Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Foto: materiały prasowe.
Celem organizowanej od 2000 r. imprezy jest odkrywanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. O jej randze świadczy choćby formalna rekomendacja udzielona przez World Association of Chefs Societies, czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.
W Kulinarnym Pucharze Polski uczestniczą zwycięzcy innych konkursów, których listę co roku ustala Rada Programowa KPP. Tym razem o udział w finale mogą ubiegać się uczestnicy m.in. L’art de la Cuisine Martell, Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, Festiwalu Kuchni Dworskiej, Smaków Galicji czy Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny.
Organizatorzy KPP dbają o to, by w loży sędziowskiej zawsze zasiadały autorytety środowiska gastronomicznego. W tym roku pracami jury pokieruje Jarosław Walczyk, współzałożyciel i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, a także właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Pink Lobster. Tworzy też receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Funkcję przewodniczącego jury KPP sprawował już przed dwoma laty.
– Wprowadziliśmy w regulaminie konkursu sporo zmian, które mają sprawić, by był on jeszcze bardziej przejrzysty, a zasady jaśniejsze. Moją rolą będzie zatem pilnowanie, czy wszystko przebiega zgodnie z nowymi wytycznymi – mówi Jarosław Walczyk.
Jakie to wytyczne? – Tak organizatorowi, jak i mnie zależy na tym, by członkowie jury nie wychodzili z sali w trakcie konkursu, nie korzystali z telefonów komórkowych, skupiając się wyłącznie na ocenie. Będę dbał o to, by wszystkie oceny były poparte merytorycznym, jasnym opisem, z którego wynikają przyznane punkty. Czeka nas wszystkich niełatwa, rzetelna, ale satysfakcjonująca praca. Jury będzie od początku do końca z uczestnikami, obserwując cały proces przygotowywania dania, a nie tylko gotowe talerze – wyjaśnia przewodniczący jury tegorocznego KPP.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Zarabiaj na kawie z Segafredo Zanetti Poland

Kawa to obowiązkowa pozycja w menu właściwie każdego lokalu gastronomicznego. Nie jest też tajemnicą, że na kawie można dobrze zarabiać. Trzeba jedynie wiedzieć jak.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej