ZATOKA SMAKÓW
Kategoria: Miejsca

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

Foto|: materiały prasowe
Foto|: materiały prasowe
Nad polskie morze warto wybrać się poza sezonem, chociażby po to, by w niespiesznej atmosferze, bez tłumów, eksplorować kulinarny krajobraz Wybrzeża. Choć wiele tamtejszych miejsc nastawionych jest na obsługę turysty, jest kilka takich, które zaskarbiają sobie grono stałych gości. A czym? Pomysłem i jakością. Jednym z nich jest Zatoka Smaków, restauracja, która mieści się w hotelu Jastarnia. Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski – laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu. Specjalnością restauracji są potrawy kuchni polskiej. Warto pochylić się nad zylcem, czyli galaretą wieprzową po kaszubsku podaną z pieczywem (16 zł) lub rozgrzać się śledziem w oleju z imbirem, goździkiem i jałowcem (16 zł). Jak twierdzi szef kuchni, wszystkie potrawy przyrządzane są tradycyjnymi technikami i bazują na regionalnych produktach typowych dla danej pory roku. W listopadzie i grudniu warto zrobić odstępstwo i zamiast ryby spróbować specjalności szefa, czyli gęsiny. A wariantów jest sporo, m.in. zrazy z gęsi w sosie własnym z kaszą pęczak w aromacie buraków podane z karmelizowaną gruszką i jarmużem (42 zł), żołądki w galarecie (10 zł) czy barszcz czerwony na gęsinie (15 zł). Restauracja liczy 46 miejsc siedzących, a podczas zorganizowanych imprez może pomieścić do 90 osób. Inspiracją do powstania lokalu było stworzenie takiego miejsca, w którym można zaznajomić się z bogactwem kuchni kaszubskiej.

ul. Portowa 35, Jastarnia

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej