x

PORADNIK CYDROWNIKA

Kategoria: Lifestyle - książki

Jak na kraj będący światową potęgą jabłek, literatura na temat ich przetwórstwa prezentuje się bardzo mizernie. "Cydr z polskich jabłek" to obowiązkowa lektura dla wszystkich tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z produkcją cydru na mikroskalę.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Niewielkie, wręcz zeszytowe wydanie zawiera szereg praktycznych informacji. Nic dziwnego – Agnieszka Wyrobek-Rousseau zdobywała doświadczenie winiarskie na obu półkulach (m.in. we Francji i w Nowej Zelandii). Formalną edukację w zakresie enologii zdobyła zaś na uniwersytecie Montpellier. Poza tym jej rodzina od pokoleń zajmowała się sadownictwem, dlatego z autopsji zna potencjał odmian jabłoni tradycyjnie uprawianych w Polsce. Ogromną zaletą misyjną książki jest zachęcanie przyszłych cydrowników do korzystania z tzw. starych odmian. Okazuje się bowiem, że stare polskie sady dysponują szerokim wachlarzem intrygujących gatunków: Piękna z Herrnut, Krótkonóżka Królewska czy Cesarz Wilhelm – to tylko niektóre z nich. Z książki dowiemy się, jak przygotować cydr krok po kroku. Począwszy od tego, jak wybierać owoce przeznaczone do produkcji (koniecznie dojrzałe i zdrowe), przez meandry fermentacji (uwaga na temperatury), aż po wybór odpowiednich drożdży czy butelek.

Z racji enologicznego doświadczenia autorka zwraca uwagę na to, jakie niebezpieczeństwa czekają na cydrowników (np. wtórna fermentacja, octowienie czy niepożądany zapach geranium), opisując w jednym z rozdziałów wady cydrów. Pocieszające jest to, że autorka jest przekonana, że z polskich jabłek da się zrobić cydry dorównujące jakością tym najlepszym na świecie. Książka podpowiada, jak to zrobić.

„Cydr z polskich jabłek”, Agnieszka Wyrobek-Rousseau, wyd. WPW Vinaspora 2015

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej