Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Celem organizowanej od 2000 r. imprezy jest odkrywanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. O jej randze świadczy choćby formalna rekomendacja udzielona przez World Association of Chefs Societies, czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.
W Kulinarnym Pucharze Polski uczestniczą zwycięzcy innych konkursów, których listę co roku ustala Rada Programowa KPP. Tym razem o udział w finale mogą ubiegać się uczestnicy m.in. L’art de la Cuisine Martell, Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, Festiwalu Kuchni Dworskiej, Smaków Galicji czy Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny.
Organizatorzy KPP dbają o to, by w loży sędziowskiej zawsze zasiadały autorytety środowiska gastronomicznego. W tym roku pracami jury pokieruje Jarosław Walczyk, współzałożyciel i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, a także właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Pink Lobster. Tworzy też receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Funkcję przewodniczącego jury KPP sprawował już przed dwoma laty.
– Wprowadziliśmy w regulaminie konkursu sporo zmian, które mają sprawić, by był on jeszcze bardziej przejrzysty, a zasady jaśniejsze. Moją rolą będzie zatem pilnowanie, czy wszystko przebiega zgodnie z nowymi wytycznymi – mówi Jarosław Walczyk.
Jakie to wytyczne? – Tak organizatorowi, jak i mnie zależy na tym, by członkowie jury nie wychodzili z sali w trakcie konkursu, nie korzystali z telefonów komórkowych, skupiając się wyłącznie na ocenie. Będę dbał o to, by wszystkie oceny były poparte merytorycznym, jasnym opisem, z którego wynikają przyznane punkty. Czeka nas wszystkich niełatwa, rzetelna, ale satysfakcjonująca praca. Jury będzie od początku do końca z uczestnikami, obserwując cały proces przygotowywania dania, a nie tylko gotowe talerze – wyjaśnia przewodniczący jury tegorocznego KPP.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej