Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot
Kategoria: Wino

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Oferta win na naszym rynku ciągle się powiększa. Tak samo jak liczba miłośników tego trunku. Wybranie odpowiedniego wina do jedzenia lub dopasowanie menu do zakupionego już wina może dla wielu osób stanowić wyzwanie. Teraz jednak nie trzeba już przeglądać setek recenzji i porad w Internecie albo próbować dyskretnie podpytać znajomych, którzy znają się lepiej. Wystarczy zwrócić się do bardzo sympatycznego i pomocnego chatbota marki Jacob’s Creek, Jakuba. Jakub z wielką przyjemnością podzieli się z wami swoją wiedzą oraz pomoże wam zgłębić tajniki foodpairingu.

Jakuba możesz spotkać ma Messengerze. Jest chętny do rozmowy na temat win o każdej porze dnia i nocy. Wystarczy przywitać się i wskazać Jakubowi, czy chcesz, aby dobrał wino do potrawy, czy odwrotnie – zaproponował ciekawe menu do posiadanej już butelki wina. Z Jakubem na spokojnie porozmawiasz również bezpośrednio przy półce sklepowej w markecie, dzięki czemu zakupy i planowanie wieczornej kolacji z rodziną lub znajomymi stanie się znacznie prostsze.

– Tworząc chatbota dla marki Jacob’s Creek daliśmy użytkownikom możliwość „stworzenia” idealnego dla nich gospodarza – mówi Marcin Wierzbicki, Digital Manager, Wyborowa Pernod Ricard – To właśnie potrzeby użytkowników dokładnie przez nas zmierzone, stanowią podstawę i inspirację dla funkcji, w jakie wyposażyliśmy naszego wirtualnego sommeliera.

Jakub jest nie tylko bardzo pomocny i dostępny w dowolnym momencie, ale również uprzejmy i sympatyczny. Jeśli nie będzie znał potrawy, którą chcesz podać w trakcie spotkania, poprosi cię o wymienienie składników, z jakich została przygotowana, i na tej podstawie zaproponuje psujące wino. Dodatkowo może też pomóc w znalezieniu najbliższego sklepu, w którym wino może być dostępne.

Podążając za nowymi trendami na rynku, Wyborowa Pernod Ricard będzie stale doskonalić chatbota i dodawać nowe opcje i możliwości.

Jeżeli chcecie już teraz przywitać się z Jakubem i sprawdzić jego umiejętności, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków:

https://www.facebook.com/messages/t/jacobscreekpolska
https://www.messenger.com/t/jacobscreekpolska

Autor tekstu: Michał Matuszak
Zobacz także
Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

WINNE POLA IMPORTEREM ROKU 2018

Magazyn Wino po raz kolejny chciałby uhonorować tych wszystkich, którzy tworzą rynek winny w Polsce. Już po raz trzynasty przyznano statuetki Grand Prix Magazynu Wino ludziom, miejscom i winom, których wyróżnia charyzma, charakter i nieprzeciętność.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej