Kryteria konkursowe:
1. Umiejętności techniczne.
Ocenia podlega wybór składników (ich jakość, świeżość, oryginalność oraz ich wpływ na smak potrawy) oraz umiejętność dobrania i zastosowania odpowiednich technik kulinarnych.
2. Kreatywność.
Oryginalność i innowacyjność dania, zachowanie równowagi pomiędzy smakiem i estetyką potrawy, ale również umiejętność zaprezentowania własnego stylu kulinarnego.
3. Przekonania.
Zdolność do jasnego zakomunikowania swojej wizji i idei świata gastronomicznego oraz jego wpływu na społeczeństwo.
Pełna lista wymagań dostępna jest na stronie internetowej www.sanpellegrinoyoungchef.com
Harmonogram konkursu:
Etap pierwszy: Aplikacja on-line [4 lutego – 30 kwietnia 2019 r.]
Aplikacja powinna zawierać opis dania zgłaszanego do konkursu.
Formularz zgłoszeniowy: www.sanpellegrinoyoungchef.com/en/application.
Etap drugi: Wybór półfinalistów w regionach [ogłoszenie wyników: 7 czerwca 2019 r.]
Szefowie, którzy pomyślnie przejdą pierwszy etap eliminacji, zostaną podzieleni na 12 regionów. ALMA, wiodące na świecie Międzynarodowe Centrum Edukacyjne i Szkoleniowe Kuchni Włoskiej (www.alma.scuolacucina.it), wyłoni półfinalistów dla każdego z regionów.
Etap trzeci: Półfinały regionalne [czerwiec-grudzień 2019 r.]
W każdym z regionów prestiżowe jury złożone z najlepszych, niezależnych szefów kuchni będą oceniać konkursowe potrawy przygotowane przez półfinalistów ze swojego regionu.
Etap czwarty: S.Pellegrino Young Chef 2020 Grand Finale [czerwiec 2020 r., dokładny termin do potwierdzenia]
W czerwcu 2020 r. 12 finalistów zgromadzi się w Mediolanie na uroczystości Wielkiego Finału. Będą oni rywalizować o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020, a także o trzy inne nagrody:
– Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy,
– Fine Dining Lovers Food for Thought Award oraz
– S.Pellegrino Award for Social Responsibility.