Polska reprezentacja po Wielkim Finale 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

W dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

Polska drużyna na Coupe du Monde de la Patisserie. Foto: materiały prasowe.
Polska drużyna na Coupe du Monde de la Patisserie. Foto: materiały prasowe.
Pod koniec stycznie aż 21 trzyosobowych drużyn z całego świata rywalizowało o tytuł „Mistrza Świata Cukierników”. Po dziesięcioletniej nieobecności w tym roku wśród finalistów znalazła się również reprezentacja Polski w składzie: Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa i Damian Wiśniewski. W roli Prezydenta zespołu wystąpił Jarek Nowakowski.

W Lyonie Polacy rywalizowali z reprezentacjami z Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

Jeden z zaprezentowanych na konkursie tortów. Foto: materiały prasowe.
Jeden z zaprezentowanych na konkursie tortów. Foto: materiały prasowe.
W tym roku motywem przewodnim konkursu była natura, flora i fauna. Nasz drużyna stworzyła autorską, spójną koncepcję, opowiadając za pomocą cukierniczych kreacji własną historię. Każda z drużyn miała 10 godzin na realizację konkursowego zadania. Nasi reprezentanci stworzyli:
– 19 deserów wegańskich na platerze, zatytułowanych „Gifts of nature”,
– 3 torty czekoladowe zatytułowane „A drop of life in nature”,
– 2 mrożone torty „A wave of freshness”,
– eksponat z czekolady wykonany przez Michała Doroszkiewicza,
– eksponat z karmelu autorstwa Marka Moskwy,
– rzeźba z lodu stworzona przez Damiana Wiśniewskiego.

Lodowa rzeźba wykonana przez Damiana Wiśniewskiego. Foto: materiały prasowe.
Lodowa rzeźba wykonana przez Damiana Wiśniewskiego. Foto: materiały prasowe.
Tym razem, mimo ogromnej determinacji, profesjonalizmu i prezentacji wielu skomplikowanych technik nasi cukiernicy nie znaleźli się na podium. W ogólnej klasyfikacji zajęli 14 miejsce. Niemniej należą się im wielkie brawa za odwagę, ciężką pracę i pozytywną energię. Fakt, że znaleźli się w gronie najlepszych światowych drużyn dowodzi tylko, że polskie cukiernictwo i cukiernicy mają się dobrze i zmierzają w odpowiednim kierunku

W 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie na podium znalazły się:
1 miejsce: Malezja (Wei Loon Tan, Otto Tay, Ming Ai Lol)
2 miejsce: Japonia (Fumiaki Ito, Mirai Nishiyama, Ryohei Oguma)
3 miejsce: Włochy (Lorenzo Puca, Mattia Cortinovis, Andrea Restuccia)

Jeden z zaprezentowanych przez polską drużynę deserów. Foto: materiały prasowe.
Jeden z zaprezentowanych przez polską drużynę deserów. Foto: materiały prasowe.
Ponadto przyznano nagrody specjalne:
– „Eco-responsible prize” – Wielka Brytania
– „Sculpted Ice prize” – Victor Dagatan, USA
– „Chocolate prize” – Justin Williams, Australia
– “Sugar prize” – Jamie Houghton, Wielka Brytania
– “Team spirit prize” – Australia
– „Best promotional campaign prize” – Chile
– “Press prize” – Australia
– “Best poster prize” – Maroko

W drodze do Wielkiego Finału naszych cukierników wspierali partnerzy, bez pomocy których profesjonalne przygotowanie do konkursu nie byłoby możliwe:
Partner strategiczny: Debic
Partner główny: Lesaffre Polska S.A., Gastro Magic Service
Pozostali partnerzy: Ambasador 92, Badoit/Evian, Thermomix, Convotherm, Kruszwica, Winterhalter, Primulator, Pastry Creation, Hotel Natura Mazur, Dziamski Studio, CapFruit, Valrhona


Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Zarabiaj na kawie z Segafredo Zanetti Poland

Kawa to obowiązkowa pozycja w menu właściwie każdego lokalu gastronomicznego. Nie jest też tajemnicą, że na kawie można dobrze zarabiać. Trzeba jedynie wiedzieć jak.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej