x

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Kategoria: Wino    09.03.2019

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Jakub - wirtualny sommelier. Foto: materiały prasowe.
Oferta win na naszym rynku ciągle się powiększa. Tak samo jak liczba miłośników tego trunku. Wybranie odpowiedniego wina do jedzenia lub dopasowanie menu do zakupionego już wina może dla wielu osób stanowić wyzwanie. Teraz jednak nie trzeba już przeglądać setek recenzji i porad w Internecie albo próbować dyskretnie podpytać znajomych, którzy znają się lepiej. Wystarczy zwrócić się do bardzo sympatycznego i pomocnego chatbota marki Jacob’s Creek, Jakuba. Jakub z wielką przyjemnością podzieli się z wami swoją wiedzą oraz pomoże wam zgłębić tajniki foodpairingu.

Jakuba możesz spotkać ma Messengerze. Jest chętny do rozmowy na temat win o każdej porze dnia i nocy. Wystarczy przywitać się i wskazać Jakubowi, czy chcesz, aby dobrał wino do potrawy, czy odwrotnie – zaproponował ciekawe menu do posiadanej już butelki wina. Z Jakubem na spokojnie porozmawiasz również bezpośrednio przy półce sklepowej w markecie, dzięki czemu zakupy i planowanie wieczornej kolacji z rodziną lub znajomymi stanie się znacznie prostsze.

– Tworząc chatbota dla marki Jacob’s Creek daliśmy użytkownikom możliwość „stworzenia” idealnego dla nich gospodarza – mówi Marcin Wierzbicki, Digital Manager, Wyborowa Pernod Ricard – To właśnie potrzeby użytkowników dokładnie przez nas zmierzone, stanowią podstawę i inspirację dla funkcji, w jakie wyposażyliśmy naszego wirtualnego sommeliera.

Jakub jest nie tylko bardzo pomocny i dostępny w dowolnym momencie, ale również uprzejmy i sympatyczny. Jeśli nie będzie znał potrawy, którą chcesz podać w trakcie spotkania, poprosi cię o wymienienie składników, z jakich została przygotowana, i na tej podstawie zaproponuje psujące wino. Dodatkowo może też pomóc w znalezieniu najbliższego sklepu, w którym wino może być dostępne.

Podążając za nowymi trendami na rynku, Wyborowa Pernod Ricard będzie stale doskonalić chatbota i dodawać nowe opcje i możliwości.

Jeżeli chcecie już teraz przywitać się z Jakubem i sprawdzić jego umiejętności, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków:

https://www.facebook.com/messages/t/jacobscreekpolska
https://www.messenger.com/t/jacobscreekpolska

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Z winiarskich piwnic: 2020 to doskonały rocznik w Niemczech

Tegoroczny sezon na winobranie zaowocował w Niemczech znakomitą jakością winogron i plonem lekko poniżej przeciętnego, szacowanym na 8,6 mln hektolitrów w skali ogólnokrajowej. Winiarze wiążą spore nadzieje na uzyskanie wybitnie szlachetnych i wykwintnych win deserowych.

Jancis Robinson w Polsce

8 października br. Polskę odwiedziła Jancis Robinson - jedna z największych znawczyń wina, światowej sławy krytyk i dziennikarka winiarska. Robinson odebrała tytuł Człowiek Roku 2016 przyznawany przez magazyn "Czas Wina".

ADAM PAWŁOWSKI: PROFESJONALNE DEGUSTACJE

W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom, jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym, jak dobrze skorzystać z degustacji.

Adam Pawłowski: Różowe prosecco

Do tej pory kojarzyliśmy prosecco z białym winem musującym, ale wygląda na to, że już wkrótce paleta barw tego bardzo popularnego włoskiego trunku zostanie uzupełniona o kolor różowy. Pierwsze butelki zobaczymy w przyszłym roku, ale już teraz przyjrzyjmy się temu fascynującemu wariantowi prosecco.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej