x

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

Kategoria: Wino    18.03.2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Piotr Pietras na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019. Foto: materiały prasowe.
Piotr Pietras na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcą konkursu został Marc Almert, 27-letni sommelier z Niemiec pracujący w hotelu Baur du Lac w Zurychu. W finale pokonał Ninę Hojgaard z Danii i Raimondasa Tomsonsa z Łotwy.
Piotr Pietras to Mistrz Polski Sommelierów z 2016 r. – Mimo, że od początku celowałem w finał, mogę być zadowolony i mam świadomość, że dałem z siebie wszystko. Zadecydowały szczegóły. W czubie jest coraz ciaśniej, dołączają młodzi gniewni, a starzy wyjadacze nie ustępują. Jeśli wrócę za 3 lata, to na pewno silniejszy i tylko wtedy, jak będę gotowy na zwycięstwo – napisał Piotr Pietras na swoim profilu na FB, dziękując wszystkim za wsparcie.
Mistrzostwa Świata Sommelierów 2019 organizowane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) odbyły się w Antwerpii między 11 a 15 marca. Otwarty dla publiczności finał w Elisabeth Centre oglądało ponad 1100 osób, ostatni etap zawodów był też transmitowany na żywo na Facebooku i Youtube.
W jury konkursu zasiadał szef Stowarzyszenia Sommelierów Polskch, Piotr Kamecki. Stowarzyszenie aktywnie wspierało Pietrasa w przygotowaniach do zawodów. Do roli trenera zaangażowany został Jess Kildetoft MS, który opracował dla niego specjalny plan, a sesje treningowe odbywały się w Wielkiej Brytanii, Danii oraz w Polsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WINNICA PŁOCHOCKICH

Winnica Barbary i Marcina Płochockich została założona w 2005 r. Zlokalizowana jest w dolinie rzeki Opatówki, na wzgórzu położonym 180 m n.p.m. na ciepłym i przewiewnym stanowisku. Płochoccy zajmują się produkcją wina na cały etat. Jak sami przyznają, są samoukami.

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

Rykoszetem w polskie wino

Skutki pandemii nie ominęły winiarzy, którzy w sposób szczególny uzależnieni są od branż turystycznej, gastronomicznej oraz eventowej. Sprawdzamy, jak wygląda "nowa normalność" w polskich winnicach i nie tylko.

CALIFORNIA WINE FESTIVAL 2017

14 marca br. po raz pierwszy w ramach konferencji Food Service Summit odbyła się największa prezentacja win z Kalifornii na polskim rynku. Kalifornijscy winiarze oraz ich rodzimi importerzy tłumnie odwiedzili festiwal, prezentując najlepsze butelki ze swoich winnic.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej