Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Celem organizowanej od 2000 r. imprezy jest odkrywanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. O jej randze świadczy choćby formalna rekomendacja udzielona przez World Association of Chefs Societies, czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.
W Kulinarnym Pucharze Polski uczestniczą zwycięzcy innych konkursów, których listę co roku ustala Rada Programowa KPP. Tym razem o udział w finale mogą ubiegać się uczestnicy m.in. L’art de la Cuisine Martell, Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, Festiwalu Kuchni Dworskiej, Smaków Galicji czy Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny.
Organizatorzy KPP dbają o to, by w loży sędziowskiej zawsze zasiadały autorytety środowiska gastronomicznego. W tym roku pracami jury pokieruje Jarosław Walczyk, współzałożyciel i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, a także właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Pink Lobster. Tworzy też receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Funkcję przewodniczącego jury KPP sprawował już przed dwoma laty.
– Wprowadziliśmy w regulaminie konkursu sporo zmian, które mają sprawić, by był on jeszcze bardziej przejrzysty, a zasady jaśniejsze. Moją rolą będzie zatem pilnowanie, czy wszystko przebiega zgodnie z nowymi wytycznymi – mówi Jarosław Walczyk.
Jakie to wytyczne? – Tak organizatorowi, jak i mnie zależy na tym, by członkowie jury nie wychodzili z sali w trakcie konkursu, nie korzystali z telefonów komórkowych, skupiając się wyłącznie na ocenie. Będę dbał o to, by wszystkie oceny były poparte merytorycznym, jasnym opisem, z którego wynikają przyznane punkty. Czeka nas wszystkich niełatwa, rzetelna, ale satysfakcjonująca praca. Jury będzie od początku do końca z uczestnikami, obserwując cały proces przygotowywania dania, a nie tylko gotowe talerze – wyjaśnia przewodniczący jury tegorocznego KPP.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Winterhalter Polska Sponsorem Głównym EuroGastro 2019

Wielkimi krokami zbliżają się 23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2019, które odbędą się w dniach 27-29 marca w PTAK Warsaw Expo w Nadarzynie. Winterhalter Polska, podobnie jak w latach ubiegłych wchodzi w najbardziej prestiżową rolę tego wydarzenia - Sponsora Głównego.

Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef

S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie.

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

Finałowa szesnastka XVII edycji L’art de la Cuisine Martell

Już 2 marca odbędzie się kolejna, XVII edycja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. W tym roku spośród 55 zgłoszeń jury zakwalifikowało do finału 16 drużyn reprezentujących znakomite restauracje z kraju.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej