x

Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    22.03.2019

Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.

Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej. Foto: Daniel Miśko – Miśko Collective.
Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej. Foto: Daniel Miśko – Miśko Collective.
Do tytułów AIG Prix przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu nominuje rokrocznie polska Akademia Gastronomiczna z jej prezydentem Maciejem Dobrzynieckim na czele. Polska Akademia przyznaje ponadto krajowe wyróżnienia gastronomiczne Ars Coquinaria. Tegoroczna gala wręczenia wszystkich tych nagród odbyła się 21 marca w warszawskim Hotelu Bristol.
Tytuł Szefa Przyszłości (Prix au Chef de L’Avenir) otrzymał Wojciech Korfel z restauracji Prologue w Gdańsku, który w nagrodę odbędzie staż w hiszpańskiej restauracji Azurmendi z trzema gwiazdkami Michelin. Nagrodę Sommeliera (Prix au Sommelier) zdobył Piotr Pietras – wyjedzie na study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich. Nagrodę Literatury Gastronomicznej (Prix de la Littérature Gastronomique) przyznano Patrycji Siwiec i Adamowi Pawłowskiemu za książkę „Gościnność”, a Nagrodę Multimediów (Prix Multimedia) – Małgorzacie Mincie, autorce bloga MintaEats.com.
Podczas uroczystości ogłoszono także laureatów Ars Coquinaria 2019. W kategorii Mistrz Mistrzów dla mentorów i wybitnych osobistości kulinarnych zwycięzcami okazali się Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku oraz Anna Oleksak, międzynarodowy sędzia zawodów kawowych.
W kategorii Przyjaciel Smaku wyróżniono prof. Jarosława Dumanowskiego, historyka kulinariów z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, za przyczynienie się do rozwoju i podnoszenie poziomu polskiej gastronomii. W kategorii Polski Produkt uhonorowano Wino Solaris (Winnica Turnau) i Olej Rzepakowy z góry św. Wawrzyńca (Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Rutkowski). Ostatnie z wyróżnień przyznawane jest wybitnym polskim produktom, docenianym i używanym przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla Szefa Przyszłości Wojciecha Korfela, który wraz ze swoim zespołem przygotował specjalnie na tę okazję kolację degustacyjną.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Dwoje szefów z Polski wśród kandydatów do listy The Best Chef Awards Top100 2020

Justyna Słupska-Kartaczowska i Marek Flisiński to nowi polscy kandydaci do listy The Best Chef Awards Top100 2020. Ogłoszenie nagród odbędzie się 21-23 września w Rotterdamie.

GRAJMY FAIR!

14 marca w hotelu Sofitel Victoria w Warszawie odbyła się 4. edycja "Food Service Summit". Wydarzenie z roku na rok nabiera rozpędu. Tegoroczna edycja zgromadziła najwięcej jak do tej pory, bo ponad 300 uczestników.

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Grupa Eurocash wzięła udział w ogólnoświatowym projekcie filmowym. Chce wspierać przedsiębiorców

“Better Lives through Better Business" to projekt filmowy, do którego zaproszonych zostało 26 firm ze świata. Polskę reprezentuje w nim grupa Eurocash, która w swoim filmie pokazuje jaki wpływ na lokalne społeczności i gospodarki ma handel niezależny.

Nie będzie Wine&Food Noble Night 2020

Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w tym roku się nie odbędzie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej