

CALIFORNIA WINE FESTIVAL 2017


14 marca br. po raz pierwszy w ramach konferencji Food Service Summit odbyła się największa prezentacja win z Kalifornii na polskim rynku. Kalifornijscy winiarze oraz ich rodzimi importerzy tłumnie odwiedzili festiwal, prezentując najlepsze butelki ze swoich winnic.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji festiwalu był Master Sommelier z USA Geoff Kruth, który przewodniczy także Gildii Sommelierów Amerykańskich (GuildSomm.com). Poprowadził dwa seminaria specjalistyczne dla przedstawicieli branży HoReCa: „Odkrycia z regionu Sonoma” oraz „Kultowe odmiany, czyli degustacja porównawcza szczepów: sauvignon blanc, cabernet sauvignon & zinfandel”. Pierwsze było doskonałą okazją do spróbowania win niedostępnych podczas degustacji otwartej. Degustowano m.in. trzy rodzaje chardonnay z regionu Sonoma (Schug Carneros Estate, 2014, Rodney Strong, 2014 i Stuhlmuller Vineyards, 2014). Kruth przekonywał, że chardonnay w wydaniu kalifornijskim to niekoniecznie beczkowy, tłustawy mocarz okraszony hojnie nutami wanilii i owoców tropikalnych. Może przybrać elegancką odsłonę na wzór francuskiego odpowiednika z ładnie zarysowaną kwasowością podkreśloną przez aromaty świeżych jabłek i gruszek.
Seminarzyści mieli także okazję zweryfikowania poglądu na temat pinot noir z doliny Russian Valley: Porter Creek Hillside Vineyard, 2013, Mohsin Halo’s Hill, 2013, Benovia La Pommeraie Vineyard, 2013, La Crema Green Valley, 2013, Landmark Rayhill Vineyard, 2013. Wina z tej odmiany także reprezentowały wielorakie style. Przez całe popołudnie można było spróbować win i porozmawiać z kalifornijskimi winiarzami, którzy tego dnia przyjechali do hotelu Sofitel Victoria.
Degustacja otwarta była dobrym wprowadzeniem do klasycznych win kalifornijskich. Znaleźli się na niej mainstreamowi producenci: Ernest & Julio Gallo Winery, Kendall Jackson, Treasury Wine Estates, Trinchero Family Estates. Pojawiły się także legendarne nazwy kojarzone z winami kalifornijskimi z najwyższej półki, które mają już w Polsce reprezentantów, np.: Ridge Vineyards, Stag’s Leap, Francis Ford Coppola Winery, Duckhorn Wine Company, Joseph Phelps Vineyards.
Informacje o kolejnych edycjach degustacji można śledzić na fanpage’u California Wines Polska: www.facebook.com/CaliforniaWinesPolska.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: ENO WYJAZDY

Każdy, kto chociaż raz miał okazję uczestniczyć w profesjonalnym wyjeździe winiarskim, przyzna, że to fantastyczne doświadczenie, ale zarazem niezła harówka. Zwykle każdy dzień rozplanowany jest co do minuty. O czasie wolnym można raczej zapomnieć.

Wino na Boże Narodzenie

Aby podkreślić wyjątkowy charakter świątecznych potraw podajmy do nich wina, które uwydatnią ich smak. Podpowiadamy, jakie trunki wybrać, by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy stole.

Kilka pytań do Dawida Sojki

O tym, dlaczego sommelier bywa detektywem, rozmawiamy z Dawidem Sojką, freelancerem w branży winiarskiej oraz aktywnym działaczem grupy Trójmiejskich Sommelierów.

Już wkrótce Grand Prix "Magazynu Wino"

27-29 października odbędzie się Stilnovisti XII Grand Prix "Magazynu Wino". Podczas gali wręczone zostaną nagrody dla najlepszych win w dziesięciu kategoriach.

Polskie wina - rekord w Jaśle

VI edycja Konkursu Polskich Win organizowanego tradycyjnie w Winnicy Dwie Granice zgromadziła rekordową liczbę win - zgłoszono ich prawie 300. Jednocześnie przyznano najmniej złotych medali w historii konkursu.

Adam Pawłowski: sztuka dekantacji

Dekantacja ma nieoceniony walor praktyczny. Pomaga uzyskać z wina maksimum potencjału. Nie jest jednak sprzymierzeńcem każdego typu win, dlatego powinna być stosowana z rozwagą, na podstawie wiedzy.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

