x

Polska reprezentacja po Wielkim Finale 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

W dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

Polska drużyna na Coupe du Monde de la Patisserie. Foto: materiały prasowe.
Polska drużyna na Coupe du Monde de la Patisserie. Foto: materiały prasowe.
Pod koniec stycznie aż 21 trzyosobowych drużyn z całego świata rywalizowało o tytuł „Mistrza Świata Cukierników”. Po dziesięcioletniej nieobecności w tym roku wśród finalistów znalazła się również reprezentacja Polski w składzie: Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa i Damian Wiśniewski. W roli Prezydenta zespołu wystąpił Jarek Nowakowski.

W Lyonie Polacy rywalizowali z reprezentacjami z Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

Jeden z zaprezentowanych na konkursie tortów. Foto: materiały prasowe.
Jeden z zaprezentowanych na konkursie tortów. Foto: materiały prasowe.
W tym roku motywem przewodnim konkursu była natura, flora i fauna. Nasz drużyna stworzyła autorską, spójną koncepcję, opowiadając za pomocą cukierniczych kreacji własną historię. Każda z drużyn miała 10 godzin na realizację konkursowego zadania. Nasi reprezentanci stworzyli:
– 19 deserów wegańskich na platerze, zatytułowanych „Gifts of nature”,
– 3 torty czekoladowe zatytułowane „A drop of life in nature”,
– 2 mrożone torty „A wave of freshness”,
– eksponat z czekolady wykonany przez Michała Doroszkiewicza,
– eksponat z karmelu autorstwa Marka Moskwy,
– rzeźba z lodu stworzona przez Damiana Wiśniewskiego.

Lodowa rzeźba wykonana przez Damiana Wiśniewskiego. Foto: materiały prasowe.
Lodowa rzeźba wykonana przez Damiana Wiśniewskiego. Foto: materiały prasowe.
Tym razem, mimo ogromnej determinacji, profesjonalizmu i prezentacji wielu skomplikowanych technik nasi cukiernicy nie znaleźli się na podium. W ogólnej klasyfikacji zajęli 14 miejsce. Niemniej należą się im wielkie brawa za odwagę, ciężką pracę i pozytywną energię. Fakt, że znaleźli się w gronie najlepszych światowych drużyn dowodzi tylko, że polskie cukiernictwo i cukiernicy mają się dobrze i zmierzają w odpowiednim kierunku

W 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie na podium znalazły się:
1 miejsce: Malezja (Wei Loon Tan, Otto Tay, Ming Ai Lol)
2 miejsce: Japonia (Fumiaki Ito, Mirai Nishiyama, Ryohei Oguma)
3 miejsce: Włochy (Lorenzo Puca, Mattia Cortinovis, Andrea Restuccia)

Jeden z zaprezentowanych przez polską drużynę deserów. Foto: materiały prasowe.
Jeden z zaprezentowanych przez polską drużynę deserów. Foto: materiały prasowe.
Ponadto przyznano nagrody specjalne:
– „Eco-responsible prize” – Wielka Brytania
– „Sculpted Ice prize” – Victor Dagatan, USA
– „Chocolate prize” – Justin Williams, Australia
– “Sugar prize” – Jamie Houghton, Wielka Brytania
– “Team spirit prize” – Australia
– „Best promotional campaign prize” – Chile
– “Press prize” – Australia
– “Best poster prize” – Maroko

W drodze do Wielkiego Finału naszych cukierników wspierali partnerzy, bez pomocy których profesjonalne przygotowanie do konkursu nie byłoby możliwe:
Partner strategiczny: Debic
Partner główny: Lesaffre Polska S.A., Gastro Magic Service
Pozostali partnerzy: Ambasador 92, Badoit/Evian, Thermomix, Convotherm, Kruszwica, Winterhalter, Primulator, Pastry Creation, Hotel Natura Mazur, Dziamski Studio, CapFruit, Valrhona


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rozdanie nagród przewodnika Michelin krakowskim restauracjom

21 listopada w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Stary w Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe krakowskim restauracjom.

Pięciu najlepszych szefów kuchni Polski Północnej i ich pięć wyjątkowych dań - finał Gault&Millau Tour 2017

Podczas finałowego Gault&Millau Tour w Sopocie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

KGRIC ZMIENIA NAZWĘ

Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu - organizacja powołana do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej - działa obecnie jako Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa).

Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Na trzecim tegorocznym Gault&Millau Tour spotka się ponad 150 szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wydarzenie odbędzie się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach.

Kompleksowo dla sektora HoReCa

Trendy w gastronomii, kulinarne inspiracje i 18. już edycja Kulinarnego Pucharu Polski - tak zapowiada się kolejne poznańskie spotkanie sektora gastronomiczno-hotelarskiego na targach Polagra Gastro i Invest Hotel , które w tym roku odbędzie się w dniach 1-4 października w Poznaniu.

Więcej niż konkurs

Spośród 10 tys. kandydatów do finału docierają najlepsi barmani z 55 krajów, by na oczach 2 milionów widzów zmierzyć się w 6 morderczych wyzwaniach. Cel? Miejsce w Hall of Fame World Class - najtrudniejszego konkursu barmańskiego globu. Kolejna szansa w przyszłym roku w Berlinie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej