x

SYSTEMOWA JAKOŚĆ

Kategoria: Twój biznes - oferta    26.06.2017

Każdy lokal gastronomiczny to złożony mechanizm. W zapanowaniu nad nim pomocny jest odpowiedni system - zwłaszcza w przypadku dużej liczby lokali w ramach sieci. Jakie są nowości w rozwiązaniach programowych dla gastronomii?

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Systemy POS (ang. point of sales) i oprogramowania komputerowe dla lokali gastronomicznych od lat sprawdzają się w wielu miejscach. W celu ich lepszego funkcjonowania producenci cały czas udoskonalają systemy, dostosowując ofertę do ciągle zmieniającego się rynku – dużego tempa, nowych trendów i nowych standardów. Dostępne są także systemy specjalnie przystosowane do małych lokali. Jednak tym razem przeanalizowaliśmy najnowszą ofertę kilku firm, które są liderami na rynku, pod kątem dużych lokali, zwłaszcza sieciowych. W sezonie letnim istotne jest, żeby szczególnie dobrze przygotować się logistycznie na rosnące obłożenie.

Precyzyjnie obsłużony
– Ostatnio coraz bardziej zauważalny jest trend otwierania lokali samoobsługowych – mówi Michał Cwojdziński, prezes firmy Softech. – Coraz więcej restauracji rezygnuje z kelnerów, wprowadzając nieco luźniejszą atmosferę. Firma Softech nadąża za potrzebami współczesnych restauratorów, dlatego w ostatnim czasie duży nacisk kładziemy właśnie na rozwiązania skierowane do lokali samoobsługowych – dodaje.

Firma opracowała nowoczesny system zarządzania kolejką o nazwie KDS Order Number. To program wyświetlający informacje o statusie przygotowywanego zamówienia na ekranach umieszczonych w restauracji. Aplikacja wykorzystuje dobrze znany mechanizm numerkowego zarządzania kolejkami, ale w nowy sposób.

– Połączenie sprawdzonego rozwiązania z możliwościami współczesnej technologii pozwala na szybszą rotację stolików, a co za tym idzie – na większą liczbę przyjętych zamówień i lepszy zarobek – dodaje Cwojdziński. System wygląda następująco: najpierw klient składa zamówienie przy ladzie samoobsługowej. W tym momencie na ekranie w części „w przygotowaniu” wyświetla się numer zamówienia. Gość na paragonie otrzymuje taki sam numerek, może usiąść przy stoliku i obserwować ekran, aż do momentu, gdy jego zamówienia zostanie wyświetlone w części „do odbioru”. Kucharz po przygotowaniu dania zaznacza ten fakt na KDS (ekran kuchenny, na którym wyświetlane są zamówienia), informacja wyświetla się też w systemie KDS na stanowisku wydawczym. Kasjer zmienia status dania na „do odbioru”. Następnie gość widzi na ekranie, że jego zamówienie jest gotowe i może podejść do wydawki, aby odebrać danie. Po powrocie klienta do stolika kasjer jednym kliknięciem w systemie Gastro odznacza zrealizowanie zamówienia i numer znika z ekranu.

– To znaczne udogodnienie dla klientów, którzy nie muszą stać przed kasą w oczekiwaniu na zamówienia, oraz dla obsługi, która nie musi przywoływać gości – dodaje Cwojdziński.

Inne ciekawe rozwiązanie, jakie oferuje Softech dla lokali samoobsługowych, to kiosk samoobsługowy. Pozwala on klientom na samodzielne zamawianie i opłacanie posiłków, co jest odciążeniem dla obsługi stanowiska.

Warto zwrócić uwagę na ofertę firmy S4H. – Nasze oprogramowanie dla gastronomii jest w pełni zautomatyzowane i nie ma tu miejsca na starą technologię przyjmowania zamówień na kartkach – mówi mówi Piotr Żychski, przezes zarządu firmy S4H. – Zamówienia są spójne z dostępną ofertą towarową magazynu, a proces, począwszy od zamówienia do realizacji potrawy, jest w pełni skomputeryzowany – dodaje.

Jest to szczególnie przydatne podczas pracy restauracji, kiedy kelner może zająć się obsługą klientów, zamiast stać przed kucharzem, tłumacząc, co napisał na zamówieniu. Sam klient ma jasną informację o gotowości potrawy do odbioru. – Nie trzeba będzie wyznaczać osoby spośród pracowników z najbardziej donośnym głosem, gdyż aktualny numerek zamówienia do odebrania wyświetli się na monitorze. Ten system przywoławczy usprawnia działanie restauracji poprzez automatyczne przekazanie do wydruku w kuchni lub wyświetlenie na ekranie monitora – mówi Żychski.

Na dużą skalę
Są też rozwiązania idealne dla lokali sieciowych. – Niewątpliwą zaletą wykorzystywaną w sieciach lokali jest oprogramowanie do organizacji procesów produkcyjnych – mówi Piotr Żychski. – Wiadomo, że lokale gastronomiczne w pewnym stopniu zajmują się produkcją gotowych potraw dla swoich filii oraz podmiotów współpracujących – dodaje. Proces ten jest złożony i zamknięty w określonych ramach czasowych. Oprogramowanie dla gastronomii S4H jako jedyne współpracuje z najnowszą aplikacją stworzoną na miarę XXI w. opartą o rozwiązania mobilne pod nazwą smartRest. Pozwoli ono w prosty sposób synchronizować procesy zamówień określonych produktów z czasem realizacji. W przypadku dużych lokali sieciowych trafnym określeniem będzie integracja. – Osoba odpowiedzialna za finanse i nadzór ma pełną kontrolę nad pracownikami i finansami firmy – dodaje Żychski.

Należy pamiętać o tym, aby w dużym lokalu już na etapie projektu zaznaczyć jego pełną strukturę wraz z infrastrukturą techniczno-informatyczną. Dobrze zaprojektowany od podstaw system pozwala na pełną kontrolę jakości, utrzymywanie określonego standardu. – W systemie S4H Catering możemy wykonać planowanie jadłospisów z dużym wyprzedzeniem. Dzięki nowoczesnym funkcjom kopiowania jadłospisów możemy zaplanować zarówno jeden jadłospis na kilka różnych menu, jak i na inne dni. Jadłospisy planowane są dla różnych diet i norm żywienia, dzięki czemu możemy żywić różne grupy ludzi (system działa np. w Centrum Zdrowia Dziecka) – mówi Żychski.

Optymalny system na bieżąco kalkuluje koszt w oparciu o ceny zakupu i może zaplanować zakupy w zależności od jadłospisów i szacunkowej liczby osób. Firma projektuje również systemy na specjalne zamówienie klientów, dostosowuje się do ich potrzeb i chętnie angażuje w nowe projekty.

– Często jest też tak, że inwestor ma swój indywidualny pomysł na funkcjonalność oprogramowania w jego lokalu. Wówczas indywidualnie ustalamy nasze działania. Ograniczenia w tym obszarze nie istnieją. Potrzebny jest pomysł, odpowiednie środki inwestycyjne i czas na opracowanie i wdrożenie nawet najbardziej nowatorskiego pomysłu – dodaje Żychski.

Komfortowa logistyka – na korzystnych warunkach
Firma Novitus oferuje systemy SOGA (System Obsługi Gastronomii). Jest to elastyczny system – dzięki skalowalności oraz budowie modułowej sprosta potrzebom każdego klienta. SOGA Professional jest dobrym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie szybka i sprawna obsługa klienta jest priorytetem. Intuicyjność użytkowania w połączeniu z nowoczesnym interfejsem zapewniają wyjątkową ergonomię i wygodę pracy.

– System został zbudowany w taki sposób, aby maksymalnie ułatwić pracę na ekranie dotykowym i dlatego został wyposażony w odpowiednio duże przyciski – mówi Paweł Słupek, kierownik działu marketingu firmy REKLAMA Novitus. SOGA jako system modułowy daje możliwość wyboru i swobodnej rozbudowy kolejnych funkcji. System dostępny w specjalnej wersji dla sieci umożliwia zarządzanie wieloma lokalami rozproszonymi w różnych lokalizacjach.

– Mając na uwadze różne możliwości finansowe potencjalnych klientów, oferujemy zarówno licencje bezterminowe z jednorazową opłatą licencyjną, jak również wersję abonamentową. Miesięczny koszt abonamentu programu SOGA Professional to jedynie 49 zł netto – dodaje. Bardzo korzystnym rozwiązaniem finansowym dostępnym w ofercie są zestawy gastronomiczne zawierające oprogramowanie oraz urządzenie z ekranem dotykowym i drukarkę paragonową. Wygodnym rozwiązaniem dla klientów jest specjalnie udostępniana platforma internetowa, gdzie każdy zainteresowany ma możliwość dopasowania zakresu wdrożenia do własnych potrzeb oraz możliwość negocjacji indywidualnych cen dla projektu.

Wszystkie wymienione firmy zapewniają też komplet odpowiednich urządzeń oraz kompleksowe doradztwo i szkolenie obsługi. Żaden system nie zastąpi oczywiście pracy zgranego zespołu i dobrego zarządzania lokalem czy całą siecią. Odpowiednio dobrana technologia może jednak znacznie ułatwić logistykę codziennej pracy i wpłynąć na jakość usług oraz bilans finansowy.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

PLENEROWO I WYGODNIE

W sezonie wiosennym i letnim większość przyjęć i imprez przenosi się na zewnątrz. Ogrody, ogródki to najlepsza sceneria do dobrej zabawy. Jak zadbać nie tylko o odpowiednią atmosferę, ale też o komfort gości, właściwą oprawę i dobrać odpowiednią zastawę?

Dobrze wypieczone, czyli oferta pieców

Podobno w przypadku chleba i pizzy 80% sukcesu to dobre, dopieszczone ciasto. Jednak nawet z najlepszego ciasta nie uzyskamy nic smacznego, jeśli nie zainwestujemy w pozostałe 20%, czyli dobry piec, w którym ciasto przyjmie finalną postać chrupiącego i aromatycznego wypieku.

Czekolada drukowana w 3D

Dowiedz się, w jaki sposób już od teraz tanio, łatwo i na dużą skalę wykonasz skomplikowane formy i struktury z czekolady.

Marynaty Fusion Spices

Sekretem każdego aromatycznego, delikatnego i kruchego mięsa jest oczywiście doskonała marynata.

ORZEŹWIENIE NA MIEJSCU I NA WYNOS

Pogoda się poprawia - nadchodzi czas na chłodzące, orzeźwiające napoje. Ciekawy asortyment oryginalnych soków, koktajli czy lemoniad to istotny element wiosenno-letniej oferty wielu lokali. Zwłaszcza gdy zadba się o ich jakość i odpowiednie opakowanie, można wyróżnić się na tle konkurencji.

Wracają szkolenia do Instytutu Kulinarnego Transgourmet

Po kilkumiesięcznej przerwie, nowoczesna przestrzeń Instytutu Kulinarnego Transgourmet znów wypełni się inspirującymi wydarzeniami dla branży HoReCa, z zachowaniem wszystkich środków bezpieczeństwa i higieny.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej