x

RESTAURANT WEEK NAGRODZIŁ NAJLEPSZE RESTAURACJE

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    18.01.2019

25 listopada w Warszawie odbyła się wielka gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Nagrody „Plebiscyt Gości Restaurant Week Polska” to jedyne takie wyróżnienia restauracyjne w kraju. O zwycięstwie najlepszych restauracji decydują bowiem nie eksperci, ale dziesiątki tysięcy festiwalowych gości (w ostatniej edycji było ich rekordowych 85 tys.). Odwiedzający oceniają restauracje w pięciu kategoriach za: przystawkę, danie główne, deser oraz obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zlicza wszystkie głosy i waży je przez liczbę gości. Jest to więc najbardziej obiektywna platforma oceny restauracji w naszym kraju. W minionej edycji festiwalu wzięło udział prawie 400 restauracji z 36 polskich miast. Tegoroczna odsłona była wyjątkowa też pod innym względem – wzięło w niej bowiem udział blisko 100 debiutantów.

– To niezwykłe, jak wielu gości festiwalu ocenia restauracje na najwyższą ocenę – podkreśliła ze sceny Lara Gessler. – Jako restauratorzy jesteśmy przecież przyzwyczajeni głównie do ocen średnich i krytycznych. Paweł Światczyński, CEO & founder Restaurant Week Polska, kładł mocny nacisk na samą mechanikę przejrzystego wyboru zwycięskich restauracji. Jak mówił: – Zadowoleni festiwalowi goście stają się często stałymi gośćmi zwycięskich restauracji.

Kulinarna podróż
Podczas uroczystej gali, która odbyła się w industrialnych wnętrzach Małej Warszawy, zgromadzeni goście mieli okazję spróbowania dań przygotowanych przez szefa kuchni Andrzeja Polana. Menu pod hasłem „Kulinarna podróż” zawierało wiele regionalnych akcentów, m.in. ciekawe napoje: hyćka z kwiatów czarnego bzu czy żenicha na bazie rumianku, żurawiny i mięty. Poza tym goście mieli okazję do spróbowania wielu lokalnych przysmaków takich jak: cebularz lubelski, oscypki z Czarnego Dunajca z dodatkiem śliwki łąckiej, bundza i jałowca, smalec kaszubski z boczniakami. Na danie główne czekał na gości indyk pieczony inspirowany przepisem Hanki Bielickiej z dodatkiem grzybów, kaszy jęczmiennej, brukselki i żurawiny, a na deser drożdżowe ciasto ponczowe nawiązujące do tradycyjnych przepisów z regionu Podkarpacia.

Jednym z partnerów festiwalu Restaurant Week, a także Gali były marki Kinley oraz Kropla Délice. Paweł Światczyński podsumował współpracę, mówiąc: – Koktajl Martini Tonic z dodatkiem Kinley Tonic Water to prezent od partnerów festiwalu. Każdy gość może otrzymać go w pełni za darmo, dokonując rezerwacji na www.restaurantweek.pl. Takich prezentów rozdaliśmy podczas tegorocznej edycji prawie 85 tys. Ponadto koktajl można było domawiać, co z powodu niższej, promocyjnej ceny cieszyło się dużą popularnością. Domawianie płatnych produktów na etapie rezerwacji stolika to wciąż ewenement na skalę światową. Rozwijamy go, ponieważ wierzymy w skuteczność rozwiązań e-commerce'owych. Wiemy też z wyników naszych badań, że duża część gości chciałaby pokryć koszt nie tylko menu, ale też napojów już na etapie rezerwacji. Tak, aby uniknąć delikatnego kłopotu związanego z płaceniem przy innych gościach w restauracji lub zwyczajnie pozbyć się problemu z głowy. Przy opłaceniu wszystkich zamawianych produktów online nie musimy też czekać na kelnera z zamówieniem czy rachunkiem. To dla wielu ogromna oszczędność czasu. Kropla Délice to nasz pierwszy, pionierski produkt w ramach internetowego upsellingu. Cieszy się coraz większą popularnością – podczas ostatniej edycji potroiliśmy liczbę zamówień względem poprzedniego festiwalu – podsumował Paweł Światczyński.

Święto restauratorów
Wieczór zakończył koncert Reni Jusis. Po uczcie muzycznej goście kontynuowali rozmowy kuluarowe podczas after party, które trwało do późnych godzin nocnych. – Po sukcesie listopadowej gali wiemy, że jest to jeden z kierunków, w którym będziemy się rozwijać. Dotychczas brakowało w gastronomicznym kalendarium święta restauratorów, a nam zależy na nagradzaniu ojców sukcesów restauracji. Jest to nie tylko okazja do szerokiego zaprezentowania swojej restauracji na scenie i w mediach, ale też odebrania naprawdę wartościowych nagród, takich jak kolacja w najlepszej restauracji świata, szkolenie barmańskie dla całego zespołu czy podróż kulinarna do Kalifornii – podsumował listopadowe wydarzenie Światczyński.

Restaurant Week zamierza rozwijać narzędzia promocyjne online dla restauratorów. W najbliższych tygodniach ogłoszony zostanie start zupełnie nowej platformy internetowej, która będzie dawała możliwość promowania restauracji również w okresie pomiędzy festiwalami. Udostępnione zostanie także narzędzie do sprzedaży stolików w mniej popularnych godzinach oraz technologia do rezerwacji stolików online. Wszystkie nowe narzędzia budowane są w oparciu o doświadczenie i kapitał zgromadzony w Restaurant Weeku. Kolejna edycja festiwalu odbędzie się już wiosną: 3-17 kwietnia 2019 r.

„Food Service” i portal OuiChef.pl były współorganizatorami gali, a także patronami medialnymi.

W ogólnopolskim plebiscycie zwyciężyli:
I miejsce: restauracja Isto (Katowice)
Nagroda: rejs LOT-em i kolacja w Los Angeles dzięki marce LOT Polish Airlines

II miejsce: Alyki Nasza Restauracja (Wrocław)
Nagroda: roczny zapas Kropla Delice + pakiet medialny dzięki marce Kropla Délice

III miejsce: restauracja The Olive w hotelu Ilan (Lublin)
Nagroda: szkolenie barmańskie w MSBIS (do 20 osób) + 100 szklanek Kinley + fartuchy barmańskie dzięki marce Kinley Polska

Nagroda specjalna: Kręgliccy Restauracje i Catering
Nagroda: kolacja w najlepszej restauracji świata – Osterii Francescana dzięki marce Grundig i LOT Polish Airlines

Najlepsza przystawka: Alyki Nasza Restauracja (Wrocław)
Nagroda: voucher o wartości 2000 zł na wyposażenie restauracji w karty menu dzięki marce Luva

Najlepsze danie główne: restauracja Isto (Katowice)
Nagroda: voucher o wartości 3000 zł do wykorzystania w Dajar HoReCa dzięki marce Dajar HoReCa

Najlepszy deser: restauracja Isto (Katowice)
Nagroda: szkolenie z sensoryki i „coffee fundamentals” dla zespołu restauracyjnego dzięki marce Nespresso

Najlepsza obsługa: restauracja Binowo Park Golf Club (Szczecin)
Nagroda: zapas wina dla obsługi i 50 biletów na festiwal dzięki Faktoria Win oraz Restaurant Week Polska

Najlepsza atmosfera: Alyki Nasza Restauracja (Wrocław)
Nagroda: Kurs winiarski „The Wine & Spirit Education Trust” do wyboru na poziomach 1, 2 lub 3 sponsorowany przez Adama Pawłowskiego („Gościnność")

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Pięć wyjątkowych dań od pięciu najlepszych szefów kuchni z Polski Południowej - według Żółtego Przewodnika Gault&Millau

Podczas Gault&Millau Tour w Krakowie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

Polska reprezentacja po Wielkim Finale 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie

W dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

Next Day Summit i Multiscreen Day - w innym terminie

W trosce o bezpieczeństwo uczestników i prelegentów przesuwamy terminy naszych dwóch najbliższych konferencji: Multiscreen Day i Next Day Summit.

BACARDI LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION

To jeden z najbardziej znanych konkursów barmańskich, skierowany do najlepszych barmanów na świecie. Zwycięzcą etapu regionalnego został Grzegorz Nowicki.

OGRÓD W MIEŚCIE

Za nami I edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, owady i miód". W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej