x

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Caffe Vergnano. Foto: materiały prasowe.
Caffe Vergnano. Foto: materiały prasowe.
Eliminacje do finału przeprowadzone zostaną w pięciu miastach Polski: Toruniu, Warszawie, Poznaniu, Tarnowskich Górach i Szczecinie. Główną nagrodą jest tytuł Best Barista 2019 oraz tygodniowe szkolenie w prestiżowej Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.

Polska edycja konkursu Caffè Vergnano Best Barista organizowana jest od 2015 roku. Jednak w tym roku po raz pierwszy w konkursie mogą wziąć wszystkie osoby, które zawodowo zajmują się parzeniem kawy, niezależnie od marki, na której pracują. Konkurs jest idealną okazją dla baristów do sprawdzenia swoich umiejętności, zdobycia nowych doświadczeń oraz poznania osób z branży.

Caffe Vergnano Best Barista. Foto: materiały prasowe.
Caffe Vergnano Best Barista. Foto: materiały prasowe.
Aby zakwalifikować się do finału konkursu, zainteresowane osoby muszą najpierw przejść przez eliminacje. Zadaniem eliminacyjnym będzie przygotowanie 8 napojów i zaprezentowanie ich ekspertom. Bariści będą musieli zaparzyć dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie drinki na bazie kawy. Jury będzie zwracać uwagę nie tylko na technikę wykonania, ale także na jakość napojów. Ocenie podlegać będzie również sposób pracy uczestników oraz prezentacja wykonanych kaw i drinków. Bariści będą mieli możliwość przedstawienia siebie i swojej wiedzy o świecie kawy oraz opowiedzenia, skąd wzięła się u nich pasja parzenia kawy.

Do wielkiego finału, który odbędzie się w Krakowie, zakwalifikowane zostaną po dwie osoby z każdego z 5 miast. Zwycięzca ogólnopolskiego konkursu otrzyma tytuł Poland Best Barista Caffè Vergnano 2019. Na finalistę czeka też tygodniowy wyjazd do Włoch, podczas którego weźmie on udział w prestiżowym szkoleniu prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech. 

Tydzień spędzony w Akademi Vergnano i udział w jednym z najbardziej prestiżowych szkoleń dla baristów był dla mnie wyjątkowym przeżyciem. Miałem okazję odkryć na nowo, zarówno te tradycyjne, jak i innowacyjne metody na wyciągnięcie z kawy najlepszego smaku i aromatu. Szkolenia w takim miejscu to również niepowtarzalna okazja dla każdego baristy, aby poznać najlepszych włoskich ekspertów i czerpać z ich doświadczenia – mówi Tomasz Łój, Caffè Vergnano Best Barista 2018,  na co dzień pracujący w Nadwiślańska Resto & Vodka Bar w Krakowie

Kalendarium eliminacji Best Barista 2019. Foto: materiały prasowe.
Kalendarium eliminacji Best Barista 2019. Foto: materiały prasowe.
Udział w konkursie jest bezpłatny, a liczba miejsc jest ograniczona.

Zgłoszeń do eliminacji należy dokonywać mailowo na podane adresy:

Dzień i miejsce eliminacji: 29.03.2019 r., Toruń
Zgłoszenia: lukasz@fonte.com.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 17.04.2019 r., Warszawa
Zgłoszenia: piotr.bezler@vergnano.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 12.09.2019 r., Poznań
Zgłoszenia: magda@unoespresso.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 4.10.2019 r., Tarnowskie Góry  
Zgłoszenia: biuro@coffee-brothers.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 16.11.2019 r., Szczecin  
Zgłoszenia: ola@qualiacaffe.com

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej