PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS
Kategoria: Wino

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

Foto: M. Mróz
Foto: M. Mróz
Jedną z takich osób jest Mariusz Półtorak, który ponad dziesięć lat temu kupił ziemię położoną 450 m.n.p.m. na Pańskiej Górze, właśnie w Witryłowie. Początkowo na posesji posadzono ekologiczną borówkę amerykańską (odmiana Chandler) i róże (także te jadalne). Z czasem znalazło się miejsce dla koni, danieli, kur zielononóżek i pszczół, aż w końcu nadszedł czas na winorośle. Pierwszy rocznik sygnowany etykietą „Piwnice Półtorak” powstał w 2015 r. Winnicą od samego początku opiekuje się enolog Piotr Stopczyński, który czytelnikom „Food Service”  z pewnością znany jest z Pałacu Mierzęcin, gdzie także odpowiadał za produkcję win. W Piwnicach Półtorak powstają wina w nowoświatowym stylu, o ciekawym bogatym nosie, gdzie nuty owocowe są podstawą budowy kupaży. Winogrona zbierane są ręcznie. Eksperymentuje się tu zarówno z odmianami międzynarodowymi (Pinot Noir, Riesling) oraz hybrydami (Bianca, Rondo). Winiarnia została przygotowana z dbałością o detal.

W Piwnicach Półtorak dojrzewają (w większości w dębowych beczkach) nie tylko wina, ale też alkohole mocne – m.in. miód pitny, w wytwarzaniu którego chce się w przyszłości specjalizować producent. Tych wizji przyszłości jest jeszcze wiele, a najodważniejszą jest chęć stworzenia pełnoprawnego mikroregionu winiarskiego Przełom Sanu, należącego między Sanokiem a Dynowem, wzdłuż rzeki San, oraz inkubatora wymiany wiedzy dla początkujących winiarzy. Na razie plany realizowane są stopniowo, a największą przeszkodą są zjawiska, na które nie ma się wpływu, do których z pewnością można zaliczyć warunki pogodowe i przepisy prawne. Szkoda, że na tę chwilę Piwnice Półtorak nie prowadzą działalności enoturystycznej. Z czasem jednak ma się to zmienić i szersza publiczność będzie mogła na własne oczy zobaczyć miejsce, gdzie tak jak w przyrodzie wszystko dzieje się w naturalnym rytmie. Festina lente, czyli śpiesz się powoli, nabiera szczególnego znaczenia w przypadku tego projektu. Produkcji wina nie da się przyspieszyć. Owoce dojrzewają raz w roku, a wielkie rzeczy tworzy się w skupieniu, a nie w pośpiechu.

Imię i nazwisko winiarza: Mariusz Półtorak
Położenie winnicy: Witryłów, Podkarpacie
Powierzchnia: 40 ha
Rok założenia: 2011
Łączny areał nasadzeń: 8,5 ha
Charakterystyka terroir: gleby IV i V klasy o strukturze lessowo-gliniastej, podparte piaskowcem podkarpackim.
Roczna produkcja: 10 tys. butelek
Uprawiane szczepy: Chardonnay 1,5 ha, Riesling 0,3 ha, Pinot Noir 0,3 ha, Gewürztraminer 0,3 ha, Hibernal 0,5 ha, Seyval Blanc 1 ha, Solaris 1 ha, Bianca 0,4 ha, Rondo 0,5 ha, Regent 0,5 ha, Souvegnier Gries 1 ha, Muscaris 0,5 ha, Johanniter 0,5 ha
Najważniejsze nagrody:
Enoexpo 2018: Złoty medal – Souvegnier Gris 2017, Brązowy medal – Cuvee 2017;
Święto wina w Jaśle: Grand Prix – Souvegnier Gris 2017, Cztery złote medale: Cuvee 2016, Cuvee Blanc 2016, Cuvee Blanc 2017, Souvegnier Gris White 2017;
Polskie Korki: Złoty medal - Cuvee 2016, Brązowy medal – Cuvee 2017
Szanse i zagrożenia dla polskiego winiarstwa:
Do szans można zaliczyć ciekawość klientów i chęć pochwalenia się polskimi winami. Trend regionalności i łączenia jedzenia z winem sprawia, że coraz więcej restauratorów poszukuje nowych pozycji do swoich kart win. Zagrożenia natomiast znajdują się po stronie małych producentów, którzy wprowadzają na rynek wina niestabilne, z błędami enologicznymi, nie do końca gotowe do spożycia, po które sięga klient i wyrabia sobie negatywne opinie.
Dostępność win: Hilton Garden Inn Rzeszów
Strona internetowa: www.piwnicepoltorak.pl

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej