Polska reprezentacja po Wielkim Finale 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

W dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

Polska drużyna na Coupe du Monde de la Patisserie. Foto: materiały prasowe.
Polska drużyna na Coupe du Monde de la Patisserie. Foto: materiały prasowe.
Pod koniec stycznie aż 21 trzyosobowych drużyn z całego świata rywalizowało o tytuł „Mistrza Świata Cukierników”. Po dziesięcioletniej nieobecności w tym roku wśród finalistów znalazła się również reprezentacja Polski w składzie: Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa i Damian Wiśniewski. W roli Prezydenta zespołu wystąpił Jarek Nowakowski.

W Lyonie Polacy rywalizowali z reprezentacjami z Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

Jeden z zaprezentowanych na konkursie tortów. Foto: materiały prasowe.
Jeden z zaprezentowanych na konkursie tortów. Foto: materiały prasowe.
W tym roku motywem przewodnim konkursu była natura, flora i fauna. Nasz drużyna stworzyła autorską, spójną koncepcję, opowiadając za pomocą cukierniczych kreacji własną historię. Każda z drużyn miała 10 godzin na realizację konkursowego zadania. Nasi reprezentanci stworzyli:
– 19 deserów wegańskich na platerze, zatytułowanych „Gifts of nature”,
– 3 torty czekoladowe zatytułowane „A drop of life in nature”,
– 2 mrożone torty „A wave of freshness”,
– eksponat z czekolady wykonany przez Michała Doroszkiewicza,
– eksponat z karmelu autorstwa Marka Moskwy,
– rzeźba z lodu stworzona przez Damiana Wiśniewskiego.

Lodowa rzeźba wykonana przez Damiana Wiśniewskiego. Foto: materiały prasowe.
Lodowa rzeźba wykonana przez Damiana Wiśniewskiego. Foto: materiały prasowe.
Tym razem, mimo ogromnej determinacji, profesjonalizmu i prezentacji wielu skomplikowanych technik nasi cukiernicy nie znaleźli się na podium. W ogólnej klasyfikacji zajęli 14 miejsce. Niemniej należą się im wielkie brawa za odwagę, ciężką pracę i pozytywną energię. Fakt, że znaleźli się w gronie najlepszych światowych drużyn dowodzi tylko, że polskie cukiernictwo i cukiernicy mają się dobrze i zmierzają w odpowiednim kierunku

W 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie na podium znalazły się:
1 miejsce: Malezja (Wei Loon Tan, Otto Tay, Ming Ai Lol)
2 miejsce: Japonia (Fumiaki Ito, Mirai Nishiyama, Ryohei Oguma)
3 miejsce: Włochy (Lorenzo Puca, Mattia Cortinovis, Andrea Restuccia)

Jeden z zaprezentowanych przez polską drużynę deserów. Foto: materiały prasowe.
Jeden z zaprezentowanych przez polską drużynę deserów. Foto: materiały prasowe.
Ponadto przyznano nagrody specjalne:
– „Eco-responsible prize” – Wielka Brytania
– „Sculpted Ice prize” – Victor Dagatan, USA
– „Chocolate prize” – Justin Williams, Australia
– “Sugar prize” – Jamie Houghton, Wielka Brytania
– “Team spirit prize” – Australia
– „Best promotional campaign prize” – Chile
– “Press prize” – Australia
– “Best poster prize” – Maroko

W drodze do Wielkiego Finału naszych cukierników wspierali partnerzy, bez pomocy których profesjonalne przygotowanie do konkursu nie byłoby możliwe:
Partner strategiczny: Debic
Partner główny: Lesaffre Polska S.A., Gastro Magic Service
Pozostali partnerzy: Ambasador 92, Badoit/Evian, Thermomix, Convotherm, Kruszwica, Winterhalter, Primulator, Pastry Creation, Hotel Natura Mazur, Dziamski Studio, CapFruit, Valrhona


Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

Winterhalter Polska Sponsorem Głównym EuroGastro 2019

Wielkimi krokami zbliżają się 23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2019, które odbędą się w dniach 27-29 marca w PTAK Warsaw Expo w Nadarzynie. Winterhalter Polska, podobnie jak w latach ubiegłych wchodzi w najbardziej prestiżową rolę tego wydarzenia - Sponsora Głównego.

Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef

S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie.

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej