x

NATURALNY FERMENT

Kategoria: Lifestyle - książki    26.06.2017

Czy rzeczywiście jemy statystycznie mniej produktów kiszonych i fermentowanych niż kiedyś? Czy obawiamy się ich? Sandor Katz, amerykański aktywista kulinarny i niestrudzony propagator fermentacji, skutecznie oswaja ludzi z jedną z najstarszych metod obróbki i konserwacji żywności.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Przypomina także rzecz podstawową: fermentacja towarzyszy nam na co dzień. Bo to nie tylko rozmaite kiszonki, ale także piwo, wino, chleb czy ser. I sfermentować bądź ukisić (bez sztucznych dodatków) możemy właściwie wszystko. Sandor Katz jeździ po całym świecie, prowadzi warsztaty, a także poznaje coraz to nowsze produkty i kiszonkowe patenty charakterystyczne dla najróżniejszych kultur.

„Dzika fermentacja” to jedna z kilku książek Katza, która stała się już klasykiem. We wznowionym wydaniu rozbudowano opisy oraz dodano kilka receptur. Dowiadujemy się, jakie korzyści zdrowotne płyną ze spożywania fermentowanej żywności, a także na co zwracać uwagę, zaczynając przygodę z kiszeniem i dobierając produkty. I wreszcie uczymy się jak przygotować: kwas truskawkowy, kimchi z rzodkiewki, szampan imbirowy, zupę miso czy afrykańskie piwo z sorgo. Sandor Katz rozbudza w nas ciekawość i przełamuje strach. Książka to nie tylko solidna dawka teorii i zbiór wskazówek oraz receptur pozwalających okiełznać żywe organizmy – to także osobista opowieść autora i manifest życia jak najbliższego naturze.

Sandor Ellix Katz, „Dzika fermentacja”, wyd. Vivante 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej