

NOWE WYRÓŻNIENIA DLA POLSKICH RESTAURACJI


Na początku marca ukazała się najnowsza edycja jednego z najważniejszych przewodników gastronomicznych na świecie - Czerwonego Przewodnika "Main Cities of Europe ". Po raz kolejny wydawnictwo obejmuje dwa polskie miasta: Warszawę i Kraków.
Inspektorzy Michelina docenili restaurację Kieliszki na Próżnej, która w tym roku dołączyła do rankingu, za lekką kuchnię i nowoczesną interpretację klasycznych polskich dań. Innym lokalem, który po raz pierwszy znalazł się w Czerwonym Przewodniku Michelina, jest warszawski Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner polecany przez inspektorów m.in. za proste europejskie dania oraz pieczywo.
Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 53 restauracje z Polski – 29 z Warszawy oraz 24 z Krakowa. O ile w przypadku krakowskich lokali zestawienie pozostało bez zmian w porównaniu z rokiem ubiegłym, o tyle w Warszawie do rankingu dołączyły dwa nowe miejsca (Kieliszki na Próżnej i Rozbrat 20), jedno z niego wypadło (Dom Polski Belwederska). Sumarycznie liczba polskich restauracji obecnych w Przewodniku zwiększyła się nieznacznie. Zmiany na liście wynikają z charakteru pracy inspektorów Michelina, którzy co roku weryfikują swoje oceny.
Gwiazdka Michelina niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelina, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelina, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
• Gwiazdki Michelina – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
• Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
• Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny
Jedna Gwiazdka Michelina oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelina. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.
Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje w sumie 2332 restauracje z 44 największych miast w 20 krajach Europy. Przewodnik Michelina „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.
Zobacz także

ZMIANY W WARSZAWSKIEJ RESTAURACJI BELVEDERE

Sebastian Olma, który od kilku miesięcy był szefem kreatywnym restauracji, objął stanowisko szefa kuchni, zastępując tym samym Adama Komara, sprawującego to stanowisko przez 8 lat.

Limitowana edycja butelki Coca-Cola autorstwa Karola Radziszewskiego

Wolność, dialog, szacunek i bycie razem ponad podziałami, niezależnie od różnic kulturowych, to wartości bliskie marce Coca-Cola.

MODRA KAPUSTA I ORKIESTRA DĘTA

"Kiszki marsza grają! Spotkania kulinarno-śpiewacze" - pierwsze odbędzie się już 20 marca 2017 r. w Cafe Kulturalna w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Organizatorzy planują kolejnych siedem spotkań dotyczących innych regionów.

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Nowości w Too Good To Go

Świetna wiadomość dla wszystkich pizzomaniaków w Warszawie! Od dziś do walki Too Good To Go z marnowaniem jedzenia włączyła się sieć pizzerii Pizza Hut. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce będzie oferować pozycje ze swojego menu w 15 miejscach w Warszawie.

Przewodnik Michelin ma już 120 lat!

Słynna czerwona książeczka obchodzi w tym roku 120 rocznicę istnienia. Jak doszło do tego, że producent opon zaczął oceniać restauracje i stworzył najbardziej prestiżowy przewodnik gastronomiczny na świecie? Jak w ostatnich latach wyglądał polski bój o gwiazdki Michelin? Zapraszamy do lektury!
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

