Zwycięzcą konkursu został Marc Almert, 27-letni sommelier z Niemiec pracujący w hotelu Baur du Lac w Zurychu. W finale pokonał Ninę Hojgaard z Danii i Raimondasa Tomsonsa z Łotwy.
Piotr Pietras to Mistrz Polski Sommelierów z 2016 r. – Mimo, że od początku celowałem w finał, mogę być zadowolony i mam świadomość, że dałem z siebie wszystko. Zadecydowały szczegóły. W czubie jest coraz ciaśniej, dołączają młodzi gniewni, a starzy wyjadacze nie ustępują. Jeśli wrócę za 3 lata, to na pewno silniejszy i tylko wtedy, jak będę gotowy na zwycięstwo – napisał Piotr Pietras na swoim profilu na FB, dziękując wszystkim za wsparcie.
Mistrzostwa Świata Sommelierów 2019 organizowane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) odbyły się w Antwerpii między 11 a 15 marca. Otwarty dla publiczności finał w Elisabeth Centre oglądało ponad 1100 osób, ostatni etap zawodów był też transmitowany na żywo na Facebooku i Youtube.
W jury konkursu zasiadał szef Stowarzyszenia Sommelierów Polskch, Piotr Kamecki. Stowarzyszenie aktywnie wspierało Pietrasa w przygotowaniach do zawodów. Do roli trenera zaangażowany został Jess Kildetoft MS, który opracował dla niego specjalny plan, a sesje treningowe odbywały się w Wielkiej Brytanii, Danii oraz w Polsce.


Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019


To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.
Zobacz także

Spontaniczność i radość, czyli o polskich pét-natach

Mówiąc o trendach w produkowaniu win musujących, jednym tchem wymienia się pét-naty. Mało kto wie, że te najmodniejsze obecnie wina produkowane są zgodnie z pradawną metodą produkcji win musujących - ancestrale.

Adam Pawłowski: Wino w promocji

Styczeń i luty to miesiące, które w świecie gastronomii rządzą się swoimi prawami. Warto wykorzystać ten czas na spożytkowanie pełnego potencjału restauracji i maksymalizację sprzedaży. Oto pięć prostych do wdrożenia metod, które pomogą zwiększyć sprzedaż win.

HISTORYCZNIE O WINIE

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Adam Pawłowski: Wina alkoholu

Żeby zrozumieć, czym dla wina jest alkohol, spróbujmy wina bezalkoholowego.

Jakie wina podawać do letnich dań?

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić letni dzień. Podpowiadamy, jak dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 13 krajów wezmą udział w Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Gdańsku. Konkurs odbędzie się 12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

