x

CALIFORNIA WINE FESTIVAL 2017

Kategoria: Wino    24.04.2017

14 marca br. po raz pierwszy w ramach konferencji Food Service Summit odbyła się największa prezentacja win z Kalifornii na polskim rynku. Kalifornijscy winiarze oraz ich rodzimi importerzy tłumnie odwiedzili festiwal, prezentując najlepsze butelki ze swoich winnic.

Foto: materiały prasowe California Wines Polska
Foto: materiały prasowe California Wines Polska
Kalifornia pozycję mocnego gracza buduje konsekwentnie od 24 maja 1976 roku, kiedy to odbył się słynny Sąd Paryski. Dwudziestu wybitnych francuskich znawców oceniało wina w ciemno. Okazało się, że kalifornijski cabernet sauvignon (Stag’s Leap Wine Cellars, 1973) pobił tradycyjne bordoskie grand cru classé, rywalizację wśród win białych wygrało zaś kalifornijskie chardonnay (Château Montelena, 1973), pokonując burgundzkiego klasyka z tej samej odmiany. Od tego dnia branża patrzy na kalifornijskie wina z respektem. Na polskim rynku też doceniamy jakość win kalifornijskich – import ze słonecznego stanu wzrasta z roku na rok, a udziały rynkowe sięgają 16-17 proc.

Gościem specjalnym tegorocznej edycji festiwalu był Master Sommelier z USA Geoff Kruth, który przewodniczy także Gildii Sommelierów Amerykańskich (GuildSomm.com). Poprowadził dwa seminaria specjalistyczne dla przedstawicieli branży HoReCa: „Odkrycia z regionu Sonoma” oraz „Kultowe odmiany, czyli degustacja porównawcza szczepów: sauvignon blanc, cabernet sauvignon & zinfandel”. Pierwsze było doskonałą okazją do spróbowania win niedostępnych podczas degustacji otwartej. Degustowano m.in. trzy rodzaje chardonnay z regionu Sonoma (Schug Carneros Estate, 2014, Rodney Strong, 2014 i Stuhlmuller Vineyards, 2014). Kruth przekonywał, że chardonnay w wydaniu kalifornijskim to niekoniecznie beczkowy, tłustawy mocarz okraszony hojnie nutami wanilii i owoców tropikalnych. Może przybrać elegancką odsłonę na wzór francuskiego odpowiednika z ładnie zarysowaną kwasowością podkreśloną przez aromaty świeżych jabłek i gruszek.

Seminarzyści mieli także okazję zweryfikowania poglądu na temat pinot noir z doliny Russian Valley: Porter Creek Hillside Vineyard, 2013, Mohsin Halo’s Hill, 2013, Benovia La Pommeraie Vineyard, 2013, La Crema Green Valley, 2013, Landmark Rayhill Vineyard, 2013. Wina z tej odmiany także reprezentowały wielorakie style. Przez całe popołudnie można było spróbować win i porozmawiać z kalifornijskimi winiarzami, którzy tego dnia przyjechali do hotelu Sofitel Victoria.

Degustacja otwarta była dobrym wprowadzeniem do klasycznych win kalifornijskich. Znaleźli się na niej mainstreamowi producenci: Ernest & Julio Gallo Winery, Kendall Jackson, Treasury Wine Estates, Trinchero Family Estates. Pojawiły się także legendarne nazwy kojarzone z winami kalifornijskimi z najwyższej półki, które mają już w Polsce reprezentantów, np.: Ridge Vineyards, Stag’s Leap, Francis Ford Coppola Winery, Duckhorn Wine Company, Joseph Phelps Vineyards.

Informacje o kolejnych edycjach degustacji można śledzić na fanpage’u California Wines Polska: www.facebook.com/CaliforniaWinesPolska.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej