x

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.03.2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Caffe Vergnano. Foto: materiały prasowe.
Caffe Vergnano. Foto: materiały prasowe.
Eliminacje do finału przeprowadzone zostaną w pięciu miastach Polski: Toruniu, Warszawie, Poznaniu, Tarnowskich Górach i Szczecinie. Główną nagrodą jest tytuł Best Barista 2019 oraz tygodniowe szkolenie w prestiżowej Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.

Polska edycja konkursu Caffè Vergnano Best Barista organizowana jest od 2015 roku. Jednak w tym roku po raz pierwszy w konkursie mogą wziąć wszystkie osoby, które zawodowo zajmują się parzeniem kawy, niezależnie od marki, na której pracują. Konkurs jest idealną okazją dla baristów do sprawdzenia swoich umiejętności, zdobycia nowych doświadczeń oraz poznania osób z branży.

Caffe Vergnano Best Barista. Foto: materiały prasowe.
Caffe Vergnano Best Barista. Foto: materiały prasowe.
Aby zakwalifikować się do finału konkursu, zainteresowane osoby muszą najpierw przejść przez eliminacje. Zadaniem eliminacyjnym będzie przygotowanie 8 napojów i zaprezentowanie ich ekspertom. Bariści będą musieli zaparzyć dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie drinki na bazie kawy. Jury będzie zwracać uwagę nie tylko na technikę wykonania, ale także na jakość napojów. Ocenie podlegać będzie również sposób pracy uczestników oraz prezentacja wykonanych kaw i drinków. Bariści będą mieli możliwość przedstawienia siebie i swojej wiedzy o świecie kawy oraz opowiedzenia, skąd wzięła się u nich pasja parzenia kawy.

Do wielkiego finału, który odbędzie się w Krakowie, zakwalifikowane zostaną po dwie osoby z każdego z 5 miast. Zwycięzca ogólnopolskiego konkursu otrzyma tytuł Poland Best Barista Caffè Vergnano 2019. Na finalistę czeka też tygodniowy wyjazd do Włoch, podczas którego weźmie on udział w prestiżowym szkoleniu prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech. 

Tydzień spędzony w Akademi Vergnano i udział w jednym z najbardziej prestiżowych szkoleń dla baristów był dla mnie wyjątkowym przeżyciem. Miałem okazję odkryć na nowo, zarówno te tradycyjne, jak i innowacyjne metody na wyciągnięcie z kawy najlepszego smaku i aromatu. Szkolenia w takim miejscu to również niepowtarzalna okazja dla każdego baristy, aby poznać najlepszych włoskich ekspertów i czerpać z ich doświadczenia – mówi Tomasz Łój, Caffè Vergnano Best Barista 2018,  na co dzień pracujący w Nadwiślańska Resto & Vodka Bar w Krakowie

Kalendarium eliminacji Best Barista 2019. Foto: materiały prasowe.
Kalendarium eliminacji Best Barista 2019. Foto: materiały prasowe.
Udział w konkursie jest bezpłatny, a liczba miejsc jest ograniczona.

Zgłoszeń do eliminacji należy dokonywać mailowo na podane adresy:

Dzień i miejsce eliminacji: 29.03.2019 r., Toruń
Zgłoszenia: lukasz@fonte.com.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 17.04.2019 r., Warszawa
Zgłoszenia: piotr.bezler@vergnano.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 12.09.2019 r., Poznań
Zgłoszenia: magda@unoespresso.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 4.10.2019 r., Tarnowskie Góry  
Zgłoszenia: biuro@coffee-brothers.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 16.11.2019 r., Szczecin  
Zgłoszenia: ola@qualiacaffe.com

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Weź udział w konkursie "Czas na rybę"!

Jesteś szefem kuchni lub uczniem szkoły gastronomicznej? Weź udział w konkursie "Czas na rybę", który odbędzie się 3-4 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie w ramach Święta Karpia. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 10 września.

Polska premiera Beluga Epicure

Pierwsza butelka Beluga Epicure z nowej limitowanej wersji właśnie trafiła do Polski i od razu znalazła nabywcę.

WIELKIE ŚWIĘTO WHISKY

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky - Whisky Live Warsaw. Główną częścią festiwalu jak zawsze była duża sala wystawiennicza ze stoiskami ambasadorów marek oraz przedstawicieli destylarni.

Okrągły jubileusz Akademii Mistrza

10-lecie istnienia obchodzi w tym roku Akademia Mistrza, która działalność zapoczątkowała podczas organizowanych przez ZT Kruszwica pokazów szkoleniowych "Noce cukiernika i piekarza". Pomysłodawcami i inicjatorami Akademii Mistrza byli Mieczysław Chojnowski, Katarzyna Noga i Jacek Zięba.

Targi przygotowane ze smakiem? Tak, Chef!

Już 26 i 27 września poznańska Hala Widowiskowo-Sportowa Arena przemieni się w kulinarne centrum miasta. Wszystko za sprawą piątej edycji targów Poznań Vision organizowanych przez Chefs Culinar. Gospodarzem imprezy będzie Daria Ładocha - popularna i lubiana pasjonatka zdrowego stylu życia.

Gwiazdki Michelin w Wielkiej Brytanii i Irlandii rozdane

Prestiżowy francuski przewodnik kulinarny Michelin nagrodził restauracje ze Zjednoczonego Królestwa oraz Irlandii. Do grona lokali trzygwiazdkowych dołączyły dwie nowe restauracje z Londynu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej