

PORADNIK CYDROWNIKA


Jak na kraj będący światową potęgą jabłek, literatura na temat ich przetwórstwa prezentuje się bardzo mizernie. "Cydr z polskich jabłek" to obowiązkowa lektura dla wszystkich tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z produkcją cydru na mikroskalę.
Z racji enologicznego doświadczenia autorka zwraca uwagę na to, jakie niebezpieczeństwa czekają na cydrowników (np. wtórna fermentacja, octowienie czy niepożądany zapach geranium), opisując w jednym z rozdziałów wady cydrów. Pocieszające jest to, że autorka jest przekonana, że z polskich jabłek da się zrobić cydry dorównujące jakością tym najlepszym na świecie. Książka podpowiada, jak to zrobić.
„Cydr z polskich jabłek”, Agnieszka Wyrobek-Rousseau, wyd. WPW Vinaspora 2015

Zobacz także

"POLISH CULINARY PATHS" PO GRUZIŃSKU

Książka o polskiej kulturze kulinarnej zatytułowana "Polish Culinary Paths" dzięki Instytutowi Polskiemu w Tbilisi doczekała się gruzińskiej wersji.

"Falastin" Samiego Tamimiego i Tary Wigley

Interesuje was kuchnia Palestyny? Świetnym przewodnikiem po niej jest książka "Falastin", którą napisali Sami Tamimi i Tara Wigley, od lat współpracujący ze słynnym szefem kuchni Yotamem Ottolenghim.

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

"Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek" Violi Urban

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na dania obiadowe, które będą nie tylko smaczne, ale też odżywcze - zajrzyjcie do książki "Czas na obiad" Violi Urban. To jej trzecia publikacja. Od czerwca dostępna w księgarniach.

"Mamucie przysmaki" Violi Grzelki

Rzadko polecamy tu publikacje autorstwa osób niezwiązanych profesjonalnie z gastronomią. Ale bardzo lubimy robić wyjątki!

U ŹRÓDEŁ

Koktajle, koktajlbary to ostatnio coraz modniejszy temat. Po fali popularności szefów kuchni także w Polsce przychodzi czas na barmanów (do czego regularnie przyczyniamy się na naszych łamach). Na całym świecie powstają nowe miejsca, a część z nich zdobywa status kultowych.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

