

KULINARNY TRANSATLANTYK


Kolacją autorstwa Sebastiana Krauzowicza zakończyła się tegoroczna edycja Kina Kulinarnego Festiwalu Transatlantyk w Łodzi. 8 dni festiwalu to ponad 200 projekcji filmów, 55 filmowych premier i 63 tysiące widzów, wybitni twórcy z całego świata i wyjątkowe nagrody.
Szef kuchni restauracji Sfera z Torunia zaprezentował dania nawiązujące do filmu „André – The Voice of Wine” w reż. Marka Tschelistcheffa, opowiadającego historię popularności wina kalifornijskiego oraz człowieka legendy, który zrewolucjonizował amerykański rynek winiarski – André Tschelistcheffa. Sebastian Krauzowicz przeprowadził gości przez pięć krajów, z którymi życie André było związane: Rosję, Węgry, Francję, USA i Włochy. Propozycje Krauzowicza zachwyciły publiczność prostą formą i wyrazistym smakiem, a do gustu przypadły przede wszystkim: leczo z kiełbasą czabajską, kwaśną śmietaną i dzikimi ziołami, a także perfekcyjnie przyrządzony dorsz w palonym maśle, z asiette z kalafiora, trybulą, maślanką i bagietką. Deser wieńczący kolację – włoską śmietankę – przygotował Maciej Rosiński. Tegoroczną nowością Kina Kulinarnego była plenerowa Kuchnia Transatlantyk, czyli restauracja w formie pop-up usytuowana przy ul. Piotrkowskiej, w której przez cały dzień można było spróbować dań serwowanych przez festiwalowych szefów kuchni.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.
Zobacz także

Gala Finałowa Monin Cup Junior 2019

Milena Wysocka zdobyła pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim dla szkół średnich - Monin Cup Junior 2019. W nagrodę będzie reprezentować Polskę w lokalnych zawodach barmańskich Monin w jednym z krajów Unii Europejskiej.

Tip dla załogi: El Popo, Chianti, Santorini i Meltemi premiują pracowników

7 grudnia (poniedziałek) w restauracjach El Popo, Chianti, Santorini i Meltemi odbędzie się akcja "Tip dla załogi". 100 % otrzymanego dochodu z zamówień tego dnia zostanie przekazane na dodatkową premię mikołajkową dla wszystkich pracowników restauracji.

25. urodziny MAKRO Polska

W tym roku MAKRO świętuje 25. lecie istnienia na polskim rynku. Z tej okazji sieć hurtowni przygotowała szereg atrakcji dla swoich klientów.

Finał Wine & Food Noble Night: wyniki konkursu

Za nami jubileuszowa edycja konkursu inicjowanego przez Noble Bank i Noble Concierge. Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej gali finałowej.

Co w menu Kulinarnego Pucharu Polski 2018?

Już za trzy miesiące, w dniach 2-3 października, odbędzie się już 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Co zaserwują najlepsi kucharze w Polsce?

Jubileusz Wine & Food Noble Night

Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej, jubileuszowej gali Wine & Food Noble Night. Ich dania oceniło grono tysiąca gości oraz jury profesjonalne. Zwyciężyła restauracja Szara Gęś z Krakowa.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

