x

ELEVEN MADISON PARK NUMEREM JEDEN

Kategoria: Miejsca    27.03.2017

Po raz pierwszy w historii nowojorska Eleven Madison Park zdobyła pierwsze miejsce w rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Zwycięzcy zostali zaprezentowani podczas ceremonii w historycznym Royal Exhibition Building w Melbourne.

Foto: The World's Best Restaurants
Foto: The World's Best Restaurants
W tworzonej po raz 15. liście World’s 50 Best Restaurants pojawiło się sześć nowych restauracji i trzy powroty. W rankingu znajdują się restauracje z 22 krajów na pięciu kontynentach. Francja, Hiszpania i USA mają na niej po sześciu przedstawicieli.

Zajmując pierwsze miejsce w rankingu, Eleven Madison Park zdobywa równocześnie dwa tytuły – najlepszej restauracji na świecie i w Ameryce Północnej. Po debiucie w 2010 r. na 50. miejscu listy Eleven Madison Park krążyła po pierwszej dziesiątce od 2012 r., zdobywając 3. miejsce rok temu. Współwłaściciele restauracji, Will Guidara i urodzony w Szwajcarii szef kuchni Daniel Humm, wzbogacają fine dining odrobiną zabawy, zacierając granice między kuchnią a jadalnią. Znajdująca się w budynku art déco skierowanym na Madison Park restauracja oferuje menu degustacyjne ukazujące bogatą historię i tradycje kulinarne miasta.

Zeszłoroczny zdobywca pierwszego miejsca Osteria Francescana z Modeny zatrzymała się na drugim miejscu, jednocześnie pozostając najlepszą restauracją w Europie. Włochy reprezentowały także znane Piazza Duomo (15.), Le Calandre (29.) i debiutująca na 43. miejscu listy Reale z Castel Di Sangro.

Francja podwoiła liczbę restauracji na liście. Spośród sześciu francuskich restauracji trzy znalazły się w pierwszej dwudziestce. Prowadzi Mirazur na 4. miejscu, za nim plasuje się Arpège (12.), a Plaza Athénée Alaina Ducasse’a wraca na listę na miejscu 13. Na miejscu 31. debiutuje Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, restauracja prowadzona przez Yannicka Alléno, zdobywając równocześnie nagrodę za najlepszy debiut. Dwie inne restauracje z Paryża – Septime (35.) i L’Astrance (46.) – także awansowały w rankingu, odpowiednio o 15 i 11 miejsc. Septime świętuje także zdobycie nagrody Sustainable Restaurant, przyznawanej przez Sustainable Restaurant Association.

Hiszpania utrzymuje silną obecność na liście – trzy z sześciu reprezentujących ją restauracji znalazły się w pierwszej dziesiątce. Były numer jeden – El Celler de Can Roca – prowadzi stawkę z trzeciego miejsca, równocześnie zdobywając nagrodę Art of Hospitality za ciepłą atmosferę i pełną klasy obsługę. Asador Etxebarri wspiął się na 6. miejsce, podczas gdy Mugaritz z San Sebastian znajduje się obecnie na miejscu 9. Podczas gdy jedna restauracja z Nowego Jorku zdobyła pierwsze miejsce, inna debiutuje na liście: Cosme Enrique Olvery startuje z miejsca 40., a jego inna restauracja – Pujol z Mexico City – przenosi się o pięć miejsc w górę, na pozycję 20. Równocześnie progresywna restauracja Dana Barbera Blue Hill ze Stone Hills wspina się o 37 pozycji, na miejsce 11., zdobywając tym samym nagrodę dla największego awansu.

Operujący głównie w Nowym Jorku cukiernik Dominique Ansel także został wyróżniony w tym roku, zdobywając tytuł najlepszego cukiernika świata. Od otwarcia noszącej jego imię piekarni w Soho w 2011 r. i przedstawieniu światu cronuta – jego autorskiego połączenia croissanta i pączka, Ansel rozszerzył swe wpływy na Londyn i Tokio. Nagroda ta to uznanie dla jego nieograniczonej kreatywności, innowacyjności i umiejętności przekroczenia sektorów handlu i restauracji.

Gospodarz uroczystości rozdania nagród – Australia – jest reprezentowany na liście przez dwie restauracje, w tym jednego debiutanta. Attica w Melbourne (32.) awansowała o jedno miejsce, utrzymując tytuł najlepszej restauracji w Australazji, podczas gdy Brae z Wiktorii wchodzi do rankingu na miejscu 44.

Ameryka Południowa może się pochwalić pięcioma restauracjami na liście, w tym debiutującą na miejscu 49. Tegui z Buenos Aires. Maido z Limy, zeszłoroczny zwycięzca nagrody dla największego awansu, kontynuuje drogę w górę, przenosi się o pięć miejsc, na 8. pozycję. Szef Virgilio MartÍnez zdobywa w tym roku dwie nagrody – jego restauracja Central (5.) z Peru została wybrana najlepszą restauracją Ameryki Południowej, a on sam został nagrodzony Chef ’s Choice.

W tegorocznym zestawieniu znajduje się siedem restauracji z Azji, z czego po dwa miejsca przypadają Japonii i Tajlandii. Po zdobyciu przez trzy lata z rzędu pierwszego miejsca podczas rozdania nagród dla 50 najlepszych restauracji w Azji Gaggan z Bangkoku wspina się o 16 miejsc, na pozycję 7., zdobywając tytuł najlepszej restauracji w Azji. Singapurska restauracja André przeskakuje 18 miejsc do góry, zapewniając sobie 14. miejsce w rankingu, a Den z Tokio, która w 2016 r. zdobyła nagrodę One to Watch, pojawia się na liście po raz pierwszy na 45. miejscu.

Kopenhaga też ma się czym chwalić – na liście znalazły się dwie restauracje z duńskiej stolicy. Geranium awansuje o dziewięć pozycji, na miejsce 19., a Relae, dwukrotny zdobywca nagrody Sustainable Restaurant, przeskakuje o jedno miejsce, na pozycję 39.

Ceniony szef Heston Blumenthal ma dwa powody do świętowania. Nie tylko zdobył prestiżową nagrodę za życiowe dokonania, ale też jego londyńska restauracja Dinner by Heston Blumenthal wspięła się o 9 miejsc, na pozycję 36. Do kręgu zwycięzców dołączyła także Ana Roš z Hiša Franko ze Słowenii, wybrana najlepszą szefową kuchni wśród kobiet.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kulinarne rekonstrukcje szefa Mateusza Suligi w krakowskiej restauracji Unique Taste

Krakowska restauracja Unique Taste w pięciogwiazdkowym hotelu Unicus Palace, jako jedna z pierwszych w Polsce wprowadziła na stałe menu złożone z potraw średniowiecznych, renesansowych i barokowych. Goście spróbują m.in. tortu z ojcowskiego pstrąga z musztardą z limonki i sarny na bakaliach.

Hala Koszyki - pierwsza hala targowo-restauracyjna w Warszawie

W październiku otwarto w Warszawie nową Halę Koszyki przy ulicy Koszykowej w Śródmieściu. Miejsce jest pierwszą halą targowo-restauracyjną w Polsce. Wzorem dla tego konceptu były podobne hale z Rotterdamu, Londynu, Oslo czy Florencji, gdzie pod jednym dachem łączą się smaki z całego świata.

Longway Cocktail & Vodka Bar

W połowie sierpnia powstał w Katowicach pierwszy na Śląsku cocktail & vodka bar Longway. Twórcami miejsce są trzej barmani - Witold Pietranik, Marek Muszer i Jakub Leduchowski.

Luis Mexicantina - craftowy lokal z kuchnią meksykańską w Gdyni

W listopadzie zeszłego roku gdyńska scena barowa wzbogaciła się o craftowy lokal Luis Mexicantina. Miejsce jest połączeniem nowoczesnego bistro serwującego kuchnię meksykańską z barem z autorskimi koktajlami w latynoskim stylu.

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Etno Cafe

Polska marka kawiarni Etno Café rośnie w siłę. Otworzyła pod koniec kwietnia lokal na Marszałkowskiej w Warszawie, wkrótce planowany jest start kolejnego - 11. już lokalu sieci we Wrocławiu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej