x

ZATOKA SMAKÓW

Kategoria: Miejsca    26.11.2018

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

Foto|: materiały prasowe
Foto|: materiały prasowe
Nad polskie morze warto wybrać się poza sezonem, chociażby po to, by w niespiesznej atmosferze, bez tłumów, eksplorować kulinarny krajobraz Wybrzeża. Choć wiele tamtejszych miejsc nastawionych jest na obsługę turysty, jest kilka takich, które zaskarbiają sobie grono stałych gości. A czym? Pomysłem i jakością. Jednym z nich jest Zatoka Smaków, restauracja, która mieści się w hotelu Jastarnia. Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski – laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu. Specjalnością restauracji są potrawy kuchni polskiej. Warto pochylić się nad zylcem, czyli galaretą wieprzową po kaszubsku podaną z pieczywem (16 zł) lub rozgrzać się śledziem w oleju z imbirem, goździkiem i jałowcem (16 zł). Jak twierdzi szef kuchni, wszystkie potrawy przyrządzane są tradycyjnymi technikami i bazują na regionalnych produktach typowych dla danej pory roku. W listopadzie i grudniu warto zrobić odstępstwo i zamiast ryby spróbować specjalności szefa, czyli gęsiny. A wariantów jest sporo, m.in. zrazy z gęsi w sosie własnym z kaszą pęczak w aromacie buraków podane z karmelizowaną gruszką i jarmużem (42 zł), żołądki w galarecie (10 zł) czy barszcz czerwony na gęsinie (15 zł). Restauracja liczy 46 miejsc siedzących, a podczas zorganizowanych imprez może pomieścić do 90 osób. Inspiracją do powstania lokalu było stworzenie takiego miejsca, w którym można zaznajomić się z bogactwem kuchni kaszubskiej.

ul. Portowa 35, Jastarnia

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Bistro Senatorek - domowe smaki ze stołecznego Śródmieścia

Bistro Senatorek to miejsce dla miłośników domowej kuchni w samym centrum stolicy. W menu znajdziemy specjały polskiej kuchni, przysmaki z różnych stron świata, burgery z polskiej wołowiny i desery.

Trzecia Żona Krawca w stolicy. Śniadania, kawa i wege słodkości

W Warszawie otwiera się kolejna kawiarnio-cukiernia Żona Krawca. Lokal przy ulicy Podskarbińskiej 21 będzie już trzecim miejscem z tym szyldem w stolicy. Serwuje m.in. wybór śniadań.

Romans Bistro w Poznaniu: bouillabaisse i "autorski bałagan" we wnętrzu

Romans Bistro to miejsce, które ma przybliżyć poznaniakom kuchnię południa Francji. Za jego koncepcją stoi Jan Czartoryski, który pracował m.in. w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Clou w Kopenhadze.

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: sklep, bistro i kawiarnia

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową to koncept, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej