Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.

Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej. Foto: Daniel Miśko – Miśko Collective.
Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej. Foto: Daniel Miśko – Miśko Collective.
Do tytułów AIG Prix przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu nominuje rokrocznie polska Akademia Gastronomiczna z jej prezydentem Maciejem Dobrzynieckim na czele. Polska Akademia przyznaje ponadto krajowe wyróżnienia gastronomiczne Ars Coquinaria. Tegoroczna gala wręczenia wszystkich tych nagród odbyła się 21 marca w warszawskim Hotelu Bristol.
Tytuł Szefa Przyszłości (Prix au Chef de L’Avenir) otrzymał Wojciech Korfel z restauracji Prologue w Gdańsku, który w nagrodę odbędzie staż w hiszpańskiej restauracji Azurmendi z trzema gwiazdkami Michelin. Nagrodę Sommeliera (Prix au Sommelier) zdobył Piotr Pietras – wyjedzie na study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich. Nagrodę Literatury Gastronomicznej (Prix de la Littérature Gastronomique) przyznano Patrycji Siwiec i Adamowi Pawłowskiemu za książkę „Gościnność”, a Nagrodę Multimediów (Prix Multimedia) – Małgorzacie Mincie, autorce bloga MintaEats.com.
Podczas uroczystości ogłoszono także laureatów Ars Coquinaria 2019. W kategorii Mistrz Mistrzów dla mentorów i wybitnych osobistości kulinarnych zwycięzcami okazali się Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku oraz Anna Oleksak, międzynarodowy sędzia zawodów kawowych.
W kategorii Przyjaciel Smaku wyróżniono prof. Jarosława Dumanowskiego, historyka kulinariów z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, za przyczynienie się do rozwoju i podnoszenie poziomu polskiej gastronomii. W kategorii Polski Produkt uhonorowano Wino Solaris (Winnica Turnau) i Olej Rzepakowy z góry św. Wawrzyńca (Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Rutkowski). Ostatnie z wyróżnień przyznawane jest wybitnym polskim produktom, docenianym i używanym przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla Szefa Przyszłości Wojciecha Korfela, który wraz ze swoim zespołem przygotował specjalnie na tę okazję kolację degustacyjną.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Warsztaty Flavor Your World z sosami TABASCO®

Warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz dla dorosłych porowadzi w Zgierzu i w Warszawie Gary Evans, International Corporate Chef TABASCO®.

Jesienna Polagra w Poznaniu

Na przełomie września i października czeka nas kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO/ INVEST HOTEL, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz Kulinarnego Pucharu Polski.

Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

10.08 w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej z Hotelu Notera w Chojnicach.

MAKRO Polska na jubileuszowych X Europejskich Targach Produktów Regionalnych

Sieć hurtowni MAKRO Polska została partnerem dziesiątej edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych organizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury.

Pierwsza edycja Race to Racer Caffè Vergnano

Miesiące przygotowań uczestników, cztery odsłony eliminacji w największych miastach Polski i wyjątkowe nagrody. 10 sierpnia ruszają pierwsze eliminacje do ogólnopolskiego konkursu baristycznego Race to Racer Caffè Vergnano.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - składniki obowiązkowe

Już tylko kilka tygodni dzieli nas od 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na początku lipca organizatorzy konkursu ogłosili składniki obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy konkursu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej