x

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kategoria: Miejsca    22.02.2019

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

Niewinni Czarodzieje 2.0. Foto: materiały prasowe.
Niewinni Czarodzieje 2.0. Foto: materiały prasowe.
„Niewinni Czarodzieje 2.0” to nowe miejsce, które niebawem pojawi się na warszawskiej kulinarno-rozrywkowej mapie. Biznesowy duet: Kuba Wojewódzki oraz Józef Krawczyk postanowili skierować swoje miejsce do warszawiaków głodnych niezwykłych smaków, dobrej muzyki i niebanalnej rozrywki. Poza jedzeniem restauracja będzie bowiem serwować stand-upy, koncerty i inne wydarzenia kulturalne. Inspiracją dla powstania restauracji jest film Andrzeja Wajdy:

Niewinni Czarodzieje to najbardziej nieoczywisty film Andrzeja Wajdy. Najbardziej niewajdowski obraz Wajdy. Opowiada o ludziach kochających określony styl życia: modne restauracje, dobrą muzykę i żadnych zobowiązań. To credo naszego miejsca. No może z wyjątkiem tych zobowiązań. Miejsca nieoczywistego. Jak mówi mój wspólnik 2/3 restauracja i 1/3 klub. Chcemy, aby u nas świat muzyki spotykał się ze światem stand-upu. A ludzie otwarci na innych ludzi spotykali sobie podobnych. Zawsze chciałem być jak Humphrey Bogart w Casablance... – mówi Kuba Wojewódzki, współzałożyciel „Niewinnych Czarodziejów 2.0”.

Kompleks Elektrowania Powiśle. Foto: materiały prasowe.
Kompleks Elektrowania Powiśle. Foto: materiały prasowe.
Restauracja powstanie w zrewitalizowanym kompleksie Elektrowni Powiśle, miejscu niezwykłym, bo nie tylko mieszczącym się w centrum kulturalnym i rozrywkowym Warszawy, ale również posiadającym unikalny klimat i wspaniałą historię. Elektrownia Powiśle powstała w 1904 roku i początkowo prowadzona była przez konsorcjum AEG i Siemens. Dopiero w 1937 roku Elektrownia przeszła ręce Zarządu Miasta Warszawy, dzięki czemu działa również w okresie obrony Warszawy w 1939 roku oraz w czasie powstania warszawskiego w 1944. Została zamknięta w latach 90. XX wieku, a obecnie na jej terenie znajduje się kompleks mieszkalno-biurowo-usługowy ze zrewitalizowanymi zabytkowymi budynkami oraz dobudowanymi budynkami mieszkalnymi i biurowymi.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Bistro Z

Anna Klajmon i Mateusz Czekierda są właścicielami i szefami kuchni Bistro Z przy ul. Ząbkowskiej na warszawskiej Pradze. Lokal otworzył się w lipcu tego roku. Bistro Z koncentruje się na prostym jedzeniu, opartym na dobrym produkcie w dobrej cenie.

KOREA TOWN

Właściciele koreańskiego baru Miss Kimchi - Paweł Łapiński i Aneta Łapińska - otworzyli w marcu restaurację Korea Town na warszawskim Mokotowie. Restauracja jest niewielka, przeznaczona na 22 miejsca siedzące i ok. 15 w ogródku. Szefową kuchni jest właścicielka Aneta Łapińska.

HYGGE BISTRO

W Krakowie na Ruczaju powstało Hygge Bistro. Skoncentrowane jest na pochodzącym z Danii stylu życia hygge, polegającym na odnajdywaniu szczęścia w prostych życiowych czynnościach, takich jak picie, jedzenie, rozmawianie, bycie.

Po włosku w warszawskim Magari

Warszawski hotel Puro to najnowszy i siódmy z kolei obiekt sieci. Pozostałe znajdują się w Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi i Krakowie. Wszystkie miejsca wyróżnia butikowy charakter, piękny design, ale też oferta gastronomiczna.

Pasibus otwiera lokal w Szczecinie

Burgery Pasibusa od 17 lipca dostępne będą w Centrum Galaxy w Szczecinie. Lokal ma wyróżniać się wystrojem nawiązującym do symboli miasta, m. in. tamtejszej stoczni. To już dziewiąta restauracja stworzona we współpracy ze spółką Helios i zarazem 26. lokal marki w Polsce.

Koku Sushi w Gnieźnie i w Grudziądzu

Sieć Koku Sushi powiększyła się o dwa nowe sushi bary - w marcu otwarto je w Gnieźnie i w Grudziądzu. Pod szyldem marki działają już 22 lokale w 19 polskich miastach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej