x

Uczniowie z Torunia zwyciężyli w trzeciej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    17.01.2019

Celem organizowanego przez MAKRO konkursu jest promowanie polskiej kuchni historycznej oraz produktów marek własnych, w tym MAKRO Chef, linii wysokiej jakości składników lokalnego pochodzenia.

Zwycięzcy konkursu - uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy konkursu - uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Foto: materiały prasowe.
W grudniu 2018 rozpoczęły się eliminacje do trzeciej edycji Wyzwania MAKRO Chefa, konkursu organizowanego w ramach Roku Marek Własnych oraz projektu Szef dla Młodych Talentów – programu mającego na celu wprowadzanie młodych kucharzy do branży HoReCa oraz umożliwianie im nauki od najlepszych szefów kuchni.

Do konkursu zgłosiło się 65 szkół z całej polski, z których jury wyselekcjonowało 20 najlepszych. Zadaniem zespołów z zakwalifikowanej do Wyzwania MAKRO Chefa dwudziestki było przygotowanie dań z polskiej kuchni historycznej, z wykorzystaniem produktów marki MAKRO Chef: suszonych śliwek, borowików w zalewie oraz czosnku.

Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły:

Danie, które zajęło 1. miejsce. Foto: materiały prasowe.
Danie, które zajęło 1. miejsce. Foto: materiały prasowe.
1. miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który przygotował: kiszkę z sandacza na musie z karczocha z karmelizowanym burakiem, puree z zielonego groszku, slice z borowika i białego czosnku, chips ze skorzonery;

2. miejsce: danie Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Foto: materiały prasowe.
2. miejsce: danie Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Foto: materiały prasowe.
2. miejsce: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Danie przygotowane przez uczniów to czosnkowa micha mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami,

3. miejsce: danie Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach. Foto: materiały prasowe.
3. miejsce: danie Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach. Foto: materiały prasowe.
3. miejsce: Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, który przygotował konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.

Zwycięzca plebiscytu publiczności, danie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzca plebiscytu publiczności, danie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu. Foto: materiały prasowe.
Ponadto przyznano trzy nagrody publiczności. Głosowanie odbyło się na Facbooku na profilu programu Szef Dla Młodych Talentów. Decyzją publiczności zwycięzcą, z wynikiem 3374 głosów został Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu, który przygotował bażanta faszerowanego, opiekanego w sianie z sosem z suszonych śliwek, pierogiem biłgorajskim i surówką z białej rzodkwi. W przypadku dwóch pozostałych miejsc publiczność była zgodna z głównym jury konkursu: miejsce 2. zajął Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu, uzyskując 2578 głosów, a miejsce 3. - Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach z wynikiem 1412 głosów.

Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni MAKRO Polska przygotowała nagrody: zestawy noży MAKRO Professional oraz bony na zakupy do MAKRO. Wszystkie szkoły zakwalifikowane do konkursu otrzymały również zestawy produktów spożywczych MAKRO Chef.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl oraz na Facebooku. Partnerem bieżącej edycji programu jest ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

Warsztaty Flavor Your World z sosami TABASCO®

Warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz dla dorosłych porowadzi w Zgierzu i w Warszawie Gary Evans, International Corporate Chef TABASCO®.

Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz ambasadorami alkoholi Coca-Coli

Zza baru do pracy dla korporacji - Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz, doświadczeni eksperci barowi od lat związani z branżą gastronomiczną zostali ambasadorami alkoholi, które Coca-Cola HBC ma w swym portfolio od kilku miesięcy.

V Jubileuszowa Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2019 rok - nagrody, premiery, niespodzianki!

Jubileuszowa, bo już piąta Gala Premierowa Gault&Millau, która odbyła się 26 listopada 2018 r. w Gdańsku. Nie tylko była okazją dla debiutu Żółtego Przewodnika na rok 2019, ale także wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni.

BACARDI LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION

To jeden z najbardziej znanych konkursów barmańskich, skierowany do najlepszych barmanów na świecie. Zwycięzcą etapu regionalnego został Grzegorz Nowicki.

IX edycja akcji GĘSINA NA ŚW. MARCINA

Od 10 listopada do 3 grudnia trwać będzie w tym roku IX edycja slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej