Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie.

S.Pellegrino Young Chef 2020. Foto: materiały prasowe.
S.Pellegrino Young Chef 2020. Foto: materiały prasowe.
Już od ponad miesiąca młodzi szefowie z całego świata mogą zgłaszać swoje kandydatury do konkursu S. Pellegrino Young Chef 2020. W eliminacjach mogą wziąć udział wyłącznie kandydaci, którzy nie ukończyli 30. roku życia oraz posiadają co najmniej rok doświadczenia w restauracji jako chef, sous chef, chef de partie, chef de cuisine lub commis. Konieczna jest również komunikatywna znajomość języka angielskiego, który jest obowiązującym językiem konkursu.

Kryteria konkursowe:

1. Umiejętności techniczne.
Ocenia podlega wybór składników (ich jakość, świeżość, oryginalność oraz ich wpływ na smak potrawy) oraz umiejętność dobrania i zastosowania odpowiednich technik kulinarnych.

2. Kreatywność.
Oryginalność i innowacyjność dania, zachowanie równowagi pomiędzy smakiem i estetyką potrawy, ale również umiejętność zaprezentowania własnego stylu kulinarnego.

3. Przekonania.
Zdolność do jasnego zakomunikowania swojej wizji i idei świata gastronomicznego oraz jego wpływu na społeczeństwo.

Pełna lista wymagań dostępna jest na stronie internetowej www.sanpellegrinoyoungchef.com

 

Harmonogram konkursu:

Etap pierwszy: Aplikacja on-line [4 lutego – 30 kwietnia 2019 r.]
Aplikacja powinna zawierać opis dania zgłaszanego do konkursu.
Formularz zgłoszeniowy: www.sanpellegrinoyoungchef.com/en/application.

Etap drugi: Wybór półfinalistów w regionach [ogłoszenie wyników: 7 czerwca 2019 r.]
Szefowie, którzy pomyślnie przejdą pierwszy etap eliminacji, zostaną podzieleni na 12 regionów. ALMA, wiodące na świecie Międzynarodowe Centrum Edukacyjne i Szkoleniowe Kuchni Włoskiej (www.alma.scuolacucina.it), wyłoni półfinalistów dla każdego z regionów.

Etap trzeci: Półfinały regionalne [czerwiec-grudzień 2019 r.]
W każdym z regionów prestiżowe jury złożone z najlepszych, niezależnych szefów kuchni będą oceniać konkursowe potrawy przygotowane przez półfinalistów ze swojego regionu.

Etap czwarty: S.Pellegrino Young Chef 2020 Grand Finale [czerwiec 2020 r., dokładny termin do potwierdzenia]
W czerwcu 2020 r. 12 finalistów zgromadzi się w Mediolanie na uroczystości Wielkiego Finału. Będą oni rywalizować o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020, a także o trzy inne nagrody:
– Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy,
– Fine Dining Lovers Food for Thought Award oraz
– S.Pellegrino Award for Social Responsibility.

Autor tekstu: Michał Matuszak
Zobacz także
Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej