

TO DOBRE, TO PROSTE


Jak przywracać zapomniane smaki, jak kultywować polską tradycję kulinarną i czym ona właściwie jest? Gdzie znaleźć najlepsze produkty? Jak hoduje się zwierzęta, a jak pozyskuje dzikie rośliny i dziczyznę? Czy możliwe jest całkowicie ekologiczne rolnictwo?
Agata z charakterystyczną dla siebie dociekliwością kulturoznawcy zrobiła imponujący research i dopytała rozmówców o wszystko, co najbardziej ją nurtowało. Nie są to wywiady w klasycznej formie – to trzymająca w napięciu opowieść, w której autorka przeplata kolejne tematy i wątki, przytaczając słowa swoich bohaterów, m.in.: Wojciecha Modesta Amaro, Macieja Nowickiego, Giena Mientkiewicza, Łukasza Łuczaja, Mieczysława Babalskiego, Jolanty i Ludwika Majlertów, Małgorzaty Piwońskiej czy Matyldy Grzelak.
Tytuły rozdziałów to produkty, tematy, zjawiska. Wnioski czasami są zaskakujące, ale w gruncie rzeczy bardzo proste. Wiele jest jeszcze do zrobienia, borykamy się z poważnymi problemami, ale mamy w Polsce ogromne tradycje, naturalne bogactwo produktów i przede wszystkim – jak dobitnie pokazuje niniejsza książka – utalentowanych i oddanych temu, co robią, ludzi. To zapaleńcy, którzy są gotowi pchać do przodu nasz rynek. Trzeba im tylko pozwolić dalej robić swoje. To takie proste.
„O dobrym jedzeniu”, Agata Michalak, wyd. Czarne 2017

Zobacz także

CORAZ BLIŻEJ

Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł.

"Modern Comfort Food: A Barefoot Contessa Cookbook" Iny Garten

Jeśli chcecie zrozumieć, co to jest comfort food, zajrzyjcie do tej książki. A potem od razu coś ugotujecie!

Podróż przez smaki

To kolejny przypadek książki kulinarnej, która jednocześnie jest przewodnikiem po miejscach i smakach.

"Kalafior to król" Leanne Kitchen

Kalafior jest bardzo popularny w naszym kraju, więc wydawałoby się, że nie potrzebuje promocji - większość osób zajmujących się gotowaniem wie, co z nim zrobić w kuchni.

"Droga przez mąkę. Literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego

Jeśli można mówić o czymś takim jak kultowe audycje kulinarne, to z pewnością zalicza się do nich "Droga przez Mąkę" Łukasza Modelskiego w radiowej Dwójce. W programie emitowanym od 7 lat w niemal każdą niedzielę goście opowiadają prowadzącemu o kulinarnej kulturze w różnych kontekstach.

Slowfoodowa agenda

Przed nami wydarzenia organizowane przez międzynarodowy ruch Slow Food w 2018 r. Przedstawiamy najważniejsze z nich.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

