KUK NUK
Kategoria: Miejsca

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Pomysł opierał się na gotowaniu dań z lokalnych produktów, niebanalnych połączeniach smaków oraz efektownym wykończeniu. Za cel obrano zadowolenie gości oraz ich częste powroty. Szefem kuchni jest Maciej Stankiewicz, który wcześniej gotował w lubelskiej Czarciej Łapie. Poza nim za funkcjonowanie restauracji odpowiedzialna jest Magdalena Delmaczyńska. Dba się tu o kulinarne atrakcje i mimo sporego ruchu nikt nie osiada na laurach. Karta dań stale się zmienia za sprawą „weekendowych specjałów”. W każdy piątek uzupełnia się ją o 3, 4 zupełnie nowe dania inspirowane aktualnie dostępnymi sezonowymi produktami. I tak na przykład warto skosztować polędwicy z dorsza z purée z wędzonego selera, z pak choi i popcornem z kaszy gryczanej (44 zł) czy policzków wołowych z gnocchi, purée z marchewki, buraka, szpinaku oraz z sosem z czerwonego wina (45 zł). Jeżeli jednak rozejrzeć się dookoła restauracji, tym, co najczęściej wybierają goście, są burgery. Przygotowywane są pieczołowicie, począwszy od mięsa przyrządzanego na grillu opalanym węglem drzewnym zgodnie z pożądanym przez gości stopniem wysmażenia. Podawane są w siedmiu różnych odsłonach, w bułkach własnej receptury, z frytkami i sałatką colesław (26-32 zł). Oprócz burgerów warto rozważyć także pasty. Właściciele szczególnie chwalą sobie to, że w plebiscycie lokalnego wydania „Gazety Wyborczej” zostały one okrzyknięte najlepszymi w mieście.

ul. Matejki 4, Rzeszów

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Van Dog - nowa marka Foodio Concepts

Od 26 kwietnia 2019 r. w Centrum Praskim Koneser w Warszawie Foodio Concepts z grupy Helios otworzyło nowy lokal. Jego klienci będą mogli skosztować zarówno meksykańskich przysmaków Papa Diego, jak i oferty zupełnie nowej marki Van Dog.

Bobby Burger łączy siły z Wegeguru

Do sieci Bobby Burger dołączył Michał Kiciński z konceptem Wegeguru, tworząc Real Food SA. Nowy podmiot wystartuje w maju ze zbiórką crowdfundingową na Crowdway.pl. Chce pozyskać 4 miliony złotych na nowe lokale.

Koku Sushi w Gnieźnie i w Grudziądzu

Sieć Koku Sushi powiększyła się o dwa nowe sushi bary - w marcu otwarto je w Gnieźnie i w Grudziądzu. Pod szyldem marki działają już 22 lokale w 19 polskich miastach.

PROSCIUTTERIA

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

Papa Diego w formacie restauracyjnym

We wtorek, 19 lutego otwarty został drugi katowicki lokal meksykańskiej sieci Papa Diego. Tym razem jest to lokal ze stolikami restauracyjnymi.

WIELKI BŁĘKIT

W Båly na południu Norwegii powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja. Under będzie pełniło także funkcję nieformalnej pracowni naukowej u skalistego wybrzeża Lindesnes. O tym niezwykłym projekcie rozmawialiśmy z szefem kuchni Nicolai Ellitsgaardem.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej