x

Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    22.03.2019

Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.

Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej. Foto: Daniel Miśko – Miśko Collective.
Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej. Foto: Daniel Miśko – Miśko Collective.
Do tytułów AIG Prix przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu nominuje rokrocznie polska Akademia Gastronomiczna z jej prezydentem Maciejem Dobrzynieckim na czele. Polska Akademia przyznaje ponadto krajowe wyróżnienia gastronomiczne Ars Coquinaria. Tegoroczna gala wręczenia wszystkich tych nagród odbyła się 21 marca w warszawskim Hotelu Bristol.
Tytuł Szefa Przyszłości (Prix au Chef de L’Avenir) otrzymał Wojciech Korfel z restauracji Prologue w Gdańsku, który w nagrodę odbędzie staż w hiszpańskiej restauracji Azurmendi z trzema gwiazdkami Michelin. Nagrodę Sommeliera (Prix au Sommelier) zdobył Piotr Pietras – wyjedzie na study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich. Nagrodę Literatury Gastronomicznej (Prix de la Littérature Gastronomique) przyznano Patrycji Siwiec i Adamowi Pawłowskiemu za książkę „Gościnność”, a Nagrodę Multimediów (Prix Multimedia) – Małgorzacie Mincie, autorce bloga MintaEats.com.
Podczas uroczystości ogłoszono także laureatów Ars Coquinaria 2019. W kategorii Mistrz Mistrzów dla mentorów i wybitnych osobistości kulinarnych zwycięzcami okazali się Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku oraz Anna Oleksak, międzynarodowy sędzia zawodów kawowych.
W kategorii Przyjaciel Smaku wyróżniono prof. Jarosława Dumanowskiego, historyka kulinariów z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, za przyczynienie się do rozwoju i podnoszenie poziomu polskiej gastronomii. W kategorii Polski Produkt uhonorowano Wino Solaris (Winnica Turnau) i Olej Rzepakowy z góry św. Wawrzyńca (Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Rutkowski). Ostatnie z wyróżnień przyznawane jest wybitnym polskim produktom, docenianym i używanym przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla Szefa Przyszłości Wojciecha Korfela, który wraz ze swoim zespołem przygotował specjalnie na tę okazję kolację degustacyjną.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Transgourmet Polska z Laurem Klienta i nagrodą Grand Prix 2020

Szeroki asortyment, rozbudowana flota samochodów dostawczych, nowoczesne rozwiązania oraz wspieranie i rozwijanie branży gastronomicznej to filary działalności Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Takie podejście do klienta raz kolejny zaowocowało nagrodami.

Niemieckie wina i jesienna kuchnia

Pod takim hasłem 19 października w Studiu CookUp Warszawa - Mokotów odbyły się warsztaty kulinarne z Agatą Wojdą zorganizowane przez Niemiecki Instytut Wina.

HoReCa łączy siły! Powołano Rzecznika Interesu Gastronomów

Nowo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej uruchomiła Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, które ma chronić przedsiębiorców przed skutkami pandemicznego kryzysu. Jednym z pierwszych celów Izby będzie obniżenie VAT-u do 8% na wszystkie usługi gastronomiczne.

Kurt Scheller i Emmanuel Renaut w Bocuse d’Or Poland 2019

Szefowie Kurt Scheller oraz Emmanuel Renaut obejmą stanowiska honorowych przewodniczących krajowych eliminacji konkursu Bocuse d’Or Poland, który odbędzie się 21 listopada w Krakowie.

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

Poland Restaurant Forum by Nespresso

Po raz czwarty w Polsce, a drugi raz w Warszawie odbyło się gastronomiczne spotkanie Poland Restaurant Forum by Nespresso. Głównym hasłem czwartej odsłony forum było "Dzielenie się siłą" (Share the power). W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 uczestników.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej