x

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

Kategoria: Wino    18.03.2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Piotr Pietras na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019. Foto: materiały prasowe.
Piotr Pietras na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcą konkursu został Marc Almert, 27-letni sommelier z Niemiec pracujący w hotelu Baur du Lac w Zurychu. W finale pokonał Ninę Hojgaard z Danii i Raimondasa Tomsonsa z Łotwy.
Piotr Pietras to Mistrz Polski Sommelierów z 2016 r. – Mimo, że od początku celowałem w finał, mogę być zadowolony i mam świadomość, że dałem z siebie wszystko. Zadecydowały szczegóły. W czubie jest coraz ciaśniej, dołączają młodzi gniewni, a starzy wyjadacze nie ustępują. Jeśli wrócę za 3 lata, to na pewno silniejszy i tylko wtedy, jak będę gotowy na zwycięstwo – napisał Piotr Pietras na swoim profilu na FB, dziękując wszystkim za wsparcie.
Mistrzostwa Świata Sommelierów 2019 organizowane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) odbyły się w Antwerpii między 11 a 15 marca. Otwarty dla publiczności finał w Elisabeth Centre oglądało ponad 1100 osób, ostatni etap zawodów był też transmitowany na żywo na Facebooku i Youtube.
W jury konkursu zasiadał szef Stowarzyszenia Sommelierów Polskch, Piotr Kamecki. Stowarzyszenie aktywnie wspierało Pietrasa w przygotowaniach do zawodów. Do roli trenera zaangażowany został Jess Kildetoft MS, który opracował dla niego specjalny plan, a sesje treningowe odbywały się w Wielkiej Brytanii, Danii oraz w Polsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wiesz, co pijesz?

Łódzkie laboratorium uzyskało międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win i tym samym stało się pierwszym polskim ośrodkiem, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe.

Amarone - co dalej ze sławą winiarskiej Italii?

Duże zapotrzebowanie rynku i możliwość sporego zysku na marce Amarone doprowadziły do potrzeby regulacji na różnych etapach produkcji tego kultowego czerwonego wina z regionu Veneto w północno-wschodnich Włoszech.

David Seijas - winiarski czarodziej

Gościem tegorocznej edycji Varsovino - corocznej największej degustacji hiszpańskich win w Polsce - był David Seijas, sommelier restauracji El Bulli pięciokrotnie uznanej za najlepszą na świecie. Pracował tam aż do zamknięcia lokalu w 2011 r.

ADAM PAWŁOWSKI: WINNICE W OGNIU

Ostatniej jesieni oczy całego świata winiarskiego ponownie skierowały się na Kalifornię. Dopiero co winiarze otrząsnęli się po fatalnym w skutkach trzęsieniu ziemi w 2014 r., a znów musieli stawić czoła żywiołom natury.

Trzy tygodnie z Rieslingiem

To już czwarta, organizowana przez Niemiecki Instytut Wina, ogólnopolska akcja Riesling Weeks, która odbędzie się w dniach od 7 do 27 maja.

Adam Pawłowski: Król Malbec

Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych, zapytanych o przykład wina z Argentyny, odpowie: "Malbec". Nie może być inaczej, ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju, sięgającym aż 22%, a do tego stanowi 30% eksportu argentyńskiego wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej