- Zwycięzcy konkursu - uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Foto: materiały prasowe.
Do konkursu zgłosiło się 65 szkół z całej polski, z których jury wyselekcjonowało 20 najlepszych. Zadaniem zespołów z zakwalifikowanej do Wyzwania MAKRO Chefa dwudziestki było przygotowanie dań z polskiej kuchni historycznej, z wykorzystaniem produktów marki MAKRO Chef: suszonych śliwek, borowików w zalewie oraz czosnku.
Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły:
1. miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który przygotował: kiszkę z sandacza na musie z karczocha z karmelizowanym burakiem, puree z zielonego groszku, slice z borowika i białego czosnku, chips ze skorzonery;
2. miejsce: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Danie przygotowane przez uczniów to czosnkowa micha mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami,
3. miejsce: Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, który przygotował konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.
- Zwycięzca plebiscytu publiczności, danie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu. Foto: materiały prasowe.
Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni MAKRO Polska przygotowała nagrody: zestawy noży MAKRO Professional oraz bony na zakupy do MAKRO. Wszystkie szkoły zakwalifikowane do konkursu otrzymały również zestawy produktów spożywczych MAKRO Chef.
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl oraz na Facebooku. Partnerem bieżącej edycji programu jest ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii.