x

TO DOBRE, TO PROSTE

Kategoria: Lifestyle - książki    27.03.2017

Jak przywracać zapomniane smaki, jak kultywować polską tradycję kulinarną i czym ona właściwie jest? Gdzie znaleźć najlepsze produkty? Jak hoduje się zwierzęta, a jak pozyskuje dzikie rośliny i dziczyznę? Czy możliwe jest całkowicie ekologiczne rolnictwo?

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Na te pytania (oraz wiele innych) odpowiadają producenci, rolnicy, aktywiści, szefowie kuchni i rozmaici przedstawiciele szeroko pojętej branży w rozmowach z Agatą Michalak. Dziennikarka kulturalna i kulinarna, naczelna magazynu „Kukbuk”, postanowiła wytropić najlepszej jakości składniki, prześledzić ich historię, poznać ludzi, którzy za nimi stoją, przedstawić kompleksowy obraz polskiej kultury kulinarnej ostatnich lat, a także zdiagnozować tendencje i przypomnieć wydarzenia przełomowe.

Agata z charakterystyczną dla siebie dociekliwością kulturoznawcy zrobiła imponujący research i dopytała rozmówców o wszystko, co najbardziej ją nurtowało. Nie są to wywiady w klasycznej formie – to trzymająca w napięciu opowieść, w której autorka przeplata kolejne tematy i wątki, przytaczając słowa swoich bohaterów, m.in.: Wojciecha Modesta Amaro, Macieja Nowickiego, Giena Mientkiewicza, Łukasza Łuczaja, Mieczysława Babalskiego, Jolanty i Ludwika Majlertów, Małgorzaty Piwońskiej czy Matyldy Grzelak.

Tytuły rozdziałów to produkty, tematy, zjawiska. Wnioski czasami są zaskakujące, ale w gruncie rzeczy bardzo proste. Wiele jest jeszcze do zrobienia, borykamy się z poważnymi problemami, ale mamy w Polsce ogromne tradycje, naturalne bogactwo produktów i przede wszystkim – jak dobitnie pokazuje niniejsza książka – utalentowanych i oddanych temu, co robią, ludzi. To zapaleńcy, którzy są gotowi pchać do przodu nasz rynek. Trzeba im tylko pozwolić dalej robić swoje. To takie proste.

„O dobrym jedzeniu”, Agata Michalak, wyd. Czarne 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej