

ADAM PAWŁOWSKI: NAUKA O WINIE


Kiedy blisko dziesięć lat temu zaczynałem przygodę z winem, byłem nim zafascynowany, ale zarazem przerażony ogromem wiedzy do przyswojenia. Skala tematu była obezwładniająca i szybko zrozumiałem, że póki jeszcze mam zapał, muszę znaleźć sposób na skuteczną naukę.
Każde zakupione wino dosłownie rozbierałem na czynniki pierwsze i dociekałem, dlaczego np. cabernet sauvignon smakuje porzeczkami, a sangiovese wiśniami. Następnie próbowałem je z prawie każdym produktem, który miałem aktualnie w lodówce, żeby zrozumieć zasady łączenia wina z jedzeniem. W międzyczasie zatrudniłem się jako sommelier, co zdecydowanie przyspieszyło mój proces nauki. Głównie ze względu na możliwość codziennej degustacji dużej ilości różnych win z całego świata i opowiadania o nich gościom restauracji.
Poza tym, pracując w grupie sommelierów, miałem okazję wymieniać się z nimi uwagami, dyskutować i uczyć się fachu od bardziej doświadczonych kolegów. Po roku funkcjonowania w zawodzie zdecydowałem się podjąć wyzwanie i podejść do kursów i egzaminów sommelierskich. Brałem udział w kursach The Court of Master Sommeliers (CMS) i Wine and Spirit Education Trust (WSET). Uważam, że oba są bardzo wartościowe. W pewnym sensie nawzajem się uzupełniają, bo każdy z nich patrzy na wino z nieco innego punktu widzenia. Kursy CMS są stricte dla sommelierów i dotyczą wina w gastronomii, a kursy WSET skupiają się na winie jako produkcie na globalnym rynku.
Kolejnym bardzo silnym bodźcem do zdobywania wiedzy były zawody sommelierskie. Czynnik zdrowego współzawodnictwa jest nieodłączną częścią DNA sommeliera, a apetyt na zwycięstwa rośnie w miarę osiągania coraz lepszych wyników. Wiedziałem, że jeżeli chcę zdać kolejne, bardziej zaawansowane egzaminy i dobrze zaprezentować się na zawodach, muszę wywindować swoją wiedzę na jak najwyższy poziom. Wypracowałem pewne techniki pomagające w skuteczniejszym zapamiętywaniu, np. ucząc się danego regionu winiarskiego, czytałem o nim z trzech różnych książek i z każdej notowałem najistotniejsze informacje. Kiedy robiłem powtórkę, korzystałem już tylko ze sporządzonych przez siebie notatek. Nie odkryję Ameryki, mówiąc, że łatwiej jest uczyć się z własnych niż z cudzych notatek. Zdarzyło mi się nawet kiedyś przepisać całą książkę na fiszki. Na jednej stronie kartki pisałem pytanie, a na drugiej odpowiedź. Co prawda zajęło to parę ładnych miesięcy, ale dzięki temu dorobiłem się świetnego materiału do powtórek.
Do zapamiętywania suchych faktów, np. nazw drugich etykiet słynnych bordoskich châteaux etc., stosowałem technikę światowego guru technik uczenia Tony’ego Buzana. Metoda polega na wymyślaniu niestworzonych historyjek, w których głównym bohaterem czynisz nazwę lub nazwy, jakie chcesz zapamiętać. Im bardziej dasz się ponieść fantazji, tym lepiej. Wałkowanie w kółko tych samych tematów może być nużące. Dlatego naukę należy sobie urozmaicać, korzystając z notatek, książek, prasy branżowej, fiszek czy internetu. Dzięki temu staje się ona bardziej interesująca, a materiał łatwiejszy do przyswojenia.
Nieodłącznym elementem zdobywania wiedzy i zrozumienia wina jest odwiedzanie regionów winiarskich. Wizyty w winnicach, rozmowy z winiarzami są niezbędnym dopełnieniem wiedzy i sprawiają, że suche fakty przeczytane w książce nagle stają się żywą historią.

Zobacz także

Legenda Kalifornii odwiedzi Kraków

21 października nagrodę Człowieka Roku, przyznawaną co roku przez "Czas Wina", odbierze jeden z najsłynniejszych winiarzy świata - Warren Winiarski.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

Nowa odsłona targów Wine Expo Poland

Już 28 października w Warszawie rozpocznie się kolejna edycja jednej z największych imprez winiarskich w Polsce - targów Wine Expo Poland. W ramach festiwalu odbędą się spotkania producentów i importerów z przedstawicielami branży HoReCa, dziennikarzami oraz blogerami, a także warsztaty i szkolenia.

Hiszpania w Fortecy

Już 26 września w stołecznej Fortecy odbędzie się 13. edycja wielkiej wystawy win hiszpańskich "Varsovino". Degustacja będzie okazją do spróbowania ponad 250 rodzajów hiszpańskich win.

Adam Pawłowski: Biała Argentyna

Argentyna nieodłącznie kojarzy się z czerwonym malbeckiem. Mało kto wie, że w latach 80. konsumpcja wina w tym kraju sięgnęła rekordowego i nadal niedoścignionego poziomu 100 l na osobę rocznie. Zaskakujące, że piło się wówczas głównie białe odmiany.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

