x

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

Kategoria: Wino

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Discover California Wines. Foto: materiały prasowe.
Discover California Wines. Foto: materiały prasowe.
Tematem tegorocznym seminariów będzie „Konfrontacja białych i czerwonych win kalifornijskich pochodzących z ciepłych oraz chłodnych regionów winiarskich Kalifornii”. Poprowadzą je pierwszy polski Master Sommelier Adam Pawłowski oraz Tomasz Kolecki, Vice-Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Degustacja win kalifornijskich. Foto: materiały prasowe.
Degustacja win kalifornijskich. Foto: materiały prasowe.
Dwa seminaria degustacyjne dostarczą solidnej dawki praktyki i teorii. Ich celem jest pokazanie, w jaki sposób różnice pomiędzy poszczególnymi regionami Kalifornii (w temperaturze, rodzaju gleby czy odległość od oceanu) wpływają na finalny produkt, jakim jest kalifornijskie wino. Uczestnicy będą mieli okazję zdegustować i porównać klasyczne wina kalifornijskie pochodzące z ciepłego (np. Central Vineyards, część Sonomy dalej od wybrzeża) oraz zimnego klimatu (np. Santa Barbara County, Mendocino).

Mapa regionów winiarskich w Kalifornii. Foto: materiały prasowe.
Mapa regionów winiarskich w Kalifornii. Foto: materiały prasowe.
Zachęcamy do udziału profesjonalistów z branży HoReCa. Seminaria odbędą się w dwóch półtoragodzinnych blokach:

  • 10:00 - 11:30: Konfrontacja białych szczepów z ciepłych i chłodnych regionów.
  • 12.00 - 13.30: Konfrontacja czerwonych szczepów z ciepłych i chłodnych regionów.

Zapisy na seminaria przyjmuje Agnieszka Wojtowicz-Jach (California Wines Polska) pod adresem e-mailowym: tratoria@tratoria.pl.

Liczba miejsc ograniczona.

Więcej szczegółów na stronie: www.foodservicesummit.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Wino na medal

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich ogłasza konkurs "Wino na medal". Konkurs jest adresowany do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HORECA.

Święto polskiego wina

25-26 sierpnia odbędą się Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. To jedna z największych w kraju imprez winiarskich.

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej