x

MATCHA TEA HOUSE

Kategoria: Miejsca    29.05.2017

Właściciele Izumi Sushi - Alicja Than i Alon Than - otworzyli w marcu przy warszawskim placu Zbawiciela Matcha Tea House. Jest to herbaciarnia skupiona wokół japońskiej zielonej herbaty. Wypijemy tu przykładowo najszlachetniejszą japońską herbatę gyokuro, herbatę matcha, a także Matcha Latte.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Z wypieków zjeść można m.in. sernik na zimno z matchą, białą czekoladą i mango, ciasto sakura, panacottę z galaretką z wina śliwkowego z kandyzowanym kumkwatem. W karcie znalazły się także słone przekąski, jak kanapka z kurczakiem teriyaki na bułce z matchą, bułki z sepią z łososiem, zupa miso czy onigiri. Ceny herbaty zamykają się w przedziale 10-15 zł, wypieki kosztują 11-19 zł. Po uzyskaniu koncesji planowane jest wprowadzenie alkoholu – m.in. sake i koktajli.

Za projekt wnętrza odpowiada Marta Drué. Wystrój jest minimalistyczny i jasny. Uwagę zwracają służące do siedzenia maty tatami oraz specjalnie zaprojektowane lampy nawiązujące kształtem do bambusowych miotełek do spieniania matchy „chasen”. Podobne nawiązanie odnajdziemy w logotypie Matcha Tea House. Lokal przeznaczony jest na 48 miejsc siedzących.

ul. Mokotowska 17, Warszawa

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

ZATOKA SMAKÓW

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Gwiazdki w Skandynawii 2018

Ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin na kraje nordyckie.

Mięsny Befsztyk na warszawskim Żoliborzu

We wrześniu na warszawskim Żoliborzu powstał Befsztyk. Jest to już drugie miejsce pod tą marką. Pierwszy sklep mięsno-wędliniarski Befsztyk został założony w 1994 r. na Mokotowie.

WARSZAWSKI SZNYT

Warszawski Sznyt to nowa restauracja przy placu Zamkowym w Warszawie. Na dwóch poziomach ugości ona ponad 160 osób, a w ogródku dodatkowo 40. Inwestorem jest Józef Krawczyk, szefem kuchni - Rafał Zaręba, a jego zastępcą - Michał Węcławek.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej