

HYGGE BISTRO


W Krakowie na Ruczaju powstało Hygge Bistro. Skoncentrowane jest na pochodzącym z Danii stylu życia hygge, polegającym na odnajdywaniu szczęścia w prostych życiowych czynnościach, takich jak picie, jedzenie, rozmawianie, bycie.
Menu obejmuje sprawiające przyjemność dania kuchni europejskiej. Na śniadanie zjemy tu np. zapiekaną owsiankę z gruszką, miodem i orzechami. W daniach głównych znajdziemy policzki wieprzowe z purée ziemniaczano-rozmarynowym i duszoną cebulką z jabłkiem, zapiekane sakiewki z cukinią i porem w sosie pomidorowym czy pierogi. Jest też menu dziecięce, m.in. rosół z kluseczkami i klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym. Śniadania kosztują 8-14 zł, lunche (co tydzień inne) – 16,90 zł, sałaty i makarony – 16-18 zł, dania główne – 12-32 zł.
Karta alkoholi to piwa rzemieślnicze i kilkanaście win, w tym musujących. Cztery z nich dostępne są na kieliszki. Lokal ma 50 miejsc siedzących i ogródek na dodatkowe 30.
ul. Zachodnia 27, Kraków

Zobacz także

Bistro Z

Anna Klajmon i Mateusz Czekierda są właścicielami i szefami kuchni Bistro Z przy ul. Ząbkowskiej na warszawskiej Pradze. Lokal otworzył się w lipcu tego roku. Bistro Z koncentruje się na prostym jedzeniu, opartym na dobrym produkcie w dobrej cenie.

Nocny Market w Warszawie powraca! Start piątego sezonu - 26 czerwca

Nocny Market przywita odwiedzających w dawnej lokalizacji - na peronach dworca Warszawa Główna Osobowa. Piąty sezon rozpocznie się 26 czerwca i przez każdy kolejny weekend sezonu będzie rozpieszczał podniebienia wyjątkowym street foodem.

Kawiarnie Cofix Polska w Warszawie

Sieć Cofix zadebiutowała w Polsce w czerwcu tego roku i obecnie ma kawiarnie w trzech lokalizacjach w Warszawie.

MATCHA TEA HOUSE

Właściciele Izumi Sushi - Alicja Than i Alon Than - otworzyli w marcu przy warszawskim placu Zbawiciela Matcha Tea House. Jest to herbaciarnia skupiona wokół japońskiej zielonej herbaty. Wypijemy tu przykładowo najszlachetniejszą japońską herbatę gyokuro, herbatę matcha, a także Matcha Latte.

Miski, czyli poke bowls w Krakowie

Prosto, zdrowo i smacznie - tak najkrócej można scharakteryzować ofertę otwartego w maju tego roku lokalu Miski. Restauracja bazuje na koncepcji popularnych na świecie poke bowls, czyli wywodzących się z kuchni hawajskiej misek wypełnionych ryżem i dodatkami.

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

