1. AGATA WOJDA
Pod koniec zeszłego roku po 7 latach opuściła restaurację Opasły Tom w Warszawie (gdzie od samego początku była szefową kuchni), a tym samym po 14 latach rozstała się z restauratorami Agnieszką Kręglicką i Marcinem Kręglickim. Właśnie rozpoczyna pracę jako executive chef w warszawskim hotelu Belotto. Zapowiada wiele zmian, o których będziemy was informować na bieżąco.
2. MARCIN PRZYBYSZ
W maju, po niespełna dwóch latach, odszedł z restauracji Belvedere w Warszawie i rozpoczął pracę na stanowisku sous-chefa w warszawskim Atelier Amaro (drugim sous-chefem wciąż jest Przemysław Klima).
3. SEBASTIAN OLMA
W lipcu zakończył pracę w restauracji Sketch przy Teatrze Wielkim w Warszawie, z którą związany był od maja 2016 r. Niedługo zdradzimy wam, w której restauracji zjecie jego dania.
4. MICHAŁ TKACZYK
Z końcem lipca ponownie objął stanowisko szefa kuchni hotelu Bristol w Warszawie - gdzie na początku lat 90. zaczynał praktyki pod okiem Kurta Schellera, a w latach 2008-2015 pracował jako szef kuchni. Od 2015 r. był szefem kuchni restauracji Elixir i konceptu Dom Wódki.
5. ERNEST JAGODZIŃSKI
W lipcu br., po 5 latach, pożegnał się z restauracją Cucina w Poznaniu. Obecnie pełni funkcję szefa kuchni w nowo otwartej restauracji Autentyk.


TRANSFERY SEZONU


Ostatnie tygodnie w polskiej gastronomii przyniosły kilka istotnych zmian - zwłaszcza na stanowiskach szefów kuchni. Zobaczcie, co dzieje się teraz z najgorętszymi nazwiskami w kraju.
Zobacz także

MOGĘ ROBIĆ, CO CHCĘ

26-latek, który prostymi daniami zachwyca poznańskich smakoszy, krytyków kulinarnych, blogerów. Absolwent Le Cordon Bleu. Pracował w restauracjach we Włoszech, w Londynie, Szczecinie. Wielbiciel kina i muzyki. Marzy o domku w górach.

PAWEŁ POJAWA

"Bardzo podoba mi się styl włoskiego cukiernictwa, gdzie pierwsze skrzypce gra zawsze smak i autentyczność produktu. Nie ma tam miejsca na podążanie drogą na skróty. Z drugiej strony cukiernictwo francuskie imponuje mi kreatywnością, jeśli chodzi o wygląd i złożoność smaku".

Mirosław i Andrzej Nizio: piękne miejsca z dobrą kuchnią

Bracia Mirosław i Andrzej Nizio właśnie otworzyli w Warszawie swoją trzecią restaurację. Właścicieli restauracji Zoni, WuWu oraz Klonn pytamy, jak tworzyć koncepty, które przyciągają zarówno dobrą kuchnią, jak i atrakcyjnym wnętrzem.

Paweł Chomentowski - studium z natury

Większość zawodowego życia spędził w Trójmieście, ale dopiero w Warszawie jego nazwisko stało się rozpoznawalne. Paweł Chomentowski ceni prawdziwe, nieprzekombinowane jedzenie i wsłuchuje się w oczekiwania swoich gości.

Rewolucjoniści z Berlina

Jaka jest nowoczesna kuchnia niemiecka? Co powinno być jej wyróżnikiem na światowej arenie? Z tym pytaniem postanowili się zmierzyć młodzi szefowie i restauratorzy kuchni działający na co dzień w Berlinie.

Małgorzata Paw - menedżer generalny restauracji Szara Gęś w Krakowie

O tym, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych, o systemach motywacyjnych dla pracowników oraz o tym, co to znaczy być dobrym liderem w gastronomii, rozmawiamy z Małgorzatą Paw, menedżerem generalnym restauracji: Szara Gęś w Krakowie i Main Square Hospitality Group.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

