x

KRÉM

Kategoria: Miejsca    29.05.2017

Właściciel warszawskiego Mônsieur Léon - Luc Magnon - otworzył w lutym bistro Krém. Inspiracją do stworzenia tego miejsca były paryskie crémerie - starannie dopracowane w wystroju sklepy z nabiałem. Kuchnia Krém to nieskomplikowane jedzenie oparte na francuskich klasykach śniadaniowych.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Główną rolę gra tu ser, ale ważna jest wysoka jakość każdego produktu. Menu podzielone jest na assiettes – talerze serów i wędlin (22- -45 zł), croques (20-25 zł), salades (20-28 zł), sandwiches (22 zł) i desserts (12-14 zł). Zjemy tu przykładowo Croque Mônsieur Leon – z serem emmental i gotowaną szynką, sałatkę Montana – z kumpiakiem, serem krowim Cantal, miksem sałat, ziemniakami i burakami, sandwicha z domowym pasztetem, a na deser waniliowe pain perdu. Krém czeka na koncesję, po jej otrzymaniu ma w planach serwowanie win z Europy, głównie Francji.

Za bardzo świeży, zupełnie inny od stołecznych lokali wystrój Krému odpowiedzialny jest Jerzy Ruszkowski z Ruszkowski Architekci. Całość bazuje na geometrycznych, prostych elementach – okrągłe lustro i ciąg lustrzanych elementów, kwadratowe drewniane stoliki. Posadzka w czarno-białą kratkę jest z 1917 r., odkryto ją po wielu latach przykrywania panelami.

Uwagę przykuwają zielone wygodne sofy (ciekawostka – z tego samego materiału zrobione są ławy sejmowe) i nowoczesne fotografie Jacka Kołodziejskiego. Ważnym elementem wystroju jest także umieszczona centralnie i blisko wejścia otwarta kuchnia. Pozwala to właścicielowi (zwykle również gotującemu) witać gości dosłownie z patelnią w ręku. Lokal składa się z dwóch sal i łącznie ma 30 miejsc siedzących.

ul. Śniadeckich 18, Warszawa

Autor tekstu: Joanna Mróz
O AUTORZE
Joanna Mróz
Monitoruje warszawski (i nie tylko) rynek gastronomiczny od kilkunastu lat. Od 10 lat dzieli się recenzjami restauracji na Froblogu. Współtworzy Warsaw Foodie (razem z Restaurantica.pl) – dwujęzyczny gastromagazyn internetowy o nowościach w stołecznych restauracjach. Absolwentka podyplomowych Food Studies na SWPS. Współpracowała z magazynami „Usta”, „Esquire”, a także ze stołeczną „Gazetą Wyborczą”.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej