x

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.03.2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Caffe Vergnano. Foto: materiały prasowe.
Caffe Vergnano. Foto: materiały prasowe.
Eliminacje do finału przeprowadzone zostaną w pięciu miastach Polski: Toruniu, Warszawie, Poznaniu, Tarnowskich Górach i Szczecinie. Główną nagrodą jest tytuł Best Barista 2019 oraz tygodniowe szkolenie w prestiżowej Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.

Polska edycja konkursu Caffè Vergnano Best Barista organizowana jest od 2015 roku. Jednak w tym roku po raz pierwszy w konkursie mogą wziąć wszystkie osoby, które zawodowo zajmują się parzeniem kawy, niezależnie od marki, na której pracują. Konkurs jest idealną okazją dla baristów do sprawdzenia swoich umiejętności, zdobycia nowych doświadczeń oraz poznania osób z branży.

Caffe Vergnano Best Barista. Foto: materiały prasowe.
Caffe Vergnano Best Barista. Foto: materiały prasowe.
Aby zakwalifikować się do finału konkursu, zainteresowane osoby muszą najpierw przejść przez eliminacje. Zadaniem eliminacyjnym będzie przygotowanie 8 napojów i zaprezentowanie ich ekspertom. Bariści będą musieli zaparzyć dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie drinki na bazie kawy. Jury będzie zwracać uwagę nie tylko na technikę wykonania, ale także na jakość napojów. Ocenie podlegać będzie również sposób pracy uczestników oraz prezentacja wykonanych kaw i drinków. Bariści będą mieli możliwość przedstawienia siebie i swojej wiedzy o świecie kawy oraz opowiedzenia, skąd wzięła się u nich pasja parzenia kawy.

Do wielkiego finału, który odbędzie się w Krakowie, zakwalifikowane zostaną po dwie osoby z każdego z 5 miast. Zwycięzca ogólnopolskiego konkursu otrzyma tytuł Poland Best Barista Caffè Vergnano 2019. Na finalistę czeka też tygodniowy wyjazd do Włoch, podczas którego weźmie on udział w prestiżowym szkoleniu prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech. 

Tydzień spędzony w Akademi Vergnano i udział w jednym z najbardziej prestiżowych szkoleń dla baristów był dla mnie wyjątkowym przeżyciem. Miałem okazję odkryć na nowo, zarówno te tradycyjne, jak i innowacyjne metody na wyciągnięcie z kawy najlepszego smaku i aromatu. Szkolenia w takim miejscu to również niepowtarzalna okazja dla każdego baristy, aby poznać najlepszych włoskich ekspertów i czerpać z ich doświadczenia – mówi Tomasz Łój, Caffè Vergnano Best Barista 2018,  na co dzień pracujący w Nadwiślańska Resto & Vodka Bar w Krakowie

Kalendarium eliminacji Best Barista 2019. Foto: materiały prasowe.
Kalendarium eliminacji Best Barista 2019. Foto: materiały prasowe.
Udział w konkursie jest bezpłatny, a liczba miejsc jest ograniczona.

Zgłoszeń do eliminacji należy dokonywać mailowo na podane adresy:

Dzień i miejsce eliminacji: 29.03.2019 r., Toruń
Zgłoszenia: lukasz@fonte.com.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 17.04.2019 r., Warszawa
Zgłoszenia: piotr.bezler@vergnano.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 12.09.2019 r., Poznań
Zgłoszenia: magda@unoespresso.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 4.10.2019 r., Tarnowskie Góry  
Zgłoszenia: biuro@coffee-brothers.pl

Dzień i miejsce eliminacji: 16.11.2019 r., Szczecin  
Zgłoszenia: ola@qualiacaffe.com

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Projekcja świetlna na katowickim Spodku z okazji Dnia Własnego Biznesu

13 października obchodzony był międzynarodowy Dzień Własnego Biznesu. Z tej okazji katowicki Spodek rozświetliło hasło symbolicznie wyrażające wsparcie dla niezależnych polskich przedsiębiorców z sektora MSP, szczególnie w tym trudnym dla wszystkich roku.

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

Kuchnia Pomorza - tradycja w nowoczesnej odsłonie

Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry inaugurują RESTART 2.0

RESTART 2.0 to kolejna edycja programu wszechstronnego wsparcia dla gastronomii Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Obejmuje m. in. ofertę rabatową dopasowaną do potrzeb każdego biznesu, wsparcie marketingowe oraz merytoryczne, a także praktyczne szkolenia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej