x

Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    15.03.2019

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Celem organizowanej od 2000 r. imprezy jest odkrywanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. O jej randze świadczy choćby formalna rekomendacja udzielona przez World Association of Chefs Societies, czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.
W Kulinarnym Pucharze Polski uczestniczą zwycięzcy innych konkursów, których listę co roku ustala Rada Programowa KPP. Tym razem o udział w finale mogą ubiegać się uczestnicy m.in. L’art de la Cuisine Martell, Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, Festiwalu Kuchni Dworskiej, Smaków Galicji czy Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny.
Organizatorzy KPP dbają o to, by w loży sędziowskiej zawsze zasiadały autorytety środowiska gastronomicznego. W tym roku pracami jury pokieruje Jarosław Walczyk, współzałożyciel i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, a także właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Pink Lobster. Tworzy też receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Funkcję przewodniczącego jury KPP sprawował już przed dwoma laty.
– Wprowadziliśmy w regulaminie konkursu sporo zmian, które mają sprawić, by był on jeszcze bardziej przejrzysty, a zasady jaśniejsze. Moją rolą będzie zatem pilnowanie, czy wszystko przebiega zgodnie z nowymi wytycznymi – mówi Jarosław Walczyk.
Jakie to wytyczne? – Tak organizatorowi, jak i mnie zależy na tym, by członkowie jury nie wychodzili z sali w trakcie konkursu, nie korzystali z telefonów komórkowych, skupiając się wyłącznie na ocenie. Będę dbał o to, by wszystkie oceny były poparte merytorycznym, jasnym opisem, z którego wynikają przyznane punkty. Czeka nas wszystkich niełatwa, rzetelna, ale satysfakcjonująca praca. Jury będzie od początku do końca z uczestnikami, obserwując cały proces przygotowywania dania, a nie tylko gotowe talerze – wyjaśnia przewodniczący jury tegorocznego KPP.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Łukasz Lisowski ekspertem ds. gastronomii w Fanex

Na stanowisku eksperta ds. gastronomii będzie odpowiedzialny m.in. za prowadzenie szkoleń, warsztatów kulinarnych oraz wsparcie merytoryczne poszczególnych działów firmy.

The World's 50 Best Restaurants 2019

Jest równie prestiżowy, co kontrowersyjny. Stawia restauracje w świetle reflektorów ku satysfakcji szefów i szefowych kuchni, podczas gdy krytycy mają wobec niego zastrzeżenia. O tegorocznym rankingu The World's 50 Best Restaurants oraz o tym, dlaczego lista wzbudza tak wiele emocji.

Branża gastronomiczna zbiera podpisy pod listem otwartym do rządu w związku z koronawirusem

W liście zawarty jest apel o zwolnienie branży gastronomicznej z niektórych podatków w związku z przewidywanymi stratami spowodowanymi szerzeniem się epidemii.

Terra Madre Salone del Gusto 2020 w odnowionej wersji

W związku z pandemią, Terra Madre Salone del Gusto 2020 r. przebiegać będzie inaczej niż zazwyczaj. Przez sześć miesięcy wydarzenie to organizowane będzie w 160 krajach należących do sieci Slow Food, w różnych wymiarach - fizycznym i cyfrowym.

Polska premiera Beluga Epicure

Pierwsza butelka Beluga Epicure z nowej limitowanej wersji właśnie trafiła do Polski i od razu znalazła nabywcę.

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej