x

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

Kategoria: Wino

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Discover California Wines. Foto: materiały prasowe.
Discover California Wines. Foto: materiały prasowe.
Tematem tegorocznym seminariów będzie „Konfrontacja białych i czerwonych win kalifornijskich pochodzących z ciepłych oraz chłodnych regionów winiarskich Kalifornii”. Poprowadzą je pierwszy polski Master Sommelier Adam Pawłowski oraz Tomasz Kolecki, Vice-Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Degustacja win kalifornijskich. Foto: materiały prasowe.
Degustacja win kalifornijskich. Foto: materiały prasowe.
Dwa seminaria degustacyjne dostarczą solidnej dawki praktyki i teorii. Ich celem jest pokazanie, w jaki sposób różnice pomiędzy poszczególnymi regionami Kalifornii (w temperaturze, rodzaju gleby czy odległość od oceanu) wpływają na finalny produkt, jakim jest kalifornijskie wino. Uczestnicy będą mieli okazję zdegustować i porównać klasyczne wina kalifornijskie pochodzące z ciepłego (np. Central Vineyards, część Sonomy dalej od wybrzeża) oraz zimnego klimatu (np. Santa Barbara County, Mendocino).

Mapa regionów winiarskich w Kalifornii. Foto: materiały prasowe.
Mapa regionów winiarskich w Kalifornii. Foto: materiały prasowe.
Zachęcamy do udziału profesjonalistów z branży HoReCa. Seminaria odbędą się w dwóch półtoragodzinnych blokach:

  • 10:00 - 11:30: Konfrontacja białych szczepów z ciepłych i chłodnych regionów.
  • 12.00 - 13.30: Konfrontacja czerwonych szczepów z ciepłych i chłodnych regionów.

Zapisy na seminaria przyjmuje Agnieszka Wojtowicz-Jach (California Wines Polska) pod adresem e-mailowym: tratoria@tratoria.pl.

Liczba miejsc ograniczona.

Więcej szczegółów na stronie: www.foodservicesummit.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Spokojna rewolucja

Na początku października w historycznym regionie Lewantu w płd.-wsch. Hiszpanii kończą się zbiory. W winnicach pusto, a w winiarniach na stoły sortownicze wjeżdżają ostatnie partie winogron. Co innego dzieje się na ulicach dużych miast. Tam wrze zbuntowany tłum. Katalończycy walczą o suwerenność.

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

WINOBRANIE 2017

Tegoroczne winobranie dobiegło końca w Niemczech niespotykanie wcześnie. Łącznie w roku 2017 można będzie liczyć na wino dobrej lub bardzo dobrej jakości, jednak będą to stosunkowo niewielkie zbiory.

WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

Winiarskie dolce vita

Simply Great Italian Wines - coroczna międzynarodowa prezentacja winnic i win z różnych regionów Włoch już za nami. Imprezę zorganizowano 9 maja w Warszawie.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. II

21 marca w warszawskiej restauracji Ed Red odbył się pojedynek sommelierów na wina kalifornijskie. W szranki stanęli Monika Włosińska, sommelierka restauracji White Ona w Warszawie, oraz Adam Pawłowski, Master Sommelier. Co wynikło z tej rywalizacji?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu casual?

Karta napojów w restauracji casualowej to jeden z filarów przychodów lokalu i należy ją traktować równie poważnie jak kartę dań, a zatem tworzyć na podstawie profesjonalnej wiedzy i umiejętnie sprzedawać.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej