x

NA LISTOPAD CHIANTI

Kategoria: Wino    26.11.2018

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Uczestnicy spotkania mieli okazję do zdegustowania i omówienia 14 win. Siedmiu z rocznika 2016 z różnych apelacji satelickich Chianti Classico D.O.C.G. oraz dla porównania siedmiu Chianti Riserva z 2015 r. z tych samych okolic. Dla przypomnienia wina z odmiany sangiovese (w Chianti Classico prawo apelacyjne zakłada, że wino o tej nazwie musi zawierać min. 70 proc. tego szczepu) wyróżnia wysoka kwasowość i wyraźny garbnik. Dwuletnie wina były tego doskonałym przykładem. Co prawda ich niewątpliwą zaletą jest świeżość czerwonego owocu, ale na dłuższą metę bez towarzystwa jedzenia ich degustacja jest męcząca.

Nieco inaczej zaprezentowały się trzyletnie riservy. Wina były mniej spięte niż te z rocznika 2016, bardziej ułożone i skoncentrowane. Nie bez znaczenia jest rocznik 2015, zgodnie uznany przez winiarzy za udany. Bez wątpienia najlepiej zaprezentowały się butelki z apelacji satelickiej Chianti Rufina D.O.C.G. Ciekawe były też wina z Chianti Colli Aretini D.O.C.G. od Mannucci Droandi, które oprócz szczepu sangiovese zawierały dodatek autochtonicznej odmiany canaiolo. Marco Sabellico, redaktor Gambero Rosso, tłumaczył, że coraz bardziej powszechnym trendem wśród toskańskich winiarzy jest odchodzenie od dodawania szczepów międzynarodowych (cabernet sauvignon czy merlot) na rzecz eksperymentowania z blendowaniem lokalnych odmian (m.in. ciliegiolo czy malvasia nera) lub bazowania w 100 proc. na sangiovese.

Conzorcio Vino Chianti powstało w 1927 r., założone przez grupę producentów z okolic Florencji, Sieny, Arezzoi Pistoia. Dziś zrzesza ponad 3600 producentów, którzy uprawiają winorośla łącznie na ponad 15 500 hektarach, produkując ok. 800 000 hektolitrów wina. Gambero Rosso zaś to wiodąca włoska grupa prasowa zajmująca się gastronomią i winem.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Wojciech Starzycki zwycięzcą III Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Wojciech Starzycki prowadzący firmę Winokąt zwyciężył w trzeciej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. Jednocześnie został Mistrzem Polski Młodych Sommelierów i zdobył tytuł Mistrza Publiczności.

Znamy najlepsze trunki VIII Konkursu Polskich Win

Podczas VIII Konkursu Polskich Win, który odbył się 5 i 6 sierpnia, jury oceniło 191 etykiet zgłoszonych przez 53 producentów. Wina testowano w ciemno, w siedmiu kategoriach: białe wytrawne, białe półwytrawne i półsłodkie, musujące, różowe, czerwone, słodkie oraz specjalne.

Capstone California - zdobądź międzynarodowy certyfikat winiarski

We wrześniu w pięciu miastach - Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie - odbędą się pierwsze stacjonarne degustacje w ramach międzynarodowych kursów wiedzy o winach kalifornijskich Capstone California.

Trzecia edycja konkursu "Wino na medal" wznowiona!

Organizatorzy konkursu zapraszają do zgłaszania swoich produktów importerów, dystrybutorów i producentów wina, których etykiety są dostępne w ofercie branży HoReCa. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 24 października.

Polska branża winiarska podsumowuje rok od pierwszego lockdownu

Pandemia utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale ostatecznie jej nie zaszkodziła - tak można podsumować 12 pandemicznych miesięcy. Jak mówią szefowie firm ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, wino wychodzi z kryzysu obronną ręką. Ale są kategorie, które pandemia niemal pogrążyła.

Gruzińskie wina są najstarsze na świecie

Opublikowane w czasopiśmie PNAS* wyniki najnowszych badań naukowych dowodzą, że Gruzini z rejonu Kaukazu wytwarzali i pili wino już w neolicie (6 tys.- 5,8. tys. lat p.n.e.).

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej