x

Fine Dining Week

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Od 6 do 17 lutego 2019 w 7 lokalizacjach w Polsce odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Week, festiwalu sztuki restauracyjnej w najlepszym wydaniu.

Festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week już od 6 do 17 lutego, w tym w Walentynki. Debiutujący na Śląsku Festiwal obejmie również Warszawę, Wrocław, Poznań, Kraków, Łódź i Trójmiasto.Szefowie Kuchni najwybitniejszych restauracji w całym kraju (w tym m.in. Senses, Concept13, czy słynny Opasły Tom w nowej odsłonie) przygotowali popisowe pięciodaniowe doświadczenia restauracyjne w festiwalowej cenie 119 zł, a wygodne rezerwacje dostępne są już na stronie festiwalu.

Fine dining to połączenie bezkompromisowej jakości rzadkich produktów, najwyższej jakości ich przygotowania oraz światowej klasy oprawy i atmosfery w restauracji. Do każdego pięciodaniowego posiłku podczas Festiwalu Fine Dining Week, goście mogą dokupić koktajl aperitivo na bazie wermutu Martini Riserva, który pobudzi apetyt oraz zmysły stając się idealnym dopełnieniem dla serwowanych dań.

Gościem specjalnym Festiwalu będzie Massimo Bottura, Szef Kuchni, właściciel Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) i pomysłodawca projektu non-profit Food for Soul. Massimo Bottura jest ambasadorem marki GRUNDIG, twórcy idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Goście posiadający festiwalową rezerwację będą mogli wygrać miejsce podczas wyjątkowej kolacji z Massimo Botturą w duchu #RespectFood (Warszawa, 7.02.2019). Massimo Bottura będzie gościem odrestaurowanego 5-gwiazdkowego Hotelu Warszawa, w którym znajduje się m.in. restauracja "Warszawska", w której Szefem Kuchni jest Dariusz Barański, absolwent legendarnej Le Cordon Bleu.

Wspaniałą informacją dla największych fanów polskiej sceny fine diningowej jest bez wątpienia niepowtarzalne zaproszenie do najlepszej restauracji w kraju, czyli stołecznego Senses. W ramach wydarzenia towarzyszącego festiwalowi, Szef Kuchni Andrea Camastra przygotuje jedenastodaniowe menu metodą note à note, z autorskim wine pairingiem. Goście uczestniczący w kolacji, będą mieli okazję zwiedzić restauracyjne laboratorium oraz restauracyjną kuchnię w trakcie pracy.

Więcej szczegółów w kanałach social media festiwalu Fine Dining Week oraz na stronie www.fineDiningWeek.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Let's taste Poland w Londynie

2 października odbędzie się pierwsza branżowa degustacja poświęcona wyłącznie polskim winom, produktom regionalnym oraz turystyce winiarskiej poza granicami Polski.

Gęsina Na Św. Marcina 2019

Od 8 listopada do 1 grudnia trwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.

Degustacja win niemieckich

W ostatnich latach aromatyczne odmiany win przeżywają renesans nie tylko w samych Niemczech, ale również na arenie międzynarodowej. Zwłaszcza młodsi miłośnicy wina cenią te wina za ich intensywny bukiet, połączony z przyjemną świeżą i owocową kwasowością oraz subtelną słodyczą.

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

Konferencja "Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa"

Stowarzyszenie Kobiety i Wino zaprasza do udziału w Konferencji "Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego". Wydarzenie odbędzie się 5 grudnia 2018 w Hotelu Polskim pod Białym Orłem przy ul. Pijarskiej 17 w Krakowie.

Konkurs Młodych Sommelierów

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zaprasza do udziału w pierwszym Konkursie Młodych Sommelierów. Zawody odbędą się 28 października 2018 r. w hotelu Ilonn w Poznaniu, zgłoszenia przyjmowane są do 14 października.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej