x

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Kategoria: Wino    09.03.2019

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Oferta win na naszym rynku ciągle się powiększa. Tak samo jak liczba miłośników tego trunku. Wybranie odpowiedniego wina do jedzenia lub dopasowanie menu do zakupionego już wina może dla wielu osób stanowić wyzwanie. Teraz jednak nie trzeba już przeglądać setek recenzji i porad w Internecie albo próbować dyskretnie podpytać znajomych, którzy znają się lepiej. Wystarczy zwrócić się do bardzo sympatycznego i pomocnego chatbota marki Jacob’s Creek, Jakuba. Jakub z wielką przyjemnością podzieli się z wami swoją wiedzą oraz pomoże wam zgłębić tajniki foodpairingu.

Jakuba możesz spotkać ma Messengerze. Jest chętny do rozmowy na temat win o każdej porze dnia i nocy. Wystarczy przywitać się i wskazać Jakubowi, czy chcesz, aby dobrał wino do potrawy, czy odwrotnie – zaproponował ciekawe menu do posiadanej już butelki wina. Z Jakubem na spokojnie porozmawiasz również bezpośrednio przy półce sklepowej w markecie, dzięki czemu zakupy i planowanie wieczornej kolacji z rodziną lub znajomymi stanie się znacznie prostsze.

– Tworząc chatbota dla marki Jacob’s Creek daliśmy użytkownikom możliwość „stworzenia” idealnego dla nich gospodarza – mówi Marcin Wierzbicki, Digital Manager, Wyborowa Pernod Ricard – To właśnie potrzeby użytkowników dokładnie przez nas zmierzone, stanowią podstawę i inspirację dla funkcji, w jakie wyposażyliśmy naszego wirtualnego sommeliera.

Jakub jest nie tylko bardzo pomocny i dostępny w dowolnym momencie, ale również uprzejmy i sympatyczny. Jeśli nie będzie znał potrawy, którą chcesz podać w trakcie spotkania, poprosi cię o wymienienie składników, z jakich została przygotowana, i na tej podstawie zaproponuje psujące wino. Dodatkowo może też pomóc w znalezieniu najbliższego sklepu, w którym wino może być dostępne.

Podążając za nowymi trendami na rynku, Wyborowa Pernod Ricard będzie stale doskonalić chatbota i dodawać nowe opcje i możliwości.

Jeżeli chcecie już teraz przywitać się z Jakubem i sprawdzić jego umiejętności, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków:

https://www.facebook.com/messages/t/jacobscreekpolska
https://www.messenger.com/t/jacobscreekpolska

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Podróże enoturystyczne po Polsce coraz popularniejsze

Coraz więcej Polaków pragnie nie tylko degustować wino w domowym zaciszu, ale również wiedzieć, skąd ono pochodzi i jaka jest jego historia. Dlatego wraz z odrodzeniem winiarstwa w Polsce coraz popularniejsza staje się również enoturystyka.

CALIFORNIA ZIN & CHOCOLATE - ŁĄCZ WINO Z CZEKOLADĄ

Od 12 lutego do 31 maja California Wines Polska, marka Lindt oraz Taste It All zapraszają restauracje do udziału w akcji specjalnej California Zin & Chocolate. Importerzy wina przygotowali dla restauracji specjalne rabaty i pakiety win zinfandel.

BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

POLSKI SOMMELIER WICEMISTRZEM EUROPY

11 maja br. w Wiedniu Piotr Pietras został srebrnym medalistą Mistrzostw Europy Sommelierów. Zajął drugie miejsce za Raimondsem Tomsonem z Łotwy.

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej