Niewinni Czarodzieje 2.0

Kategoria: Miejsca

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

Niewinni Czarodzieje 2.0. Foto: materiały prasowe.
Niewinni Czarodzieje 2.0. Foto: materiały prasowe.
„Niewinni Czarodzieje 2.0” to nowe miejsce, które niebawem pojawi się na warszawskiej kulinarno-rozrywkowej mapie. Biznesowy duet: Kuba Wojewódzki oraz Józef Krawczyk postanowili skierować swoje miejsce do warszawiaków głodnych niezwykłych smaków, dobrej muzyki i niebanalnej rozrywki. Poza jedzeniem restauracja będzie bowiem serwować stand-upy, koncerty i inne wydarzenia kulturalne. Inspiracją dla powstania restauracji jest film Andrzeja Wajdy:

Niewinni Czarodzieje to najbardziej nieoczywisty film Andrzeja Wajdy. Najbardziej niewajdowski obraz Wajdy. Opowiada o ludziach kochających określony styl życia: modne restauracje, dobrą muzykę i żadnych zobowiązań. To credo naszego miejsca. No może z wyjątkiem tych zobowiązań. Miejsca nieoczywistego. Jak mówi mój wspólnik 2/3 restauracja i 1/3 klub. Chcemy, aby u nas świat muzyki spotykał się ze światem stand-upu. A ludzie otwarci na innych ludzi spotykali sobie podobnych. Zawsze chciałem być jak Humphrey Bogart w Casablance... – mówi Kuba Wojewódzki, współzałożyciel „Niewinnych Czarodziejów 2.0”.

Kompleks Elektrowania Powiśle. Foto: materiały prasowe.
Kompleks Elektrowania Powiśle. Foto: materiały prasowe.
Restauracja powstanie w zrewitalizowanym kompleksie Elektrowni Powiśle, miejscu niezwykłym, bo nie tylko mieszczącym się w centrum kulturalnym i rozrywkowym Warszawy, ale również posiadającym unikalny klimat i wspaniałą historię. Elektrownia Powiśle powstała w 1904 roku i początkowo prowadzona była przez konsorcjum AEG i Siemens. Dopiero w 1937 roku Elektrownia przeszła ręce Zarządu Miasta Warszawy, dzięki czemu działa również w okresie obrony Warszawy w 1939 roku oraz w czasie powstania warszawskiego w 1944. Została zamknięta w latach 90. XX wieku, a obecnie na jej terenie znajduje się kompleks mieszkalno-biurowo-usługowy ze zrewitalizowanymi zabytkowymi budynkami oraz dobudowanymi budynkami mieszkalnymi i biurowymi.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej