KUK NUK
Kategoria: Miejsca

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Pomysł opierał się na gotowaniu dań z lokalnych produktów, niebanalnych połączeniach smaków oraz efektownym wykończeniu. Za cel obrano zadowolenie gości oraz ich częste powroty. Szefem kuchni jest Maciej Stankiewicz, który wcześniej gotował w lubelskiej Czarciej Łapie. Poza nim za funkcjonowanie restauracji odpowiedzialna jest Magdalena Delmaczyńska. Dba się tu o kulinarne atrakcje i mimo sporego ruchu nikt nie osiada na laurach. Karta dań stale się zmienia za sprawą „weekendowych specjałów”. W każdy piątek uzupełnia się ją o 3, 4 zupełnie nowe dania inspirowane aktualnie dostępnymi sezonowymi produktami. I tak na przykład warto skosztować polędwicy z dorsza z purée z wędzonego selera, z pak choi i popcornem z kaszy gryczanej (44 zł) czy policzków wołowych z gnocchi, purée z marchewki, buraka, szpinaku oraz z sosem z czerwonego wina (45 zł). Jeżeli jednak rozejrzeć się dookoła restauracji, tym, co najczęściej wybierają goście, są burgery. Przygotowywane są pieczołowicie, począwszy od mięsa przyrządzanego na grillu opalanym węglem drzewnym zgodnie z pożądanym przez gości stopniem wysmażenia. Podawane są w siedmiu różnych odsłonach, w bułkach własnej receptury, z frytkami i sałatką colesław (26-32 zł). Oprócz burgerów warto rozważyć także pasty. Właściciele szczególnie chwalą sobie to, że w plebiscycie lokalnego wydania „Gazety Wyborczej” zostały one okrzyknięte najlepszymi w mieście.

ul. Matejki 4, Rzeszów

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej