x

NA LISTOPAD CHIANTI

Kategoria: Wino

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Uczestnicy spotkania mieli okazję do zdegustowania i omówienia 14 win. Siedmiu z rocznika 2016 z różnych apelacji satelickich Chianti Classico D.O.C.G. oraz dla porównania siedmiu Chianti Riserva z 2015 r. z tych samych okolic. Dla przypomnienia wina z odmiany sangiovese (w Chianti Classico prawo apelacyjne zakłada, że wino o tej nazwie musi zawierać min. 70 proc. tego szczepu) wyróżnia wysoka kwasowość i wyraźny garbnik. Dwuletnie wina były tego doskonałym przykładem. Co prawda ich niewątpliwą zaletą jest świeżość czerwonego owocu, ale na dłuższą metę bez towarzystwa jedzenia ich degustacja jest męcząca.

Nieco inaczej zaprezentowały się trzyletnie riservy. Wina były mniej spięte niż te z rocznika 2016, bardziej ułożone i skoncentrowane. Nie bez znaczenia jest rocznik 2015, zgodnie uznany przez winiarzy za udany. Bez wątpienia najlepiej zaprezentowały się butelki z apelacji satelickiej Chianti Rufina D.O.C.G. Ciekawe były też wina z Chianti Colli Aretini D.O.C.G. od Mannucci Droandi, które oprócz szczepu sangiovese zawierały dodatek autochtonicznej odmiany canaiolo. Marco Sabellico, redaktor Gambero Rosso, tłumaczył, że coraz bardziej powszechnym trendem wśród toskańskich winiarzy jest odchodzenie od dodawania szczepów międzynarodowych (cabernet sauvignon czy merlot) na rzecz eksperymentowania z blendowaniem lokalnych odmian (m.in. ciliegiolo czy malvasia nera) lub bazowania w 100 proc. na sangiovese.

Conzorcio Vino Chianti powstało w 1927 r., założone przez grupę producentów z okolic Florencji, Sieny, Arezzoi Pistoia. Dziś zrzesza ponad 3600 producentów, którzy uprawiają winorośla łącznie na ponad 15 500 hektarach, produkując ok. 800 000 hektolitrów wina. Gambero Rosso zaś to wiodąca włoska grupa prasowa zajmująca się gastronomią i winem.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

Czy wiesz, co pijesz?

Łódzkie laboratorium uzyskało międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win i tym samym stało się pierwszym polskim ośrodkiem, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe.

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

W Sopocie 15 października odbędzie się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. W konkursie zmierzą się przedstawiciele Polski, Szwecji, Łotwy, Litwy, Estonii i Słowacji.

Polscy winiarze pod ostrzałem ocen

24 i 25 sierpnia w winnicy Dwie Granice odbył się IV Konkurs Polskich Win. Zgłoszono 212 win z całego kraju: 105 białych, 26 różowych, 69 czerwonych i 12 słodkich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej