x

NA LISTOPAD CHIANTI

Kategoria: Wino    26.11.2018

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Uczestnicy spotkania mieli okazję do zdegustowania i omówienia 14 win. Siedmiu z rocznika 2016 z różnych apelacji satelickich Chianti Classico D.O.C.G. oraz dla porównania siedmiu Chianti Riserva z 2015 r. z tych samych okolic. Dla przypomnienia wina z odmiany sangiovese (w Chianti Classico prawo apelacyjne zakłada, że wino o tej nazwie musi zawierać min. 70 proc. tego szczepu) wyróżnia wysoka kwasowość i wyraźny garbnik. Dwuletnie wina były tego doskonałym przykładem. Co prawda ich niewątpliwą zaletą jest świeżość czerwonego owocu, ale na dłuższą metę bez towarzystwa jedzenia ich degustacja jest męcząca.

Nieco inaczej zaprezentowały się trzyletnie riservy. Wina były mniej spięte niż te z rocznika 2016, bardziej ułożone i skoncentrowane. Nie bez znaczenia jest rocznik 2015, zgodnie uznany przez winiarzy za udany. Bez wątpienia najlepiej zaprezentowały się butelki z apelacji satelickiej Chianti Rufina D.O.C.G. Ciekawe były też wina z Chianti Colli Aretini D.O.C.G. od Mannucci Droandi, które oprócz szczepu sangiovese zawierały dodatek autochtonicznej odmiany canaiolo. Marco Sabellico, redaktor Gambero Rosso, tłumaczył, że coraz bardziej powszechnym trendem wśród toskańskich winiarzy jest odchodzenie od dodawania szczepów międzynarodowych (cabernet sauvignon czy merlot) na rzecz eksperymentowania z blendowaniem lokalnych odmian (m.in. ciliegiolo czy malvasia nera) lub bazowania w 100 proc. na sangiovese.

Conzorcio Vino Chianti powstało w 1927 r., założone przez grupę producentów z okolic Florencji, Sieny, Arezzoi Pistoia. Dziś zrzesza ponad 3600 producentów, którzy uprawiają winorośla łącznie na ponad 15 500 hektarach, produkując ok. 800 000 hektolitrów wina. Gambero Rosso zaś to wiodąca włoska grupa prasowa zajmująca się gastronomią i winem.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Partner Center: Jesteśmy partnerami nie tylko na czas prosperity

- Najważniejszą wartością jest dla nas partnerstwo. Zanim pojawiły się założenia tzw. "tarczy antykryzysowej" opracowaliśmy plan pomocy dla naszych odbiorców - hoteli i restauracji - polegający na rozłożeniu na dogodne raty ich zobowiązań finansowych - mówi Adam Drozdowski z zarządu Partner Center.

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

W Sopocie 15 października odbędzie się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. W konkursie zmierzą się przedstawiciele Polski, Szwecji, Łotwy, Litwy, Estonii i Słowacji.

Adam Pawłowski: Polskie Korki po raz siódmy

Festiwal podzielono na dwie części - pierwszego dnia odbył się konkurs winiarski "Polskie Korki", a następnego - degustacje dla branży i pasjonatów wina. Do poznańskiego SPOT. zjechali sommelierzy, dziennikarze, blogerzy, sympatycy wina i winiarze.

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Winobranie w Niemczech

Tegoroczne winobranie dobiegło końca niespotykanie wcześniej. Łącznie w roku 2017 można będzie liczyć na wino dobrej lub bardzo dobrej jakości, jednak będą to stosunkowo niewielkie zbiory.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej