x

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Prezentacja Łukasza Cichego z restauracji Biała Róża w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Prezentacja Łukasza Cichego z restauracji Biała Róża w Krakowie. Foto: materiały prasowe.
Miksery Kulinarne to bezpłatne warsztaty dla uczniów szkół gastronomiczny i młodych kucharzy, w ramach których mogą oni poznać techniki pracy doświadczonych szefów kuchni. W ramach pierwszego w tym roku Miksera Kulinarnego odbył się pokaz poprowadzony przez Łukasza Cichego, szefa kuchni restauracji Biała Róża w Krakowie. Tematem spotkania były dania z kaczki i perliczki. Partnerem spotkania była firma Drosed, której przedstawiciele opowiedzieli o różnych gatunkach ptactwa hodowlanego, m.in. kaczkach barbarie, perliczkach, kurczakach kukurydzianych i zagrodowych.

Drosed - prezentacja nt. drobiu hodowlanego. Foto: materiały prasowe.
Drosed - prezentacja nt. drobiu hodowlanego. Foto: materiały prasowe.
Przyszli kucharze nie tylko mieli okazję poszerzenia swojej wiedzy na temat drobiu, ale również otrzymali upominki: odzież kuchenną przygotowaną przez firmę ChemaN oraz książki „100 receptur na 100 lat niepodległości” wydane przez firmę MAKRO Polska.

Miksery Kulinarne to cześć prowadzonego przez MAKRO Polska programu Szef dla Młodych Talentów.

Mikser Kulinarny, Kraków 2019. Foto: materiały prasowe.
Mikser Kulinarny, Kraków 2019. Foto: materiały prasowe.
Celem programu jest  integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Na trzecim tegorocznym Gault&Millau Tour spotka się ponad 150 szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wydarzenie odbędzie się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach.

Relacja: Food Service Summit 2018

Duża dawka wiedzy przekazana przez najlepszych ekspertów i liczne okazje do wymiany doświadczeń - tak wyglądała 5. jubileuszowa edycja konferencji Food Service Summit.

Water&Wine docenione przez Akademię Gastronomiczną w Polsce

W piątek 16 marca 2018 w warszawskim hotelu Bristol rozdane zostały nagrody Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się międzynarodową jakością.

SPECJALNIE DLA CUKIERNIKÓW

Polska drużyna zakwalifikowała się do Coupe du Monde de la Pâtisserie, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie. W Turynie polski zespół zaprezentuje swoje umiejętności. Przygotowania do startu w konkursie będą odbywać się w Ashanti - Szkole Kulinarnej.

Browarnicy zrzeszeni

25 stycznia 2018 r. w Warszawie powstało Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych. Władze stowarzyszenia zapowiedziały, że niezwłocznie przystąpią do operacyjnego ustanowienia stowarzyszenia oraz organizacji jego prac.

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/GastroFood/EnoExpo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej