x

Finałowa szesnastka XVII edycji L’art de la Cuisine Martell

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.02.2019

Już 2 marca odbędzie się kolejna, XVII edycja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. W tym roku spośród 55 zgłoszeń jury zakwalifikowało do finału 16 drużyn reprezentujących znakomite restauracje z kraju.

Wręczenie nagród na zeszłorocznej edycji L'art de la Cuisine Martell. Foto: materiały prasowe.
Wręczenie nagród na zeszłorocznej edycji L'art de la Cuisine Martell. Foto: materiały prasowe.
Tematem i zadaniem konkursowym tegorocznej edycji jest „Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej”. Kolejność startów zostanie wylosowana przez drużyny w przeddzień konkursu.

Oto finałowa szesnastka:
1. Łukasz Wolak, Michał Królik – Andromeda Alfa Hotel Galaxy, Kraków
2. Marcin Nowak, Maciej Małecki – Brasserie Warszawska, Warszawa
3. Mariusz Bobek, Adriana Wójcikowska – Restauracja Amarylis, Kraków
4. Przemysław Bednarz, Aleksandra Krupa – Restauracja Aruana, Hotel Narvil Conference & SPA, Serock
5. Łukasz Zamorowski, Kamil Ossowski – Hotel Haffner, Sopot
6. Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki – Restauracja Pink Lobster, Warszawa
7. Wiktor Wielgus, Karol Kaszlewicz – Hotel Nicolaus, Toruń
8. Radosław Gierałtowski, Viktor Soliar – Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk
9. Piotr Gipsiak, Sebastian Graca – Restauracja Brasserie Courtyard by Marriott, Warszawa
10. Angelika Kowalik, Łukasz Wajda – Restauracja Pod Nosem, Kraków
11. Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak – Art Hotel, Wrocław
12. Sebastian Szafrański, Robert Borowski – Restauracja Art, Kraków
13. Mikołaj Kruszona, Marcin Ćwik – Puro Hotel, Poznań
14. Piotr Kaślewicz, Dawid Ziemann – Hotel Zamek Gniew, Gniew
15. Adrian Rosół, Szymon Szlembarski – Restauracja Hotelu Bania Thermal & Ski, Białka Tatrzańska
16. Jan Kubat, Michał Bąk – Pałac Goetz, Brzesko

Każda z drużyn w swoim daniu musi wykorzystać kurczaka sielskiego jako główny składnik oraz produkt charakterystyczny dla kuchni regionu, który reprezentują. Potrawa musi komponować się z koniakiem Martell. Na wykonanie zadania, czyli wyserwowanie 12 talerzy z autorskimi daniami, będą mieli  godzinę.

Ich pracę będzie obserwować członkowie trzech Jury: Degustacyjnego, Technicznego oraz Koneserów.

Jury Degustacyjne: Andrea Camastra (Senses 1*), Justyna Słupska-Kartaczowska, Joanna Ochniak, Kurt Scheller, Marek Widomski, Adam Chrząstowski.

Jury Techniczne: Ernest Jagodziński, Jarosław Uściński, Zbigniew Łęgowski, Andrzej Bałdyga, Wiesław Bober, Tomasz Deker.

Konkurs rozpocznie się w sobotę, 2 marca o godzinie 9:00 i potrwa do godziny 16:00.  Zespoły startować będą w czterech turach. Zwycięzcy L’art de la Cuisine Martell 2019 zostaną ogłoszeni podczas uroczystej, wieczornej Gali, którą jak co roku poprowadzą Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

Poza konkursem przewidziano również wiele innych atrakcji, m.in.:
– wirtualne zwiedzanie Château de Chanteloup – degustacja koniaku w okularach VR z udziałem Christophe’a Valtaud – Cellar Master Martell,
– prelekcje, w tym seminarium „Jesiotr w towarzystwie mazurskich ryb z jezior i stawów” (dr inż. Jarosław Parol) oraz „Dlaczego Polacy pokochali ramen” (Dariusz Richter, Kuchnie Świata),
– wykład „Restauracja musi zarabiać!” (Paweł Gruba, Piotr Rogowski),
– „Muzyka od kuchni” – audycje na żywo, przy koniaku, poprowadzi Piotr Metz,
– otwarte warsztaty koktajlowe: Nowe oblicza koniaku Martell,
– warsztaty Sushi (Akademia Sushi),
– tasting koniaku Martell (Pernod Ricard Polska, Marcin Rogulski
– zwiedzanie Hotel ZAMEK RYN **** z przewodnikiem.

Organizatorem konkursu jest Grupa Andres, gospodarzem wydarzenia Hotel ZAMEK RYN.

Patronat merytoryczny nad konkursem pełni Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.

Food Service jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kurt Scheller i Emmanuel Renaut w Bocuse d’Or Poland 2019

Szefowie Kurt Scheller oraz Emmanuel Renaut obejmą stanowiska honorowych przewodniczących krajowych eliminacji konkursu Bocuse d’Or Poland, który odbędzie się 21 listopada w Krakowie.

Warsztaty Flavor Your World z sosami TABASCO®

Warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz dla dorosłych porowadzi w Zgierzu i w Warszawie Gary Evans, International Corporate Chef TABASCO®.

René Redzepi z tytułem The Best Chef Awards 2020. Wojciech Modest Amaro w pierwszej 50!

Wyniki konkursu The Best Chef Awards 2020 powered by Perlage ogłoszone zostały 23 września w formie wirtualnej. Tytuł The Best Chef Top 100 otrzymał René Redzepi. Jedynym Polakiem wśród finalistów był Wojciech Modest Amaro, który uplasował się na wysokim 46 miejscu.

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

23. urodziny MAKRO Polska

Z tej okazji firma przygotowała dla swoich klientów specjalne oferty produktowe i konkursy

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej