Serca biesiadników podbiły pierogi w wykonaniu damskiej reprezentacji gości. Joanna Jakubiuk i Małgorzata Molska postawiły na prostotę i perfekcję wykonania. Pierogi ich autorstwa powstały z mąki pszennej z dodatkiem uprażonej kaszy pęczak (zmielonej w żarnach) z nadzieniem z wędzonego karasia, belony, węgorza z suszonym serem twarogowym, podlane bulionem na wędzonym karasiu. Spotkanie pod hasłem „Powrót do korzeni” miało na celu integrację środowiska gastronomicznego oraz zaprezentowanie bogactwa produktów z Pomorza Środkowego. Sami uczestnicy przekonali się, że gotowanie i kolacja w gościnnych progach Muzeum Wsi Słowińskiej to dzisiaj prawdziwy luksus: niespiesznie, blisko natury, w relaksującej atmosferze, przy użyciu minimum nowoczesnych technik, za to maksimum lokalnych produktów.
Poprzednia edycja spotkania szefów kuchni odbyła się w Jaskini Łabajowej w Jerzmanowicach. Organizatorem i pomysłodawcą spotkania był Rafał Niewiarowski, szef kuchni restauracji Dym na Wodzie w Ustce. W rozmowie z „Food Service” nie chciał zdradzić, gdzie odbędzie się przyszłoroczna edycja prymitywnego gotowania. Możemy być jednak pewni, że zapowiada się ciekawa niespodzianka.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.