

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?


To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.
„On eating insects” zachęca, żeby traktować insekty tak samo jak powszechnie znane produkty (np. mięso) i oswoić je. Oprócz wciągających opowieści, esejów (w których rozmaite owady są na pierwszym planie) znalazły się też tu po prostu przepisy, np.: jabłka z mrówkami, taco z larwami pszczoły, mrówki z groszkiem czy czerwieniec kaktusowy w czekoladzie. To wszystko kryje pełnię smaków, aromatów i wartości odżywczych – tak twierdzi wielu, którzy chociaż raz spróbowali insektów. W restauracjach w Polsce nie mamy zbyt często możliwości, by tego doświadczyć. Jednak tacy szefowie jak Adrian Klonowski czy Aleksander Baron nie boją się przekraczania granic i podejmują takie próby. Przekonajcie się sami, jak to jest.
Josh Evans, Roberto Flore, Michael Bom Frost, „On eating insects”, wyd. Phaidon 2017

Zobacz także

Apetyt Bourdaina

Ubiegłoroczna, tragiczna śmierć Anthony’ego Bourdaina, autora książek i programów podróżniczo-kulinarnych, wstrząsnęła całym, nie tylko gastronomicznym, światem. Jego ostatnią napisaną przed śmiercią i wydaną na polskim rynku publikacją jest "Apetyt".

"The Matcha Cookbook" Nicole Pisani i Kate Adams

Cukiernicy na całym świecie coraz częściej wykorzystują w deserach japońską sproszkowaną zieloną herbatę matcha. Rzadko jednak stosuje się ją do przygotowania niesłodkich potraw. A szkoda, bo charakteryzuje się nie tylko intensywnym kolorem, ale także głębokim aromatem i smakiem.

Banki Żywności ruszają z kampanią "Ratuj jedzenie, które dla innych jest marzeniem"

Z początkiem grudnia ruszyła kampania "Ratuj jedzenie, które dla innych jest marzeniem" Federacji Polskich Banków Żywności.

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Chrząstowskiego i Adama Pawłowskiego

Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, dziennikarka i sommelier, autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii" sprzed dwóch lat, tym razem spojrzeli na organizm restauracyjny z innej perspektywy - nie tylko z sali, ale także od kuchni.

MOC ZIÓŁ

15 osobowości świata kulinariów i gastronomii podzieliło się swoimi przepisami, a także historiami związanymi z ulubionymi gatunkami ziół. Wśród nich znaleźli się m.in.: Lara Gessler, Maia Sobczak, Eliza Mórawska-Kmita, Grzegorz Łapanowski, Jerzy Sobieniak czy Tomasz Jakubiak.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

