x

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Kategoria: Wino    09.03.2019

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Oferta win na naszym rynku ciągle się powiększa. Tak samo jak liczba miłośników tego trunku. Wybranie odpowiedniego wina do jedzenia lub dopasowanie menu do zakupionego już wina może dla wielu osób stanowić wyzwanie. Teraz jednak nie trzeba już przeglądać setek recenzji i porad w Internecie albo próbować dyskretnie podpytać znajomych, którzy znają się lepiej. Wystarczy zwrócić się do bardzo sympatycznego i pomocnego chatbota marki Jacob’s Creek, Jakuba. Jakub z wielką przyjemnością podzieli się z wami swoją wiedzą oraz pomoże wam zgłębić tajniki foodpairingu.

Jakuba możesz spotkać ma Messengerze. Jest chętny do rozmowy na temat win o każdej porze dnia i nocy. Wystarczy przywitać się i wskazać Jakubowi, czy chcesz, aby dobrał wino do potrawy, czy odwrotnie – zaproponował ciekawe menu do posiadanej już butelki wina. Z Jakubem na spokojnie porozmawiasz również bezpośrednio przy półce sklepowej w markecie, dzięki czemu zakupy i planowanie wieczornej kolacji z rodziną lub znajomymi stanie się znacznie prostsze.

– Tworząc chatbota dla marki Jacob’s Creek daliśmy użytkownikom możliwość „stworzenia” idealnego dla nich gospodarza – mówi Marcin Wierzbicki, Digital Manager, Wyborowa Pernod Ricard – To właśnie potrzeby użytkowników dokładnie przez nas zmierzone, stanowią podstawę i inspirację dla funkcji, w jakie wyposażyliśmy naszego wirtualnego sommeliera.

Jakub jest nie tylko bardzo pomocny i dostępny w dowolnym momencie, ale również uprzejmy i sympatyczny. Jeśli nie będzie znał potrawy, którą chcesz podać w trakcie spotkania, poprosi cię o wymienienie składników, z jakich została przygotowana, i na tej podstawie zaproponuje psujące wino. Dodatkowo może też pomóc w znalezieniu najbliższego sklepu, w którym wino może być dostępne.

Podążając za nowymi trendami na rynku, Wyborowa Pernod Ricard będzie stale doskonalić chatbota i dodawać nowe opcje i możliwości.

Jeżeli chcecie już teraz przywitać się z Jakubem i sprawdzić jego umiejętności, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków:

https://www.facebook.com/messages/t/jacobscreekpolska
https://www.messenger.com/t/jacobscreekpolska

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Winobranie w Fortecy

O tym, jak smakują wina od 39 czołowych polskich winiarzy, przekonali się uczestnicy drugiej już edycji Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerwone, która odbyła się 16 i 17 czerwca w stołecznej Fortecy. Głównemu wydarzeniu towarzyszyły degustacje komentowane, dyskusje z winiarzami i różne spotkania.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

Winnica Equus

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

Trzy tygodnie z Rieslingiem

To już czwarta, organizowana przez Niemiecki Instytut Wina, ogólnopolska akcja Riesling Weeks, która odbędzie się w dniach od 7 do 27 maja.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej