„Dzika fermentacja” to jedna z kilku książek Katza, która stała się już klasykiem. We wznowionym wydaniu rozbudowano opisy oraz dodano kilka receptur. Dowiadujemy się, jakie korzyści zdrowotne płyną ze spożywania fermentowanej żywności, a także na co zwracać uwagę, zaczynając przygodę z kiszeniem i dobierając produkty. I wreszcie uczymy się jak przygotować: kwas truskawkowy, kimchi z rzodkiewki, szampan imbirowy, zupę miso czy afrykańskie piwo z sorgo. Sandor Katz rozbudza w nas ciekawość i przełamuje strach. Książka to nie tylko solidna dawka teorii i zbiór wskazówek oraz receptur pozwalających okiełznać żywe organizmy – to także osobista opowieść autora i manifest życia jak najbliższego naturze.
Sandor Ellix Katz, „Dzika fermentacja”, wyd. Vivante 2017


NATURALNY FERMENT


Czy rzeczywiście jemy statystycznie mniej produktów kiszonych i fermentowanych niż kiedyś? Czy obawiamy się ich? Sandor Katz, amerykański aktywista kulinarny i niestrudzony propagator fermentacji, skutecznie oswaja ludzi z jedną z najstarszych metod obróbki i konserwacji żywności.

Zobacz także

Przewodnik Michelin Szwajcaria 2018

W najnowszej edycji pojawiły się dwie nowe dwu-gwiazdkowe restauracje.

"Winorośl i wino. Wiedza i praktyka"

W tym roku mija dziesięć lat, od kiedy oficjalnie wprowadzono polskie wina do sprzedaży. Przez ostatnią dekadę obserwujemy profesjonalizację rodzimych winnic, a głównym napędem tych przemian są sami winiarze oraz ich głód wiedzy.

Chefs after hours w Food Lab Studio: Zimowe warzywa i noże

Kolejna odsłona "Chefs after hours" - cyklu edukacyjnych spotkań dla głodnych wiedzy kucharzy i szefów kuchni, odbędzie się 26 marca w Food Lab Studio.

Japońska precyzja

"Japanese patisserie", James Campbell, wyd. Ryland Peters & Small 2017

"Sun and rain" Any Roš

Charyzmatycznych szefowych kuchni nie brakuje i - na szczęście - są coraz bardziej widoczne w branży i mediach. Ana Roš bez wątpienia jest jedną z najbardziej nagradzanych osób we współczesnej gastronomii.

MOC ZIÓŁ

15 osobowości świata kulinariów i gastronomii podzieliło się swoimi przepisami, a także historiami związanymi z ulubionymi gatunkami ziół. Wśród nich znaleźli się m.in.: Lara Gessler, Maia Sobczak, Eliza Mórawska-Kmita, Grzegorz Łapanowski, Jerzy Sobieniak czy Tomasz Jakubiak.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

