Debic Pastry Cup - nowy konkurs cukierniczy na mapie Polskich
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Na tegorocznej edycji targów EuroGastro i Worldhotel (27-29 marca 2019) zadebiutuje nowy konkurs cukierniczy, którego organizatorem jest gwiazda polskiego cukiernictwa Paweł Mieszała we współpracy z MT Targi Polska.

EuroGastro. Foto: materiały prasowe.
EuroGastro. Foto: materiały prasowe.
W konkursie „Debic Pastry Cup” mogą wziąć udział wyłącznie profesjonaliści – dwuosobowe drużyny w składzie:

  • cukiernik/pastry chef lub cuisine chef,
  • asystent/pomocnik (osoby pracujące lub kształcące się w zawodzie).

Drużyny zakwalifikowane do finału będą miały do wykonania dwa zadania: przygotowanie 2 identycznych tortów oraz 12 talerzy z deserami restauracyjnymi. Czas przewidziany na wykonanie zadań to 3 godziny zegarowe + 30 minut dodatkowego czasu na przygotowanie stanowiska do pracy oraz posprzątanie po wykonaniu zdań.

Zgłoszenia do konkursu można nadsyłać już tylko do piątku, 15 lutego 2019 r. Spośród wszystkich otrzymanych zgłoszeń Komisja Konkursu wybierze 6 drużyn, które podejmą rywalizację w wielkim finale zaplanowanym na drugi dzień targów – czwartek, 28 marca. Ocenie podlegać będą nie tylko wykonane desery, ale także praca zespołu. Dla trzech najlepszych ekip przewidziane są nagrody finansowe.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu (przy współpracy z MT Targi Polska) jest Paweł Mieszała, cukiernik z 29-letnim doświadczeniem. Poza zdobyciem tytułu Mistrza Polski i świata w cukiernictwie oraz dwóch brązowych medali w kulinarnych Mistrzostwach świata w Luksemburgu, Paweł jest też jedynym Polakiem, który uzyskał certyfikat jurorski  w kategorii PastryArt WACS. Wydał album „Wykwintne desery polskie”, a od 2016 roku jest  chefem i właścicielem Cukierni Pawlova.

Partnerem konkursu została marka Debic, producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Producentem marki Debic jest firma FrieslandCampina.

Zaproszenie na konkurs: https://youtu.be/kGYJphK0MCA

Poza konkursem „Debic Pastry Cup” w trakcie targów są zaplanowane liczne pokazy i atrakcje. Między innymi:

  • Pokazy Szefów Kuchni i Cukierni, w trakcie którego będzie można obserwować współpracę zespołów złożonych z kucharza i cukiernika przy przygotowywaniu przystawki oraz deseru;
  • Smart Cuisine, dania dietetyczne – Konkurs Fundacji Klubu Szefów Kuchni;
  • Międzynarodowy Konkurs Barmański „Barmatic Cup” Stowarzyszenia Polskich Barmanów;
  • „International CHEF Culinary Cup”, edycja 2019, pod patronatem Jerzego Pasikowskiego;
  • 11. edycja Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019″;
  • 14. Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa;
  • 11. Olimpiada Kawy® organizowana przez Apro Trade/Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe).

Targom towarzyszyć będą też szkolenia i konferencje z zakresu marketingu, finansów i zarządzania lokalami. Nowością będzie dwudniowy Program Edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”, opracowany wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni.

Rejestracja i bilety

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo.

Rejestracja i bilety dostępne są na stronie: www.mttargionline.pl/EuroGastro2019.

Więcej informacji o konkursie „Debic Pastry Cup” oraz targach EuroGastro 2019 i WorldHotel 2019 na stronie  www.eurogastro.com.pl  oraz na nowym portalu www.e-gastro.com.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Mikser Kulinarny w Olsztynie

W zorganizowanym przez MAKRO Polska Mikserze Kulinarnym w Olsztynie wzięło udział aż 150 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej MAKRO, z pomocą Junior Ambasadora programu - Pawła Kosiorka.

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej