x

HYGGE BISTRO

Kategoria: Miejsca    29.05.2017

W Krakowie na Ruczaju powstało Hygge Bistro. Skoncentrowane jest na pochodzącym z Danii stylu życia hygge, polegającym na odnajdywaniu szczęścia w prostych życiowych czynnościach, takich jak picie, jedzenie, rozmawianie, bycie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Właścicielką jest Barbara Katra-Śmiertka. Atrakcyjne, przyjemne w odbiorze wnętrze zaprojektowane przez Aleksandrę Karkoszkę jest ascetyczne z elementami botanicznymi. Kuchnię Hygge Bistro zaprojektował Maciej Zdybał.

Menu obejmuje sprawiające przyjemność dania kuchni europejskiej. Na śniadanie zjemy tu np. zapiekaną owsiankę z gruszką, miodem i orzechami. W daniach głównych znajdziemy policzki wieprzowe z purée ziemniaczano-rozmarynowym i duszoną cebulką z jabłkiem, zapiekane sakiewki z cukinią i porem w sosie pomidorowym czy pierogi. Jest też menu dziecięce, m.in. rosół z kluseczkami i klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym. Śniadania kosztują 8-14 zł, lunche (co tydzień inne) – 16,90 zł, sałaty i makarony – 16-18 zł, dania główne – 12-32 zł.

Karta alkoholi to piwa rzemieślnicze i kilkanaście win, w tym musujących. Cztery z nich dostępne są na kieliszki. Lokal ma 50 miejsc siedzących i ogródek na dodatkowe 30.

ul. Zachodnia 27, Kraków

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Zobacz także

Sfinks z 0,62 mln zł zysku netto w II kw. 2017

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i Wook, w pierwszym półroczu 2017 r. wypracowała 87,90 mln zł jednostkowych przychodów ze sprzedaży wobec 87,95 mln zł w takim samym okresie 2016 r.

Michał Gniadek szefem kuchni w Bistro Barze WuWu

Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Zoni, będzie teraz dowodził także w Bistro Baru WuWu. Zabiera gości WuWu w całkowicie inne rejony kulinarne niż te, które są znane z siostrzanej Zoni.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

GRACIARNIA

Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot. Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach.

Mitsuro Restaurants w Starym Browarze

Klub muzyczny premium, restauracja sushi z pierwszym w Polsce menu w stylu robatayaki oraz steakhouse pod szyldem Whiskey in the Jar.

Premiera Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018"

Polskie restauracje utrzymują Gwiazdki Michelin, ale na liście sporo zmian. 26 marca, w Budapeszcie zaprezentowano najnowsze wydanie kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018". Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses po raz kolejny zachowały swoje Gwiazdki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej