x

KARP WĘDZONY

Kategoria: Karta - dania    24.04.2017

Przepis na karpia wędzonego pochodzi z menu wrocławskiej restauracji Jadka, której szefem kuchni jest Justyna Słupska-Kartaczewska.

Foto: Rafał Meszka
Foto: Rafał Meszka
Składniki na 1 porcję:
• 100 g karpia wędzonego z Mościbrodu (bez ości)
• ogórek małosolny pokrojony w plasterki
• ogórek kiszony – 5 plasterków
• ogórek gruntowy, obrany – 5 plasterków
• oliwa koperkowa
• chipsy z jarmużu
• piana z maślanki
• puder z jabłek

Sposób przygotowania:
Chipsy z jarmużu: blanszujemy jarmuż, schładzamy. W garnku gotujemy mleko  migdałowe, redukujemy. Każdy liść moczymy w zredukowanym mleku i suszymy w dehydratorze.

Puder z jabłek: jabłka szara reneta kroimy w cienkie plasterki ze skórką.  Suszymy, następnie miksujemy w Thermomiksie.

Oliwa koperkowa: olej o smaku neutralnym, np. z pestek winogron, podgrzewany do temp 75°C, dodajemy koperek, miksujemy. Wlewamy na sito i szybko studzimy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

JAK BĘDZIEMY JEDLI W 2019 ROKU? POZNAJ 9 NAJWAŻNIEJSZYCH TRENDÓW

Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym roku.

Wędzony arbuz - nowojorski kulinarny hit w Polsce!

Wędzony arbuz znany jest jako "szynka z wędzonego arbuza" (smoked watermelon ham). Media opisują go jako hit nowojorskiej restauracji, a tymczasem można go spróbować w katowickim Cześć Brat! GASTROPUB.

Śliwka Kalifornijska coraz lepsza w oczach Polaków

Z badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board w 2017 r. wynika, że ankietowani coraz bardziej doceniają jakość premium suszonej śliwki z Kalifornii. Wzrasta też pozytywny sposób postrzegania śliwki kalifornijskiej jako owocu o lepszym smaku i dobrej jakości, w stosunku do ceny.

Żurawina na znak przyjaźni

Małe, jaskrawoczerwone, kuliste owoce o gładkiej skórce pięknie prezentują się na talerzach. Ale pysznią się na nich nie tylko dla ozdoby - soczyste, kwaśno-cierpkie żurawinowe jagody świetnie komponują się z wytrawnymi smakami i są doskonałym kontrapunktem w wybitnie słodkich deserach.

Pierogi leniwe z grzybami leśnymi, kukurydzą i cytryną

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

DZIKIE PTACTWO

Zdobycze myśliwskie serwowano na stołach, i tych codziennych, i tych świątecznych. W naszym staropolskim jadłospisie jest mnóstwo dań z dziczyzny. Dań z dzikich ptaków jest cała obfitość. Przyrządzaliśmy m.in.: bażanty, dzikie kaczki, skowronki, drozdy, bekasy, przepiórki, ortolany i gołębie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej