x

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.02.2019

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Prezentacja Łukasza Cichego z restauracji Biała Róża w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Prezentacja Łukasza Cichego z restauracji Biała Róża w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Miksery Kulinarne to bezpłatne warsztaty dla uczniów szkół gastronomiczny i młodych kucharzy, w ramach których mogą oni poznać techniki pracy doświadczonych szefów kuchni. W ramach pierwszego w tym roku Miksera Kulinarnego odbył się pokaz poprowadzony przez Łukasza Cichego, szefa kuchni restauracji Biała Róża w Krakowie. Tematem spotkania były dania z kaczki i perliczki. Partnerem spotkania była firma Drosed, której przedstawiciele opowiedzieli o różnych gatunkach ptactwa hodowlanego, m.in. kaczkach barbarie, perliczkach, kurczakach kukurydzianych i zagrodowych.

Drosed - prezentacja nt. drobiu hodowlanego. Foto: materiały prasowe.
Drosed - prezentacja nt. drobiu hodowlanego. Foto: materiały prasowe.
Przyszli kucharze nie tylko mieli okazję poszerzenia swojej wiedzy na temat drobiu, ale również otrzymali upominki: odzież kuchenną przygotowaną przez firmę ChemaN oraz książki „100 receptur na 100 lat niepodległości” wydane przez firmę MAKRO Polska.

Miksery Kulinarne to cześć prowadzonego przez MAKRO Polska programu Szef dla Młodych Talentów.

Mikser Kulinarny, Kraków 2019. Foto: materiały prasowe.
Mikser Kulinarny, Kraków 2019. Foto: materiały prasowe.
Celem programu jest  integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Projekcja świetlna na katowickim Spodku z okazji Dnia Własnego Biznesu

13 października obchodzony był międzynarodowy Dzień Własnego Biznesu. Z tej okazji katowicki Spodek rozświetliło hasło symbolicznie wyrażające wsparcie dla niezależnych polskich przedsiębiorców z sektora MSP, szczególnie w tym trudnym dla wszystkich roku.

BIB-Y w Budapeszcie

Gourmet Fesztival w Budapeszcie to jeden z najważniejszych i najciekawszych Festiwali Kulinarnych w Europie. W tym roku wydarzenie uświetniła kolacja wydana przez szefów czterech warszawskich restauracji odznaczonych w Przewodniku Michelina wyróżnieniem Bib Gourmand.

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

Bocuse d’Or Europe 2020 za nami - relacja

Choć Jakub Kasprzak i Patryk Paczkowski nie awansowali do Wielkiego Finału Bocuse d’Or Europe 2020 w Lyonie, to ich występ podczas europejskiej selekcji w Tallinie wśród najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu, trzeba uznać za udany.

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 12 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotra Huszcza oraz Radosława Kosiorka z hotelu i restauracji Piano w Lublinie.

S.PELLEGRINO YOUNG CHEF 2018

Znamy regionalnych półfinalistów tegorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef - aż czterech z nich to Polacy. SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni, który ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie - również rozwoju światowej gastronomii, zwłaszcza fine diningu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej