x

Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.

Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej. Foto: Daniel Miśko – Miśko Collective.
Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej. Foto: Daniel Miśko – Miśko Collective.
Do tytułów AIG Prix przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu nominuje rokrocznie polska Akademia Gastronomiczna z jej prezydentem Maciejem Dobrzynieckim na czele. Polska Akademia przyznaje ponadto krajowe wyróżnienia gastronomiczne Ars Coquinaria. Tegoroczna gala wręczenia wszystkich tych nagród odbyła się 21 marca w warszawskim Hotelu Bristol.
Tytuł Szefa Przyszłości (Prix au Chef de L’Avenir) otrzymał Wojciech Korfel z restauracji Prologue w Gdańsku, który w nagrodę odbędzie staż w hiszpańskiej restauracji Azurmendi z trzema gwiazdkami Michelin. Nagrodę Sommeliera (Prix au Sommelier) zdobył Piotr Pietras – wyjedzie na study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich. Nagrodę Literatury Gastronomicznej (Prix de la Littérature Gastronomique) przyznano Patrycji Siwiec i Adamowi Pawłowskiemu za książkę „Gościnność”, a Nagrodę Multimediów (Prix Multimedia) – Małgorzacie Mincie, autorce bloga MintaEats.com.
Podczas uroczystości ogłoszono także laureatów Ars Coquinaria 2019. W kategorii Mistrz Mistrzów dla mentorów i wybitnych osobistości kulinarnych zwycięzcami okazali się Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku oraz Anna Oleksak, międzynarodowy sędzia zawodów kawowych.
W kategorii Przyjaciel Smaku wyróżniono prof. Jarosława Dumanowskiego, historyka kulinariów z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, za przyczynienie się do rozwoju i podnoszenie poziomu polskiej gastronomii. W kategorii Polski Produkt uhonorowano Wino Solaris (Winnica Turnau) i Olej Rzepakowy z góry św. Wawrzyńca (Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Rutkowski). Ostatnie z wyróżnień przyznawane jest wybitnym polskim produktom, docenianym i używanym przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla Szefa Przyszłości Wojciecha Korfela, który wraz ze swoim zespołem przygotował specjalnie na tę okazję kolację degustacyjną.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej