x

Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    18.03.2019

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

Zwycięzcy konkursu: Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z restauracji Pink Lobster, Warszawa. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy konkursu: Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z restauracji Pink Lobster, Warszawa. Foto: materiały prasowe.
Tegoroczny konkurs odbył się w weekend, 1-3 marca na Zamku w Rynie. Do udziału zgłosiło się 55 drużyn, z których jury wybrało 15 finalistów. Szesnastą startującą w pojedynku drużyną byli zwycięzcy zeszłorocznego konkursu: Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z warszawskiej restauracji Pink Lobster. Kulinarna rywalizacja wystartowała 2 marca o 9 rano.

Tematem tegorocznego konkursu był "Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej". Każda z drużyn miała godzinę na przygotowanie i wyserwowanie 12 talerzy z daniem z kurczaka. Dodatkowo musiał je uzupełniać składnik charakterystyczny dla regionu, który reprezentowała drużyna. Przygotowane potrawy musiały też harmonizować się z wybranym koniakiem Martell.

Pierwszy raz w historii konkursu ubiegłorocznym zwycięzcom udało się obronić tytuł!

Wyniki konkursu:

I miejsce
Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z restauracji Pink Lobster, Warszawa

II miejsce  
Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz z Nicolaus Hotel & Culinary, Toruń

III miejsce
Radosław Gierałtowski i Viktor Soliar z Szafarnia 10, Gdańsk

Nagroda Jury Koneserów Smaku i Koniaku
Maciej Małecki i Marcin Nowak z Brasserie Warszawska

Uczestnicy L'art de la cuisine Martell 2019. Foto: materiały prasowe.
Uczestnicy L'art de la cuisine Martell 2019. Foto: materiały prasowe.
W tym roku dodatkową niespodzianką była nagroda specjalna przewodniczącego jury degustacyjnego, Andrei Camastry, szefa kuchni warszawskiej restauracji Senses (gwiazdka Michelin). Za wyjątkowy smak dania nagrodził on Angelikę Kowalik i Łukasza Wajdę z restauracji Pod Nosem w Krakowie. Nagrodzony zespół będzie miał okazję zjeść wyjątkową kolację w restauracji Senses (największe menu degustacyjne z wine pairingiem), a przede wszystkim poznać nowe techniki i doskonalić swoje umiejętności w trakcie stażu u szefa Camastry.

Gościem wydarzenia był Cellar Master Maison Martell, Christophe Valtaud. Razem z ambasadorem marki, Marcinem Rogulskim, poprowadzili degustacje koniaków Martell. Goście mogli poznać aromaty i smaki Martell VS single Destillery, Martel VSOP, Martell XO, a także Martell Blue Swift – specjalnego trunku starzonego w beczkach po Bourbonie z regionu zwanego Bluegrass State w Kentucky.

"Food Service" i "ouichef.pl" byli patronami medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Przewodnik Michelin wkracza do Moskwy. Pierwsze rekomendacje poznamy w 2021 roku

Michelin Guide, najbardziej prestiżowy kulinarny przewodnik po światowych restauracjach zadebiutuje w Rosji. Pierwszym miastem, którego lokale inspektorzy Michelin wezmą pod lupę będzie Moskwa.

Uczniowie z Torunia zwyciężyli w trzeciej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa

Celem organizowanego przez MAKRO konkursu jest promowanie polskiej kuchni historycznej oraz produktów marek własnych, w tym MAKRO Chef, linii wysokiej jakości składników lokalnego pochodzenia.

Rozpal biznes w plenerze

W październiku tego roku w Krynicy Zdrój odbyła się trzecia i zarazem ostatnia w tym roku kolacja z cyklu Dinner With A View. Jakie są korzyści z realizacji tego typu projektów i czy możemy liczyć na kontynuację?

Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria

Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.

Kolejna edycja Warsaw Pack

Znamy już termin IV Edycji Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Opakowań - Warsaw Pack 2019, odbędą się 5-7marca na terenie Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie k/Warszawy.

Szkolenie Tork VR Clean Hands z nagrodą targów Interclean Amsterdam Online 2020

Innowacyjne szkolenie Tork w zakresie higieny rąk dla pracowników służby zdrowia otrzymało nagrodę publiczności Visitors Choice Award podczas tegorocznych targów Interclean Amsterdam Online.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej