w Warszawie.

BARON I MARCZEWSKA NA NOWYM FRONCIE

Aleksander Baron został szefem kuchni w nowej restauracji Zoni , a Adriana Marczewska szefową bistro WuWu. Restauracje powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki Rest Team, którą współtworzą Ewa, Andrzej i Mirosław Niziowie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej