

Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria


Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.
Tytuł Szefa Przyszłości (Prix au Chef de L’Avenir) otrzymał Wojciech Korfel z restauracji Prologue w Gdańsku, który w nagrodę odbędzie staż w hiszpańskiej restauracji Azurmendi z trzema gwiazdkami Michelin. Nagrodę Sommeliera (Prix au Sommelier) zdobył Piotr Pietras – wyjedzie na study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich. Nagrodę Literatury Gastronomicznej (Prix de la Littérature Gastronomique) przyznano Patrycji Siwiec i Adamowi Pawłowskiemu za książkę „Gościnność”, a Nagrodę Multimediów (Prix Multimedia) – Małgorzacie Mincie, autorce bloga MintaEats.com.
Podczas uroczystości ogłoszono także laureatów Ars Coquinaria 2019. W kategorii Mistrz Mistrzów dla mentorów i wybitnych osobistości kulinarnych zwycięzcami okazali się Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku oraz Anna Oleksak, międzynarodowy sędzia zawodów kawowych.
W kategorii Przyjaciel Smaku wyróżniono prof. Jarosława Dumanowskiego, historyka kulinariów z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, za przyczynienie się do rozwoju i podnoszenie poziomu polskiej gastronomii. W kategorii Polski Produkt uhonorowano Wino Solaris (Winnica Turnau) i Olej Rzepakowy z góry św. Wawrzyńca (Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Rutkowski). Ostatnie z wyróżnień przyznawane jest wybitnym polskim produktom, docenianym i używanym przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla Szefa Przyszłości Wojciecha Korfela, który wraz ze swoim zespołem przygotował specjalnie na tę okazję kolację degustacyjną.
Zobacz także

WIĘCEJ NIŻ KONKURS

Spośród 10 tys. kandydatów do finału docierają najlepsi barmani z 55 krajów, by na oczach 2 milionów widzów zmierzyć się w 6 morderczych wyzwaniach. Cel? Miejsce w Hall of Fame World Class - najtrudniejszego konkursu barmańskiego globu. Kolejna szansa w przyszłym roku w Berlinie.

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

Kuchnia Pomorza - tradycja w nowoczesnej odsłonie

Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni.

Smaki Podhala - Historyczny Stół Kulinarny MAKRO

2 kwietnia odbyło się w Zakopanem pierwsze wydarzenie z organizowanego przez MAKRO Polska cyklu Historyczny Stół Kulinarny. Tematem inauguracyjnego spotkania była kuchnia podhalańska. W wydarzeniu wzięło udział 85 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Zwycięzcy 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z restauracji Nifty no.20 poznańskiego Hotel Puro to laureaci pierwszego miejsca Kulinarnego Pucharu Polski. Tegoroczne zmagania konkursowe odbyły się 1-2 października w Poznaniu.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

