x

ZATOKA SMAKÓW

Kategoria: Miejsca

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

Foto|: materiały prasowe
Foto|: materiały prasowe
Nad polskie morze warto wybrać się poza sezonem, chociażby po to, by w niespiesznej atmosferze, bez tłumów, eksplorować kulinarny krajobraz Wybrzeża. Choć wiele tamtejszych miejsc nastawionych jest na obsługę turysty, jest kilka takich, które zaskarbiają sobie grono stałych gości. A czym? Pomysłem i jakością. Jednym z nich jest Zatoka Smaków, restauracja, która mieści się w hotelu Jastarnia. Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski – laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu. Specjalnością restauracji są potrawy kuchni polskiej. Warto pochylić się nad zylcem, czyli galaretą wieprzową po kaszubsku podaną z pieczywem (16 zł) lub rozgrzać się śledziem w oleju z imbirem, goździkiem i jałowcem (16 zł). Jak twierdzi szef kuchni, wszystkie potrawy przyrządzane są tradycyjnymi technikami i bazują na regionalnych produktach typowych dla danej pory roku. W listopadzie i grudniu warto zrobić odstępstwo i zamiast ryby spróbować specjalności szefa, czyli gęsiny. A wariantów jest sporo, m.in. zrazy z gęsi w sosie własnym z kaszą pęczak w aromacie buraków podane z karmelizowaną gruszką i jarmużem (42 zł), żołądki w galarecie (10 zł) czy barszcz czerwony na gęsinie (15 zł). Restauracja liczy 46 miejsc siedzących, a podczas zorganizowanych imprez może pomieścić do 90 osób. Inspiracją do powstania lokalu było stworzenie takiego miejsca, w którym można zaznajomić się z bogactwem kuchni kaszubskiej.

ul. Portowa 35, Jastarnia

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej