x

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Kategoria: Wino

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Oferta win na naszym rynku ciągle się powiększa. Tak samo jak liczba miłośników tego trunku. Wybranie odpowiedniego wina do jedzenia lub dopasowanie menu do zakupionego już wina może dla wielu osób stanowić wyzwanie. Teraz jednak nie trzeba już przeglądać setek recenzji i porad w Internecie albo próbować dyskretnie podpytać znajomych, którzy znają się lepiej. Wystarczy zwrócić się do bardzo sympatycznego i pomocnego chatbota marki Jacob’s Creek, Jakuba. Jakub z wielką przyjemnością podzieli się z wami swoją wiedzą oraz pomoże wam zgłębić tajniki foodpairingu.

Jakuba możesz spotkać ma Messengerze. Jest chętny do rozmowy na temat win o każdej porze dnia i nocy. Wystarczy przywitać się i wskazać Jakubowi, czy chcesz, aby dobrał wino do potrawy, czy odwrotnie – zaproponował ciekawe menu do posiadanej już butelki wina. Z Jakubem na spokojnie porozmawiasz również bezpośrednio przy półce sklepowej w markecie, dzięki czemu zakupy i planowanie wieczornej kolacji z rodziną lub znajomymi stanie się znacznie prostsze.

– Tworząc chatbota dla marki Jacob’s Creek daliśmy użytkownikom możliwość „stworzenia” idealnego dla nich gospodarza – mówi Marcin Wierzbicki, Digital Manager, Wyborowa Pernod Ricard – To właśnie potrzeby użytkowników dokładnie przez nas zmierzone, stanowią podstawę i inspirację dla funkcji, w jakie wyposażyliśmy naszego wirtualnego sommeliera.

Jakub jest nie tylko bardzo pomocny i dostępny w dowolnym momencie, ale również uprzejmy i sympatyczny. Jeśli nie będzie znał potrawy, którą chcesz podać w trakcie spotkania, poprosi cię o wymienienie składników, z jakich została przygotowana, i na tej podstawie zaproponuje psujące wino. Dodatkowo może też pomóc w znalezieniu najbliższego sklepu, w którym wino może być dostępne.

Podążając za nowymi trendami na rynku, Wyborowa Pernod Ricard będzie stale doskonalić chatbota i dodawać nowe opcje i możliwości.

Jeżeli chcecie już teraz przywitać się z Jakubem i sprawdzić jego umiejętności, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków:

https://www.facebook.com/messages/t/jacobscreekpolska
https://www.messenger.com/t/jacobscreekpolska

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADAM MICHOCKI

Na co dzień uczę się i czytam na temat win, regionów, szczepów, żeby zrozumieć, co znajduje się w kieliszku. Staram się brać udział w wielu degustacjach, próbując około 300-500 win miesięcznie oraz spotykając ludzi, którzy stoją za produkcją wina i dzielą się z innymi swoją pasją i historią.

BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Młodzi sommelierzy na start

15 października w hotelu Haffner w Sopocie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak.

Adam Pawłowski zwycięzcą Pucharu Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Hitowa dekantacja czerwonego wina w stylu gangsta rap zapewniła Adamowi Pawłowskiemu zwycięstwo w Pucharze Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W konkursie przeprowadzonym 23 maja online w zdecydowanie rozrywkowej formule startowało sześciu zawodników.

Kilka pytań do Jakuba Filipka

Z Jakubem Filipkiem, sommelierem krakowskiej restauracji Szara Gęś i finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów, rozmawiamy o wrażeniach z konkursu oraz codziennej pracy na sali.

Winnica Vanellus - Winorośl wciąga

Wszystko zaczęło się w 2004 r., kiedy to Barbara i Mariusz Czajkowie wybrali się na niezobowiązujący kieliszek wina do swojego sąsiada Wiktora Szpaka [również winiarza - przyp. red.]. Jak się później okazało, parę łyków rondo było początkiem niemałej rewolucji w ich życiu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej