x

WARZYWNA SIŁA

Kategoria: Lifestyle - książki    28.08.2017

Marta Dymek przygotowuje potrawy z całego świata z użyciem polskich, sezonowych warzyw - pokazuje, że drogie egzotyczne dodatki wcale nie są potrzebne. Chłodnik z kalafiora, krem z pietruszek z tahiną, koreańska mizeria czy węgierski gulasz z boczniaków i papryki to tylko kilka ciekawych przepisów.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Są blogerzy kulinarni, którzy stają się źródłem inspiracji nawet dla profesjonalnych szefów kuchni. Jedną z nich jest Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia i programów telewizyjnych. To nie tylko ikona wegan i wegetarian oraz niestrudzona propagatorka zdrowej, roślinnej kuchni. To kulinarna instytucja – prowadzi warsztaty, organizuje popupy i współpracuje z restauracjami. Do swoich potraw potrafi przekonać nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. Przed napisaniem drugiej książki zwiedziła kilkadziesiąt krajów, przejechała tysiące kilometrów, aby poznać jak najwięcej wegańskich potraw, produktów i przypraw. Marta Dymek przygotowuje potrawy z całego świata z użyciem polskich, sezonowych warzyw – pokazuje, że drogie egzotyczne dodatki wcale nie są potrzebne. Chłodnik z kalafiora, krem z pietruszek z tahiną, koreańska mizeria czy węgierski gulasz z boczniaków i papryki to tylko kilka ciekawych przykładów z ponad 100 przepisów. Receptury podzielono na działy: śniadania, małe dania, zupy, duże dania, desery, napoje czy przepisy podstawowe. Oprócz tego znajdziemy tu adresy ulubionych sklepów autorki, gdzie można kupić najlepsze roślinne produkty. Nie chodzi o to, aby naśladować mięso, ale aby wykorzystać potencjał produktów, których nie doceniamy na co dzień. Wegańskie przepisy Jadłonomii z powodzeniem mogą stanowić inspirację dla niemal każdej, nie tylko wegańskiej restauracji, która chce urozmaicić ofertę i otworzyć się na nowe smaki i nowych gości.

„Nowa Jadłonomia”, Marta Dymek, wyd. Marginesy 2017

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Roślinnie na słodko

Wegańskich restauracji i kawiarni powstaje coraz więcej, a roślinna oferta dostępna jest w niemal każdym lokalu, więc wydawałoby się, że dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest dzisiaj niczym nadzwyczajnym.

"Moniuszko w kuchni" Agnieszki Kręglickiej i Marcina Gmysa

Z okazji roku Moniuszkowskiego restauratorka Agnieszka Kręglicka oraz muzykolog Marcin Gmys we współpracy z Teatrem Wielkim - Operą Narodową napisali rzecz o tym, co jadał Moniuszko, przy okazji przybliżając jego życie, twórczość i realia XIX w.

Deserowy zawrót głowy

Coraz częściej badaniem kuchni i jej historii zajmują się kulturoznawcy. Jedną z takich badaczek jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierowniczka food studies na SWPS i autorka nagradzanych książek, takich jak: "Tradycje kulinarne Korei", "Tradycje kulinarne Finlandii" czy "Polish Culinary Paths".

WIATR SMAKÓW

Autorka książki Sabrina Ghayour ma irańskie korzenie, jednak wychowała się w Londynie i europejskiej tradycji gastronomicznej. Wykorzystuje tutejsze produkty i umiejętnie łączy je z bliskowschodnimi smakami, które stanowią dla niej inspirację.

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

KURACJA KULINARNA

Jak zbalansować swoją codzienną dietę? Co zrobić, by czuć się lepiej? Prawie każdy z nas zadaje sobie takie pytania. To, że odżywianie ma ścisły związek z naszym stanem zdrowia, wydaje się oczywiste.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej