Uczniowie z Torunia zwyciężyli w trzeciej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Celem organizowanego przez MAKRO konkursu jest promowanie polskiej kuchni historycznej oraz produktów marek własnych, w tym MAKRO Chef, linii wysokiej jakości składników lokalnego pochodzenia.

Zwycięzcy konkursu - uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy konkursu - uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Foto: materiały prasowe.
W grudniu 2018 rozpoczęły się eliminacje do trzeciej edycji Wyzwania MAKRO Chefa, konkursu organizowanego w ramach Roku Marek Własnych oraz projektu Szef dla Młodych Talentów – programu mającego na celu wprowadzanie młodych kucharzy do branży HoReCa oraz umożliwianie im nauki od najlepszych szefów kuchni.

Do konkursu zgłosiło się 65 szkół z całej polski, z których jury wyselekcjonowało 20 najlepszych. Zadaniem zespołów z zakwalifikowanej do Wyzwania MAKRO Chefa dwudziestki było przygotowanie dań z polskiej kuchni historycznej, z wykorzystaniem produktów marki MAKRO Chef: suszonych śliwek, borowików w zalewie oraz czosnku.

Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły:

Danie, które zajęło 1. miejsce. Foto: materiały prasowe.
Danie, które zajęło 1. miejsce. Foto: materiały prasowe.
1. miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który przygotował: kiszkę z sandacza na musie z karczocha z karmelizowanym burakiem, puree z zielonego groszku, slice z borowika i białego czosnku, chips ze skorzonery;

2. miejsce: danie Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Foto: materiały prasowe.
2. miejsce: danie Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Foto: materiały prasowe.
2. miejsce: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Danie przygotowane przez uczniów to czosnkowa micha mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami,

3. miejsce: danie Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach. Foto: materiały prasowe.
3. miejsce: danie Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach. Foto: materiały prasowe.
3. miejsce: Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, który przygotował konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.

Zwycięzca plebiscytu publiczności, danie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzca plebiscytu publiczności, danie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu. Foto: materiały prasowe.
Ponadto przyznano trzy nagrody publiczności. Głosowanie odbyło się na Facbooku na profilu programu Szef Dla Młodych Talentów. Decyzją publiczności zwycięzcą, z wynikiem 3374 głosów został Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu, który przygotował bażanta faszerowanego, opiekanego w sianie z sosem z suszonych śliwek, pierogiem biłgorajskim i surówką z białej rzodkwi. W przypadku dwóch pozostałych miejsc publiczność była zgodna z głównym jury konkursu: miejsce 2. zajął Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu, uzyskując 2578 głosów, a miejsce 3. - Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach z wynikiem 1412 głosów.

Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni MAKRO Polska przygotowała nagrody: zestawy noży MAKRO Professional oraz bony na zakupy do MAKRO. Wszystkie szkoły zakwalifikowane do konkursu otrzymały również zestawy produktów spożywczych MAKRO Chef.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl oraz na Facebooku. Partnerem bieżącej edycji programu jest ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej