x

ZATOKA SMAKÓW

Kategoria: Miejsca    26.11.2018

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

Foto|: materiały prasowe
Foto|: materiały prasowe
Nad polskie morze warto wybrać się poza sezonem, chociażby po to, by w niespiesznej atmosferze, bez tłumów, eksplorować kulinarny krajobraz Wybrzeża. Choć wiele tamtejszych miejsc nastawionych jest na obsługę turysty, jest kilka takich, które zaskarbiają sobie grono stałych gości. A czym? Pomysłem i jakością. Jednym z nich jest Zatoka Smaków, restauracja, która mieści się w hotelu Jastarnia. Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski – laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu. Specjalnością restauracji są potrawy kuchni polskiej. Warto pochylić się nad zylcem, czyli galaretą wieprzową po kaszubsku podaną z pieczywem (16 zł) lub rozgrzać się śledziem w oleju z imbirem, goździkiem i jałowcem (16 zł). Jak twierdzi szef kuchni, wszystkie potrawy przyrządzane są tradycyjnymi technikami i bazują na regionalnych produktach typowych dla danej pory roku. W listopadzie i grudniu warto zrobić odstępstwo i zamiast ryby spróbować specjalności szefa, czyli gęsiny. A wariantów jest sporo, m.in. zrazy z gęsi w sosie własnym z kaszą pęczak w aromacie buraków podane z karmelizowaną gruszką i jarmużem (42 zł), żołądki w galarecie (10 zł) czy barszcz czerwony na gęsinie (15 zł). Restauracja liczy 46 miejsc siedzących, a podczas zorganizowanych imprez może pomieścić do 90 osób. Inspiracją do powstania lokalu było stworzenie takiego miejsca, w którym można zaznajomić się z bogactwem kuchni kaszubskiej.

ul. Portowa 35, Jastarnia

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Na słodko w warszawskiej Kukułce

Kukułka to nowa warszawska cukiernia stworzona w czerwcu tego roku przez Dominikę Krzemińską (Przegryź) i Katarzynę Błońską (AleWino). Zajmuje niewielką przestrzeń przy Mokotowskiej, sąsiadując drzwi w drzwi z restauracją Przegryź.

Topowe restauracje otworzą się w Elektrowni Powiśle

Rewitalizacja Warszawskiej Elektrowni Powiśle rozpoczęła się w 2016 r. zakończenie całej inwestycji zaplanowane jest na koniec 2020 r.

Co zjemy w Heart by Amaro w Zakopanem?

Koncepcja Heart by Amaro w formule bistro to wynik wieloletnich doświadczeń szefa Amaro, jego kulinarnych podróży, pracy, wiedzy i pomysłów, przepisów na ulubione, płynące z serca dania, które dojrzewały przez lata.

Krakowski Kogel Mogel, czyli tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie

Tuż przy krakowskich Plantach, krok od Małego Rynku i Bazyliki Mariackiej "ukręcono" Kogel Mogel - restaurację serwującą tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie.

Smażalnia Okoń - rybnie na warszawskim Wilanowie

Pierwszą Smażalnię Okoń otworzyła w Zielonym Grądzie koło Pasłęka 19 lat temu mama właścicielki Niny Kaszubskiej - Iwona.

Premiera Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018"

Polskie restauracje utrzymują Gwiazdki Michelin, ale na liście sporo zmian. 26 marca, w Budapeszcie zaprezentowano najnowsze wydanie kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018". Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses po raz kolejny zachowały swoje Gwiazdki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej