x

KARP WĘDZONY

Kategoria: Karta - dania    24.04.2017

Przepis na karpia wędzonego pochodzi z menu wrocławskiej restauracji Jadka, której szefem kuchni jest Justyna Słupska-Kartaczewska.

Foto: Rafał Meszka
Foto: Rafał Meszka
Składniki na 1 porcję:
• 100 g karpia wędzonego z Mościbrodu (bez ości)
• ogórek małosolny pokrojony w plasterki
• ogórek kiszony – 5 plasterków
• ogórek gruntowy, obrany – 5 plasterków
• oliwa koperkowa
• chipsy z jarmużu
• piana z maślanki
• puder z jabłek

Sposób przygotowania:
Chipsy z jarmużu: blanszujemy jarmuż, schładzamy. W garnku gotujemy mleko  migdałowe, redukujemy. Każdy liść moczymy w zredukowanym mleku i suszymy w dehydratorze.

Puder z jabłek: jabłka szara reneta kroimy w cienkie plasterki ze skórką.  Suszymy, następnie miksujemy w Thermomiksie.

Oliwa koperkowa: olej o smaku neutralnym, np. z pestek winogron, podgrzewany do temp 75°C, dodajemy koperek, miksujemy. Wlewamy na sito i szybko studzimy.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej