x

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kategoria: Miejsca    22.02.2019

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

Niewinni Czarodzieje 2.0. Foto: materiały prasowe.
Niewinni Czarodzieje 2.0. Foto: materiały prasowe.
„Niewinni Czarodzieje 2.0” to nowe miejsce, które niebawem pojawi się na warszawskiej kulinarno-rozrywkowej mapie. Biznesowy duet: Kuba Wojewódzki oraz Józef Krawczyk postanowili skierować swoje miejsce do warszawiaków głodnych niezwykłych smaków, dobrej muzyki i niebanalnej rozrywki. Poza jedzeniem restauracja będzie bowiem serwować stand-upy, koncerty i inne wydarzenia kulturalne. Inspiracją dla powstania restauracji jest film Andrzeja Wajdy:

Niewinni Czarodzieje to najbardziej nieoczywisty film Andrzeja Wajdy. Najbardziej niewajdowski obraz Wajdy. Opowiada o ludziach kochających określony styl życia: modne restauracje, dobrą muzykę i żadnych zobowiązań. To credo naszego miejsca. No może z wyjątkiem tych zobowiązań. Miejsca nieoczywistego. Jak mówi mój wspólnik 2/3 restauracja i 1/3 klub. Chcemy, aby u nas świat muzyki spotykał się ze światem stand-upu. A ludzie otwarci na innych ludzi spotykali sobie podobnych. Zawsze chciałem być jak Humphrey Bogart w Casablance... – mówi Kuba Wojewódzki, współzałożyciel „Niewinnych Czarodziejów 2.0”.

Kompleks Elektrowania Powiśle. Foto: materiały prasowe.
Kompleks Elektrowania Powiśle. Foto: materiały prasowe.
Restauracja powstanie w zrewitalizowanym kompleksie Elektrowni Powiśle, miejscu niezwykłym, bo nie tylko mieszczącym się w centrum kulturalnym i rozrywkowym Warszawy, ale również posiadającym unikalny klimat i wspaniałą historię. Elektrownia Powiśle powstała w 1904 roku i początkowo prowadzona była przez konsorcjum AEG i Siemens. Dopiero w 1937 roku Elektrownia przeszła ręce Zarządu Miasta Warszawy, dzięki czemu działa również w okresie obrony Warszawy w 1939 roku oraz w czasie powstania warszawskiego w 1944. Została zamknięta w latach 90. XX wieku, a obecnie na jej terenie znajduje się kompleks mieszkalno-biurowo-usługowy ze zrewitalizowanymi zabytkowymi budynkami oraz dobudowanymi budynkami mieszkalnymi i biurowymi.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Ovo Bar & Restaurant z autorskim menu we Wrocławiu

Ovo Bar & Restaurant jest częścią hotelu DoubleTree by Hilton Wrocław w Centrum Wrocławia. Lokal przeznaczony jest na 100 miejsc siedzących.

Hala Lipowa - pierwszy food hall w Krakowie

Hala Lipowa na Zabłociu to zróżnicowana oferta gastronomiczno-rozrywkowa: pięć restauracji, cocktail bar, stoisko z kawą i deserami oraz lody.

Frentzza - Pizza & Friends - nowy koncept firmy 7 Street

Frentzza - Pizza & Friends to miejsce, gdzie można zamówić pizzę z tradycyjnych włoskich produktów, ale także wybrać jeden z wielu w 100% roślinnych wariantów tego dania. Na przełomie kwietnia i maja wystartowała pizzeria na warszawskim Mokotowie, a w trzecim tygodniu maja ruszy lokal w Elblągu.

Fork Restaurant w Warszawie - polska kuchnia z międzynarodowym akcentem

Fork Restaurant to drugi autorski lokal znanego szefa kuchni Roberta Sowy. Działa od października ub.r. przy ul. Wspólnej, zaledwie dwie przecznice od pierwszego konceptu - N31 przy Nowogrodzkiej, który w ciągu trzech lat działalności doczekał się tytułu Najlepszej Restauracji w Polsce 2017.

Krakowskie Chabry z poligonu

Koncept Chabrów z poligonu powstał z przekory i chęci wyjścia poza sztampę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej