x

PLENEROWO I WYGODNIE

Kategoria: Twój biznes - oferta    29.05.2017

W sezonie wiosennym i letnim większość przyjęć i imprez przenosi się na zewnątrz. Ogrody, ogródki to najlepsza sceneria do dobrej zabawy. Jak zadbać nie tylko o odpowiednią atmosferę, ale też o komfort gości, właściwą oprawę i dobrać odpowiednią zastawę?

Foto: bank zdjęć Photogenica
Foto: bank zdjęć Photogenica
Impreza firmowa, rodzinna, spotkanie ze znajomymi czy kameralne przyjęcie w małym gronie. Z drugiej strony rozmaite kiermasze produktów, targi śniadaniowe czy imprezy gromadzące jeszcze większą publiczność. Pomysłów na oryginalną formułę wydarzeń w plenerze nie brakuje – niezależnie jednak od wszystkiego potrzebna jest dobra infrastruktura i aranżacja. Zwłaszcza jeśli chcemy serwować jedzenie, istotne są opakowania, zastawa i wyposażenie, które będą wygodne i funkcjonalne dla naszych gości.

Papier i nie tylko
– Sezon wakacyjny i letni to okres większego zapotrzebowania na bardzo różne produkty opakowaniowe – mówi Tomasz Osiowski, menedżer marketingu firmy Kram, produkującej opakowania. – Wszystko zależy od okoliczności i rodzaju imprezy. Na pikniki, festyny, gdzie mamy bardzo dużo odwiedzających, wystarczą w zupełności tacki papierowe i torebki gastronomiczne – dodaje. Poleca tacki i torebki w różnych formach i wielkościach, wykonane z dobrej jakości papieru. Popularnością cieszą się oczywiście kubki papierowe, miski do lodów oraz torebki gastronomiczne. Warto zainteresować się powiększoną gamą produktów.

– W tym sezonie wprowadziliśmy powiększone opakowanie na burgery XXL oraz pojemniki typu no leak – mówi Osiowski. Odświeżony został również nadruk standardowy kubeczków oraz misek do lodów i take out boksów. Takie produkty sprawdzą się zwłaszcza podczas targów i kiermaszy czy zjazdów foodtrucków, gdzie używa się ich bardzo dużo. Muszą być wygodne w użytkowaniu, żeby nie przeszkadzać w rozmowach i przemieszczaniu się między różnymi punktami imprezy.

Istotny jest też wygląd opakowania, które może być dobrą reklamą marki. Dlatego warto zamówić spersonalizowane pudełko czy papier, z logotypem, w odpowiednich kolorach. Kram ma swój dział graficzny, który przygotowuje projekty – mówi Osiowski. – Klient przesyła nam materiały, na podstawie których tworzymy projekt. – Wiele firm nie zdaje sobie sprawy z tego, że opakowanie może być doskonałym nośnikiem reklamy – dodaje.

Bogate oferty opakowań projektowanych na zamówienie (i często ekologicznych) oprócz Kramu mają w ofercie Duni, Huhtamaki czy Tork. Popularne stają się też propozycje opakowań (talerzyków, papierów) jadalnych, zrobionych np. z otrębów czy masy cukrowej. HoReCa cały czas ewoluuje, pojawiają się nowe trendy, dlatego coraz więcej firm ma w ofercie produkty ekologiczne. Talerze i miski z masy celulozowej, które już po 4 tygodniach ulegają biodegradacji, to idealny pomysł na imprezę plenerową – rozwiązanie wygodne, ekonomiczne i ekologiczne. Osiowski zaznacza, że trwalsze talerze z masy celulozowej sprawdzają się zwłaszcza przy imprezach firmowych, gdzie talerz celulozowy niejednokrotnie może zastąpić ten ceramiczny – jest wytrzymały, stabilny i bardzo dobrze wygląda.

Street food w naturze
Plenerowa oferta imprezy kulinarnej obejmuje często różnego rodzaju street food. Jest sporo food trucków, które przemieszczają się z imprezy na imprezę oraz stacjonarnych lokali, które przygotowują swoje stoiska na wiele wydarzeń. I street food wcale nie musi być nudny. Pojawia się coraz więcej alternatyw dla burgerów, hot dogów czy ciężkich mięs z grilla – burgera często zastępują mniej znane mięsa, warzywa czy nawet owoce morza. Od pewnego czasu coraz bardziej popularne są również burgery wege.

Mody w street foodzie oczywiście ciągle się zmieniają – najpierw pojawiają się na świecie, później w Warszawie, a dopiero potem trafiają do kolejnych miast. Tak jest w przypadku Targu Śniadaniowego, ekobazarów, stoisk czy food trucków z jedzeniem eko, wegetariańskim lub wegańskim. Coś, co na początku trafia do wąskiej grupy, stopniowo się popularyzuje i w bardziej dostępnej formie rozprzestrzenia się. Dlatego kolejne inicjatywy kiermaszów, targów czy festiwali food trucków pojawiają się w kolejnych miastach: we Wrocławiu, w Białymstoku itd.

Przy planowaniu menu oraz przy wyborze opakowań i zastawy należy pamiętać również, że potrawa powinna zachować kształt, temperaturę i smak, nie uszkodzić się po chwyceniu w dłoń. Czasami potrzebne są jednorazowe sztućce, ale w wielu przypadkach są po prostu zbędne. Przy przewożeniu potraw z kuchni, w której zostały przygotowane w plener, doskonale sprawdzają się take out boksy, burgerboksy oraz pojemniki typu no leak czy torebki klockowe. Mamy wtedy pewność, że potrawy zostaną w stanie nienaruszonym.

Przyjęcie oryginalne
Podczas zamkniętych imprez i przyjęć urządzanych w plenerze też urozmaica się serwowane tam menu – coraz rzadziej jest to zwykły grill. Coraz więcej firm cateringowych wychodzi poza utarte i nudne schematy bufetu. Przygotowują menu tematyczne, etniczne czy dobrane do charakteru miejsca i w takiej stylistyce podają i urządzają przyjęcia. Aranżacje i sposób podania dań są często oryginalne i nieoczywiste, a czasem nawet bardziej kreatywne niż w przypadku bufetu stacjonarnego w zamkniętej przestrzeni.

Wykorzystując naturalne możliwości miejsca, można stworzyć bardzo ciekawą dekorację. W nieformalnej atmosferze często wystarczają zastawa oraz opakowania jednorazowe, jednak jeśli okazja jest bardziej zobowiązująca, warto zainteresować się ofertą wypożyczalni gastronomicznych i firm takich jak Gastro Magic czy Tom-Gast, hurtowni Dajar. W hurtowni Tom-Gast powodzeniem cieszy się zastawa bufetowa, a zwłaszcza Banquet z firmy Rak. Ich produkty są wytrzymałe na długie użytkowanie, odporne na wyszczerbienia, mają dużą pojemność cieplną.

Podczas przyjęć bufetowych w plenerze ważne jest również, aby potrawy długo utrzymywały świeżość i odpowiednią temperaturę. Wtedy istotne jest nie tylko praktyczne serwowanie większych ilości potraw, ale także możliwość ich wygodnego przewozu. – Oferujemy hot boksy (termoporty), termosy do transportu płynów, pojemniki transportowe. Staramy się, aby nasze produkty były jak najbardziej uniwersalne i uwzględniały potrzeby klientów – mówi Sławomira Gudaszewska, general manager ds. klientów kluczowych, Gastro Magic Service.

Jak widzimy, wybór jest spory. Wszystko zależy od tego, jaką formułę imprezy wybierzemy.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Odra Pak rozwija ofertę dla branży HoReCa

Konsorcjum Handlowe Odra Pak, największy dystrybutor opakowań i wyposażenia dla branży HoReCa, modyfikuje ofertę produktową. W związku z trendem eko i nowym ustawodawstwem unijnym, w asortymencie firmy pojawia się coraz więcej artykułów przyjaznych środowisku.

SMAKI ZJEDNOCZONE Z AMERYKI!

Branża śliwki kalifornijskiej wystartowała z piątą edycją programu marketingowego promującego ten owoc na polskim rynku. Jednocześnie California Prune Board dołączyła do inicjatywy "Ameryka od Kuchni", koordynowanej przez Dział Rolny Ambasady USA w Warszawie.

"Skuteczny Facebook restauracji" - kurs online

Pierwszy w Polsce kurs online dla branży HoReCa "Skuteczny Facebook restauracji'' przygotowała agencja marketingowa FIKA.

CZYSTA WYDAJNOŚĆ

Wygodne, wielofunkcyjne, ale przede wszystkim wydajne i oszczędne w eksploatacji - takie powinny być zmywarki na restauracyjnym zapleczu. Jak wybrać te najlepsze z bogatej oferty producentów? W zależności od potrzeb lokalu, jego wielkości i natężenia ruchu mamy wiele możliwości do wyboru.

Ergonomicznie i ekonomicznie w kuchni

Odpowiednio dobrany sprzęt to podstawa w każdej profesjonalnej kuchni. Jak wybrać wyposażenie przy ograniczonej przestrzeni zaplecza i jak zoptymalizować inwestycje? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Perfekcyjne cięcie

To nie tylko podstawowe narzędzie kuchenne, ale wręcz atrybut każdego szefa kuchni. Niektórzy z nich swoje noże traktują jak świętość i  nie pozwalają używać ich nikomu innemu. Jak wybrać najlepszy nóż, taki, który będzie służył przez lata, w różnych okolicznościach?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej