Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie.

S.Pellegrino Young Chef 2020. Foto: materiały prasowe.
S.Pellegrino Young Chef 2020. Foto: materiały prasowe.
Już od ponad miesiąca młodzi szefowie z całego świata mogą zgłaszać swoje kandydatury do konkursu S. Pellegrino Young Chef 2020. W eliminacjach mogą wziąć udział wyłącznie kandydaci, którzy nie ukończyli 30. roku życia oraz posiadają co najmniej rok doświadczenia w restauracji jako chef, sous chef, chef de partie, chef de cuisine lub commis. Konieczna jest również komunikatywna znajomość języka angielskiego, który jest obowiązującym językiem konkursu.

Kryteria konkursowe:

1. Umiejętności techniczne.
Ocenia podlega wybór składników (ich jakość, świeżość, oryginalność oraz ich wpływ na smak potrawy) oraz umiejętność dobrania i zastosowania odpowiednich technik kulinarnych.

2. Kreatywność.
Oryginalność i innowacyjność dania, zachowanie równowagi pomiędzy smakiem i estetyką potrawy, ale również umiejętność zaprezentowania własnego stylu kulinarnego.

3. Przekonania.
Zdolność do jasnego zakomunikowania swojej wizji i idei świata gastronomicznego oraz jego wpływu na społeczeństwo.

Pełna lista wymagań dostępna jest na stronie internetowej www.sanpellegrinoyoungchef.com

 

Harmonogram konkursu:

Etap pierwszy: Aplikacja on-line [4 lutego – 30 kwietnia 2019 r.]
Aplikacja powinna zawierać opis dania zgłaszanego do konkursu.
Formularz zgłoszeniowy: www.sanpellegrinoyoungchef.com/en/application.

Etap drugi: Wybór półfinalistów w regionach [ogłoszenie wyników: 7 czerwca 2019 r.]
Szefowie, którzy pomyślnie przejdą pierwszy etap eliminacji, zostaną podzieleni na 12 regionów. ALMA, wiodące na świecie Międzynarodowe Centrum Edukacyjne i Szkoleniowe Kuchni Włoskiej (www.alma.scuolacucina.it), wyłoni półfinalistów dla każdego z regionów.

Etap trzeci: Półfinały regionalne [czerwiec-grudzień 2019 r.]
W każdym z regionów prestiżowe jury złożone z najlepszych, niezależnych szefów kuchni będą oceniać konkursowe potrawy przygotowane przez półfinalistów ze swojego regionu.

Etap czwarty: S.Pellegrino Young Chef 2020 Grand Finale [czerwiec 2020 r., dokładny termin do potwierdzenia]
W czerwcu 2020 r. 12 finalistów zgromadzi się w Mediolanie na uroczystości Wielkiego Finału. Będą oni rywalizować o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020, a także o trzy inne nagrody:
– Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy,
– Fine Dining Lovers Food for Thought Award oraz
– S.Pellegrino Award for Social Responsibility.

Autor tekstu: Michał Matuszak
Zobacz także
Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Zarabiaj na kawie z Segafredo Zanetti Poland

Kawa to obowiązkowa pozycja w menu właściwie każdego lokalu gastronomicznego. Nie jest też tajemnicą, że na kawie można dobrze zarabiać. Trzeba jedynie wiedzieć jak.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej