x

Sfinks Polska z nowym zarządem

Kategoria: Twój biznes - wiedza    21.02.2019

Rada Nadzorcza Sfinks Polska powołała zarząd spółki na nową, pięcioletnią kadencję. 4-osobowy zarząd rozpoczął działanie od 6 lutego 2019. Do Sfinks Polska należą 4 sieci gastronomiczne: Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło i WOOK.

Na czele zarządu grupy Sfinks Polska pozostał Sylwester Cacek, a funkcję wiceprezesów nadal pełnić będą Dorota Cacek i Sławomir Pawłowski. Nową osobą w zarządzie jest natomiast Dariusz Strojewski, który był w przeszłości związany ze spółką, a obecnie obejmie stanowisko wiceprezesa ds. finansowych.

W zarządzie nowej kadencji pozostają osoby, które przez wiele lat zasiadały we władzach spółki, co pozwala zachować ciągłość zarządzania. Liczymy jednocześnie, że nowy wiceprezes, który w przeszłości związany był już ze Sfinksem i zna spółkę, istotnie wesprze nas w realizacji ambitnych planów, jakie sobie wyznaczyliśmy. – mówi Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.

Dariusz Strojewski, wiceprezes ds. finansowych. Foto: materiały prasowe.
Dariusz Strojewski, wiceprezes ds. finansowych. Foto: materiały prasowe.
Dariusz Strojewski jest absolwentem Wydziału Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej Politechniki Warszawskiej. W 1989 roku uzyskał tytuł doktora nauk fizycznych na tej uczelni. Posiada wieloletnie doświadczenie biznesowe w zarządzaniu spółkami. W latach 2012-2017 był członkiem zarządu spółki M.W. Trade, a następnie od 2017 do 2018 kierował tą spółką jako prezes. W przeszłości związany był już ze Sfinksem – w latach 2009-2010 pełnił funkcję wiceprezesa zarządu. Wcześniej był też dyrektorem zarządzającym w spółce OrsNet oraz prezesem zarządu i dyrektorem generalnym w firmie Magellan. Przez wiele lat związany był też z sektorem bankowym. Pracował m.in. w  Europejskim Banku Odbudowy i Rozwoju, ING Bank N.V. i ING Barings, w Generalnym Inspektoracie Nadzoru Bankowego, a także w biurze Systemu Bankowego i Instytucji Finansowych w Ministerstwie Finansów. Był też członkiem Komisji Papierów Wartościowych.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

McDonald’s testuje papierowe słomki

Plastikowe słomki co najmniej od połowy 2018 roku są tematem numer jeden wszystkich, dla których ekologia jest ważna. Do tego grona dołączyła również sieć McDonald’s, która w wybranych restauracjach na terenie Polski postanowiła przetestować rozwiązania mogące zastąpić słomki wykonane z plastiku.

Marketing wiarygodny - przekonaj

"Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci" - to słowa Oscara Wilde’a, które świetnie oddają ważny obecnie trend w marketingu - autentyczność. Za tym kierunkiem stoją murem dwa modne narzędzia: "storytelling" i "content marketing". To kompozyty najskuteczniejszej obecnie strategii marketingowej.

Kuchnia roślinna w dostawie? Koniecznie!

Polska zajmuje drugie miejsce w Europie pod względem liczby zamawianych potraw roślinnych - podał w listopadzie Uber Eats. Choć to dane tylko z jednej platformy delivery, to potwierdzają wcześniejsze badania dotyczące zmian w diecie Polaków i stanowią ważny komunikat dla gastronomii.

Catering dietetyczny rośnie w siłę

Obecnie na rynku istnieje ponad 500 firm oferujących całodzienne żywienie z dowozem, które obsługują ponad 4700 miejscowości w Polsce. Rynek cateringu dietetycznego nabiera rozpędu i nic nie zapowiada, żeby miał się zatrzymać.

KOLEJNY ŚWIETNY ROK DLA KAWIARNI

80 największych marek kawiarni w Europie ma łącznie ponad 14 tys. lokali, czyli o 5,5 proc. więcej niż w poprzednim roku. Na szczycie znów rządzą Costa Coffee, Starbucks i McCafé jako najbardziej rozpowszechnione marki w Europie.

Storytelling w gastronomii, czyli opowieści różnej treści

Standardowa komunikacja restauracji w social mediach nie będzie działała na tych odbiorców, którzy oczekują czegoś więcej - czegoś, co ich zainteresuje i zaskoczy. Atrakcyjne zdjęcia, wartościowe treści, instastories czy konkursy to dziś już za mało. Jak zatem przyciągnąć uwagę wymagających gości?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej