x

Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    15.03.2019

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Celem organizowanej od 2000 r. imprezy jest odkrywanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. O jej randze świadczy choćby formalna rekomendacja udzielona przez World Association of Chefs Societies, czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.
W Kulinarnym Pucharze Polski uczestniczą zwycięzcy innych konkursów, których listę co roku ustala Rada Programowa KPP. Tym razem o udział w finale mogą ubiegać się uczestnicy m.in. L’art de la Cuisine Martell, Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, Festiwalu Kuchni Dworskiej, Smaków Galicji czy Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny.
Organizatorzy KPP dbają o to, by w loży sędziowskiej zawsze zasiadały autorytety środowiska gastronomicznego. W tym roku pracami jury pokieruje Jarosław Walczyk, współzałożyciel i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, a także właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Pink Lobster. Tworzy też receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Funkcję przewodniczącego jury KPP sprawował już przed dwoma laty.
– Wprowadziliśmy w regulaminie konkursu sporo zmian, które mają sprawić, by był on jeszcze bardziej przejrzysty, a zasady jaśniejsze. Moją rolą będzie zatem pilnowanie, czy wszystko przebiega zgodnie z nowymi wytycznymi – mówi Jarosław Walczyk.
Jakie to wytyczne? – Tak organizatorowi, jak i mnie zależy na tym, by członkowie jury nie wychodzili z sali w trakcie konkursu, nie korzystali z telefonów komórkowych, skupiając się wyłącznie na ocenie. Będę dbał o to, by wszystkie oceny były poparte merytorycznym, jasnym opisem, z którego wynikają przyznane punkty. Czeka nas wszystkich niełatwa, rzetelna, ale satysfakcjonująca praca. Jury będzie od początku do końca z uczestnikami, obserwując cały proces przygotowywania dania, a nie tylko gotowe talerze – wyjaśnia przewodniczący jury tegorocznego KPP.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zwycięzcy Testu Kulinarnego MAKRO

Znamy zwycięzców konkursu pierwszego Testu Kulinarnego, organizowanego w ramach programu Szef dla Młodych Talentów przez sieć hurtowni MAKRO Polska.

Ameryka od kuchni

To nazwa nowego projektu promującego produkty spożywcze z USA. Jego prezentacja nastąpi 9 października br. na trzecim Kongresie Szefów Kuchni w warszawskim centrum Expo XXI.

Więcej niż konkurs

Spośród 10 tys. kandydatów do finału docierają najlepsi barmani z 55 krajów, by na oczach 2 milionów widzów zmierzyć się w 6 morderczych wyzwaniach. Cel? Miejsce w Hall of Fame World Class - najtrudniejszego konkursu barmańskiego globu. Kolejna szansa w przyszłym roku w Berlinie.

WSZYSTKIE SMAKI GASTRONOMII

Blisko 3 tys. porcji degustacyjnych, 21 godzin pokazów kulinarnych i tysiące odwiedzających - to bilans udziału Selgros i Transgourmet w XXI edycji targów Euro Gastro w Warszawie, które odbyły się 5-7 kwietnia br.

HoReCa łączy siły! Powołano Rzecznika Interesu Gastronomów

Nowo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej uruchomiła Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, które ma chronić przedsiębiorców przed skutkami pandemicznego kryzysu. Jednym z pierwszych celów Izby będzie obniżenie VAT-u do 8% na wszystkie usługi gastronomiczne.

Przewodnik Michelin wkracza do Moskwy. Pierwsze rekomendacje poznamy w 2021 roku

Michelin Guide, najbardziej prestiżowy kulinarny przewodnik po światowych restauracjach zadebiutuje w Rosji. Pierwszym miastem, którego lokale inspektorzy Michelin wezmą pod lupę będzie Moskwa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej