x

WIATR SMAKÓW

Kategoria: Lifestyle - książki    24.04.2017

Autorka książki Sabrina Ghayour ma irańskie korzenie, jednak wychowała się w Londynie i europejskiej tradycji gastronomicznej. Wykorzystuje tutejsze produkty i umiejętnie łączy je z bliskowschodnimi smakami, które stanowią dla niej inspirację.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Tytułowe „sirocco” to model popularnego samochodu, ale także suchy i gorący wiatr wiejący w basenie Morza Śródziemnego, z kierunków południowego lub wschodniego, znad Afryki lub Półwyspu Arabskiego. Autorka książki Sabrina Ghayour ma irańskie korzenie, jednak wychowała się w Londynie i europejskiej tradycji gastronomicznej. Wykorzystuje tutejsze produkty i umiejętnie łączy je z bliskowschodnimi smakami, które stanowią dla niej inspirację. Opisuje takie produkty jak zatar, harissa, sumak czy melasa z granatów. Jednak pokazuje, że Bliski Wschód to nie tylko intensywne przyprawy czy pikantne smaki, ale także aromatyczne warzywa, których naturalny smak został skondensowany. Są tu przepisy na śniadania, obiady i kolacje, które sprawdzą się właściwie na każdą okazję. Feta pieczona w liściach winogron, frytki z cukinii z solą sumakową czy pikantny jogurt buraczany skutecznie przełamią nudę w kuchni i zainspirują do własnych modyfikacji.

„Sirocco”, Sabrina Ghayour, polskie wyd. Insignis 2016

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Falastin" Samiego Tamimiego i Tary Wigley

Interesuje was kuchnia Palestyny? Świetnym przewodnikiem po niej jest książka "Falastin", którą napisali Sami Tamimi i Tara Wigley, od lat współpracujący ze słynnym szefem kuchni Yotamem Ottolenghim.

"Bitter Honey: Recipes and Stories from the Island of Sardinia"

Tego lata wyprawa na Sardynię może być trud­na do zrealizowania, więc zachęcam do men­talnej przygody z tamtejszą kulturą kulinarną.

"Opowiadania Drewnianego Stołu" Moniki Waleckiej

Jeśli chociaż trochę interesujesz się tym, co dzieje się w kulinarnych kręgach internetu, prędzej czy później musiałeś się na nią natknąć. Gdy raz zobaczysz zdjęcia jej dań, rozpoznasz je zawsze.

"Czytaj skład. Gotuj z głową!" Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność.

"Gotuj zdrowo dla całej rodziny" Jamiego Oliviera

Kulinarna instytucja, czyli brytyjski kucharz Jamie Oliver, w swojej najnowszej książce "Gotuj zdrowo dla całej rodziny" wziął na warsztat przepisy na sprawdzone rodzinne dania, które zmodyfikował tak, by pasowały do jego filozofii superzdrowego żywienia.

"Wege" Jamiego Olivera

To pierwsza w całości wegetariańska książka Jamiego Olivera. Propagator prostego, szybkiego gotowania, restaurator i rewolucjonista brytyjskich stołówek szkolnych w swoich przepisach zawsze wykorzystywał sporo warzyw.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej