x

NA LISTOPAD CHIANTI

Kategoria: Wino

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Uczestnicy spotkania mieli okazję do zdegustowania i omówienia 14 win. Siedmiu z rocznika 2016 z różnych apelacji satelickich Chianti Classico D.O.C.G. oraz dla porównania siedmiu Chianti Riserva z 2015 r. z tych samych okolic. Dla przypomnienia wina z odmiany sangiovese (w Chianti Classico prawo apelacyjne zakłada, że wino o tej nazwie musi zawierać min. 70 proc. tego szczepu) wyróżnia wysoka kwasowość i wyraźny garbnik. Dwuletnie wina były tego doskonałym przykładem. Co prawda ich niewątpliwą zaletą jest świeżość czerwonego owocu, ale na dłuższą metę bez towarzystwa jedzenia ich degustacja jest męcząca.

Nieco inaczej zaprezentowały się trzyletnie riservy. Wina były mniej spięte niż te z rocznika 2016, bardziej ułożone i skoncentrowane. Nie bez znaczenia jest rocznik 2015, zgodnie uznany przez winiarzy za udany. Bez wątpienia najlepiej zaprezentowały się butelki z apelacji satelickiej Chianti Rufina D.O.C.G. Ciekawe były też wina z Chianti Colli Aretini D.O.C.G. od Mannucci Droandi, które oprócz szczepu sangiovese zawierały dodatek autochtonicznej odmiany canaiolo. Marco Sabellico, redaktor Gambero Rosso, tłumaczył, że coraz bardziej powszechnym trendem wśród toskańskich winiarzy jest odchodzenie od dodawania szczepów międzynarodowych (cabernet sauvignon czy merlot) na rzecz eksperymentowania z blendowaniem lokalnych odmian (m.in. ciliegiolo czy malvasia nera) lub bazowania w 100 proc. na sangiovese.

Conzorcio Vino Chianti powstało w 1927 r., założone przez grupę producentów z okolic Florencji, Sieny, Arezzoi Pistoia. Dziś zrzesza ponad 3600 producentów, którzy uprawiają winorośla łącznie na ponad 15 500 hektarach, produkując ok. 800 000 hektolitrów wina. Gambero Rosso zaś to wiodąca włoska grupa prasowa zajmująca się gastronomią i winem.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

HISTORYCZNIE O WINIE

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

Adam Pawłowski: Biała Argentyna

Argentyna nieodłącznie kojarzy się z czerwonym malbeckiem. Mało kto wie, że w latach 80. konsumpcja wina w tym kraju sięgnęła rekordowego i nadal niedoścignionego poziomu 100 l na osobę rocznie. Zaskakujące, że piło się wówczas głównie białe odmiany.

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu

Już po raz szósty odbył się Festiwal Win Polskich. Imprezie zorganizowanej 7 i 8 czerwca w poznańskiej restauracji SPOT. towarzyszyła trzecia edycja konkursu "Polskie Korki".

Winnica Equus

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?

Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.

MISTRZOSTWA POLSKI SOMMELIERÓW JUŻ W MAJU

27 maja 2017 r. w hotelu Regent w Warszawie odbędzie się 17. edycja Mistrzostw Polski Sommelierów organizowana przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej