Kino Kulinarne na Transatlantyku to nie tylko seanse – to także kolacje inspirowane filmami. Wśród szefów kuchni, którzy przygotują kolację w tym roku, znajdą się: Wojciech Modest Amaro (zainspiruje się filmem „The Soul” o szefie kuchni Eneko Atxa i Jiro Ono), Katarzyna Daniłowicz (przygotuje kolację po słynnej „Uczcie Babette”), Robert Skubisz (zainspiruje się filmem „Monsieur Mayonnaise” – rodzinną opowieścią o życiu australijskiego reżysera, Philippe’a Mory’ego), duet Tomasz Purol i Mariusz Pieterwas (po filmie „Boone”, historii trójki młodych farmerów z USA), Sebastian Krauzowicz (zainspiruje się filmem „André – The Voice of Wine” – opowiadającym historię popularności wina kalifornijskiego).
Kolacje odbędą się w klimatycznej przestrzeni Hali Maszyn w EC1 Łódź, a pokazy w Multikinie Silver Screen. Organizator zapewnia transport na miejsce kolacji. Pełny program oraz bilety (w cenie 200 zł za pokaz z kolacją) znajdziecie na stronie: www.transatlantyk.org.
„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.