x

NA LISTOPAD CHIANTI

Kategoria: Wino    26.11.2018

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Uczestnicy spotkania mieli okazję do zdegustowania i omówienia 14 win. Siedmiu z rocznika 2016 z różnych apelacji satelickich Chianti Classico D.O.C.G. oraz dla porównania siedmiu Chianti Riserva z 2015 r. z tych samych okolic. Dla przypomnienia wina z odmiany sangiovese (w Chianti Classico prawo apelacyjne zakłada, że wino o tej nazwie musi zawierać min. 70 proc. tego szczepu) wyróżnia wysoka kwasowość i wyraźny garbnik. Dwuletnie wina były tego doskonałym przykładem. Co prawda ich niewątpliwą zaletą jest świeżość czerwonego owocu, ale na dłuższą metę bez towarzystwa jedzenia ich degustacja jest męcząca.

Nieco inaczej zaprezentowały się trzyletnie riservy. Wina były mniej spięte niż te z rocznika 2016, bardziej ułożone i skoncentrowane. Nie bez znaczenia jest rocznik 2015, zgodnie uznany przez winiarzy za udany. Bez wątpienia najlepiej zaprezentowały się butelki z apelacji satelickiej Chianti Rufina D.O.C.G. Ciekawe były też wina z Chianti Colli Aretini D.O.C.G. od Mannucci Droandi, które oprócz szczepu sangiovese zawierały dodatek autochtonicznej odmiany canaiolo. Marco Sabellico, redaktor Gambero Rosso, tłumaczył, że coraz bardziej powszechnym trendem wśród toskańskich winiarzy jest odchodzenie od dodawania szczepów międzynarodowych (cabernet sauvignon czy merlot) na rzecz eksperymentowania z blendowaniem lokalnych odmian (m.in. ciliegiolo czy malvasia nera) lub bazowania w 100 proc. na sangiovese.

Conzorcio Vino Chianti powstało w 1927 r., założone przez grupę producentów z okolic Florencji, Sieny, Arezzoi Pistoia. Dziś zrzesza ponad 3600 producentów, którzy uprawiają winorośla łącznie na ponad 15 500 hektarach, produkując ok. 800 000 hektolitrów wina. Gambero Rosso zaś to wiodąca włoska grupa prasowa zajmująca się gastronomią i winem.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Kilka pytań do Wojciecha Dubisa

Z hotelarstwem związany od 10 lat, od 5 jako head sommelier i szef gastronomii w hotelu Shuum w Kołobrzegu, gdzie sprawuje pieczę nad 50-osobowym zespołem. Lubi dzielić się wiedzą o winie, ale podkreśla, że w tych rozmowach ważna jest otwartość na różne punkty widzenia.

Adam Pawłowski: Wróżenie z moszczu

Z moich przewidywań wynika, że idealne wino w roku 2017 będzie: musujące, naturalne, wyprodukowane w Polsce i zakupione w dyskoncie spożywczym. Ta winiarska "mieszanka wybuchowa" brzmi może jak science fiction, ale najlepiej opisuje cztery bardzo ważne trendy na rynku wina w Polsce.

Rywalizacja polskich winiarzy w Jaśle

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w VII Konkursie Polskich Win, który odbędzie się 6-7 sierpnia w winnicy Dwie Granice.

PRZEZ IGŁĘ DO WINA

19 kwietnia br. w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z udziałem przedstawicieli branży winiarskiej, sommelierów oraz dziennikarzy. Rozmawiamy z gościem specjalnym tej degustacji Marteenem Dekkerem, wiceprezydentem marki Coravin na świat.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej