x

SMAŻONA WOŁOWINA Z YUNNANU Z DRESSINGIEM Z MIĘTY, FERMENTOWANEJ PASTY Z BOBU Z CHILI, LIMONKI I TRAWY CYTRYNOWEJ

Kategoria: Karta - dania    28.08.2017

Przepis pochodzi z menu restauracji A Wong, której właścicielem jest Andrew Wong. To danie to doskonały przykład zróżnicowania chińskich kuchni regionalnych.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
SKŁADNIKI:
• 300 g marmurkowego sezonowanego na sucho rib-eye’a
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 100 g masła
• 2 łyżki miąższu z ogórka, pokrojonego na kawałki na jeden gryz
• 12 listków mięty, usmażonych na głębokim oleju i 8 świeżych do podania
• sól i biały pieprz

DO DRESSINGU:
• 2 łyżki octu z ryżu
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
• 1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
• szczypta soli
• szczypta białego pieprzu
• 1 łyżka soku z limonki
• 1 łyżka sfermentowanej pasty z bobu z chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozgrzewaj suchą, ciężką patelnię, aż będzie bardzo gorąca.
2. Natrzyj wołowinę olejem, przypraw solą i pieprzem i obsmaż z obu stron do uzyskania brązowej skórki.
3. Wrzuć na patelnię masło i oblewaj nim wołowinę przez 1-5 minut, według preferencji, jakbyś pracował w klasycznej kuchni francuskiej.
4. Zdejmij wołowinę z patelni i odłóż, by odpoczęła 10 minut.
5. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu na czystej patelni i lekko podgrzej.
6. Pokrój mięso w plastry o grubości 3 mm i polej sosem, ułóż na pokrojonym w kostkę ogórku i posyp usmażonymi liśćmi mięty rozgniecionymi wcześniej w dłoni (dla uwolnienia aromatu).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę?

Boże Narodzenie to tradycyjne "rybne święto". W czołówce spożycia nadal utrzymują się takie gatunki, jak karp, śledź, łosoś i dorsz. Niezależnie od tego, jakie ryby kupujemy, należy zwracać uwagę, aby były one świeże. Jak to rozpoznać radzi Piotr Zych z MAKRO Polska.

Pizza napoletana - (nie)spodziewany sukces

Czy pizza rzeczywiście jest najpopularniejszym daniem na świecie? Odpowiedź na to pytanie nie musi być jednoznaczna, ale jedno jest pewne - płaski placek z dodatkami trwale zdefiniował oblicze gastronomii nie tylko we Włoszech, ale też w dziesiątkach innych krajów, również w Polsce.

Złota kaczka

Dania z drobiu to pozycje obowiązkowe w karcie menu każdej niewegetariańskiej restauracji. Devolaye i panierowane kotlety à la schabowy z kurczaka nie przyciągną jednak wielu nowych klientów. Dlatego warto postawić na wysokiej jakości drób premium.

Tykwa, awokado, omlet. Lista składników na sushi dla wegetarian

Choć mogłoby się wydawać, że sushi to danie przede wszystkim dla mięso-, a właściwie rybożerców, japoński specjał smakuje także wegetarianom, a nawet weganom.

Chrupiąca sałatka Bakalland najlepszym produktem dla sektora HoReCa

Przedstawiamy nowość w ofercie Bakalland

Słodka kraina - przegląd trendów deserowych

Od kilku lat słodkie trendy rozwijają się w kilku kierunkach. Z jednej strony mamy sezonowe hity stawiające na konkretne smaki i dodatki, z drugiej - klasyki chętnie zamawiane przez cały rok, a z jeszcze innej - modne nowinki. Oto przegląd inspiracji oraz oferty gastronomicznej deserów i dodatków.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej