Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

Zwycięzcy konkursu: Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z restauracji Pink Lobster, Warszawa. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy konkursu: Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z restauracji Pink Lobster, Warszawa. Foto: materiały prasowe.
Tegoroczny konkurs odbył się w weekend, 1-3 marca na Zamku w Rynie. Do udziału zgłosiło się 55 drużyn, z których jury wybrało 15 finalistów. Szesnastą startującą w pojedynku drużyną byli zwycięzcy zeszłorocznego konkursu: Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z warszawskiej restauracji Pink Lobster. Kulinarna rywalizacja wystartowała 2 marca o 9 rano.

Tematem tegorocznego konkursu był "Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej". Każda z drużyn miała godzinę na przygotowanie i wyserwowanie 12 talerzy z daniem z kurczaka. Dodatkowo musiał je uzupełniać składnik charakterystyczny dla regionu, który reprezentowała drużyna. Przygotowane potrawy musiały też harmonizować się z wybranym koniakiem Martell.

Pierwszy raz w historii konkursu ubiegłorocznym zwycięzcom udało się obronić tytuł!

Wyniki konkursu:

I miejsce
Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z restauracji Pink Lobster, Warszawa

II miejsce  
Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz z Nicolaus Hotel & Culinary, Toruń

III miejsce
Radosław Gierałtowski i Viktor Soliar z Szafarnia 10, Gdańsk

Nagroda Jury Koneserów Smaku i Koniaku
Maciej Małecki i Marcin Nowak z Brasserie Warszawska

Uczestnicy L'art de la cuisine Martell 2019. Foto: materiały prasowe.
Uczestnicy L'art de la cuisine Martell 2019. Foto: materiały prasowe.
W tym roku dodatkową niespodzianką była nagroda specjalna przewodniczącego jury degustacyjnego, Andrei Camastry, szefa kuchni warszawskiej restauracji Senses (gwiazdka Michelin). Za wyjątkowy smak dania nagrodził on Angelikę Kowalik i Łukasza Wajdę z restauracji Pod Nosem w Krakowie. Nagrodzony zespół będzie miał okazję zjeść wyjątkową kolację w restauracji Senses (największe menu degustacyjne z wine pairingiem), a przede wszystkim poznać nowe techniki i doskonalić swoje umiejętności w trakcie stażu u szefa Camastry.

Gościem wydarzenia był Cellar Master Maison Martell, Christophe Valtaud. Razem z ambasadorem marki, Marcinem Rogulskim, poprowadzili degustacje koniaków Martell. Goście mogli poznać aromaty i smaki Martell VS single Destillery, Martel VSOP, Martell XO, a także Martell Blue Swift – specjalnego trunku starzonego w beczkach po Bourbonie z regionu zwanego Bluegrass State w Kentucky.

"Food Service" i "ouichef.pl" byli patronami medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej