x

Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    15.03.2019

S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie.

S.Pellegrino Young Chef 2020. Foto: materiały prasowe.
S.Pellegrino Young Chef 2020. Foto: materiały prasowe.
Już od ponad miesiąca młodzi szefowie z całego świata mogą zgłaszać swoje kandydatury do konkursu S. Pellegrino Young Chef 2020. W eliminacjach mogą wziąć udział wyłącznie kandydaci, którzy nie ukończyli 30. roku życia oraz posiadają co najmniej rok doświadczenia w restauracji jako chef, sous chef, chef de partie, chef de cuisine lub commis. Konieczna jest również komunikatywna znajomość języka angielskiego, który jest obowiązującym językiem konkursu.

Kryteria konkursowe:

1. Umiejętności techniczne.
Ocenia podlega wybór składników (ich jakość, świeżość, oryginalność oraz ich wpływ na smak potrawy) oraz umiejętność dobrania i zastosowania odpowiednich technik kulinarnych.

2. Kreatywność.
Oryginalność i innowacyjność dania, zachowanie równowagi pomiędzy smakiem i estetyką potrawy, ale również umiejętność zaprezentowania własnego stylu kulinarnego.

3. Przekonania.
Zdolność do jasnego zakomunikowania swojej wizji i idei świata gastronomicznego oraz jego wpływu na społeczeństwo.

Pełna lista wymagań dostępna jest na stronie internetowej www.sanpellegrinoyoungchef.com

 

Harmonogram konkursu:

Etap pierwszy: Aplikacja on-line [4 lutego – 30 kwietnia 2019 r.]
Aplikacja powinna zawierać opis dania zgłaszanego do konkursu.
Formularz zgłoszeniowy: www.sanpellegrinoyoungchef.com/en/application.

Etap drugi: Wybór półfinalistów w regionach [ogłoszenie wyników: 7 czerwca 2019 r.]
Szefowie, którzy pomyślnie przejdą pierwszy etap eliminacji, zostaną podzieleni na 12 regionów. ALMA, wiodące na świecie Międzynarodowe Centrum Edukacyjne i Szkoleniowe Kuchni Włoskiej (www.alma.scuolacucina.it), wyłoni półfinalistów dla każdego z regionów.

Etap trzeci: Półfinały regionalne [czerwiec-grudzień 2019 r.]
W każdym z regionów prestiżowe jury złożone z najlepszych, niezależnych szefów kuchni będą oceniać konkursowe potrawy przygotowane przez półfinalistów ze swojego regionu.

Etap czwarty: S.Pellegrino Young Chef 2020 Grand Finale [czerwiec 2020 r., dokładny termin do potwierdzenia]
W czerwcu 2020 r. 12 finalistów zgromadzi się w Mediolanie na uroczystości Wielkiego Finału. Będą oni rywalizować o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020, a także o trzy inne nagrody:
– Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy,
– Fine Dining Lovers Food for Thought Award oraz
– S.Pellegrino Award for Social Responsibility.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Szef dla Młodych Talentów

Rozpoczęła się druga edycja programu edukacyjnego prowadzonego przez sieć hurtowni Makro Polska. W nowym cyklu odbyły się już dwa Miksery Kulinarne w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie.

Preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland

Przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or ruszyły pełną parą.

NAGRODY AIG PRIX 2018 ORAZ ARS COQUINARIA WRĘCZONE

16 marca br. w hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród przez polską Akademię Gastronomiczną. W tegorocznej ceremonii wziął udział gość specjalny - hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie pięcioma gwiazdkami przewodnika Michelin.

Znamy zwycięzcę Kulinarnego Pucharu Polski 2017

Na najwyższym stopniu podium stanęli Bartosz Peter i Rafał Kudliński. Wczoraj, 27 września, zakończył się dwudniowy finał 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W konkursie wystartowało 10 drużyn, który zdobyły nominację do KPP oraz laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu.

ODLICZANIE DO WIELKIEJ GALI

Za nami już wszystkie tegoroczne regionalne edycje. Dwa ostatnie wydarzenia miały miejsce kolejno: w Krakowie i Sopocie. Już 27 listopada we Wrocławiu odbędzie się finałowa gala i premiera przewodnika Gault & Millau 2018.

WSZYSTKIE SMAKI GASTRONOMII

Blisko 3 tys. porcji degustacyjnych, 21 godzin pokazów kulinarnych i tysiące odwiedzających - to bilans udziału Selgros i Transgourmet w XXI edycji targów Euro Gastro w Warszawie, które odbyły się 5-7 kwietnia br.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej