x

KUK NUK

Kategoria: Miejsca

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Pomysł opierał się na gotowaniu dań z lokalnych produktów, niebanalnych połączeniach smaków oraz efektownym wykończeniu. Za cel obrano zadowolenie gości oraz ich częste powroty. Szefem kuchni jest Maciej Stankiewicz, który wcześniej gotował w lubelskiej Czarciej Łapie. Poza nim za funkcjonowanie restauracji odpowiedzialna jest Magdalena Delmaczyńska. Dba się tu o kulinarne atrakcje i mimo sporego ruchu nikt nie osiada na laurach. Karta dań stale się zmienia za sprawą „weekendowych specjałów”. W każdy piątek uzupełnia się ją o 3, 4 zupełnie nowe dania inspirowane aktualnie dostępnymi sezonowymi produktami. I tak na przykład warto skosztować polędwicy z dorsza z purée z wędzonego selera, z pak choi i popcornem z kaszy gryczanej (44 zł) czy policzków wołowych z gnocchi, purée z marchewki, buraka, szpinaku oraz z sosem z czerwonego wina (45 zł). Jeżeli jednak rozejrzeć się dookoła restauracji, tym, co najczęściej wybierają goście, są burgery. Przygotowywane są pieczołowicie, począwszy od mięsa przyrządzanego na grillu opalanym węglem drzewnym zgodnie z pożądanym przez gości stopniem wysmażenia. Podawane są w siedmiu różnych odsłonach, w bułkach własnej receptury, z frytkami i sałatką colesław (26-32 zł). Oprócz burgerów warto rozważyć także pasty. Właściciele szczególnie chwalą sobie to, że w plebiscycie lokalnego wydania „Gazety Wyborczej” zostały one okrzyknięte najlepszymi w mieście.

ul. Matejki 4, Rzeszów

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Hala Koszyki - pierwsza hala targowo-restauracyjna w Warszawie

W październiku otwarto w Warszawie nową Halę Koszyki przy ulicy Koszykowej w Śródmieściu. Miejsce jest pierwszą halą targowo-restauracyjną w Polsce. Wzorem dla tego konceptu były podobne hale z Rotterdamu, Londynu, Oslo czy Florencji, gdzie pod jednym dachem łączą się smaki z całego świata.

Fork Restaurant w Warszawie - polska kuchnia z międzynarodowym akcentem

Fork Restaurant to drugi autorski lokal znanego szefa kuchni Roberta Sowy. Działa od października ub.r. przy ul. Wspólnej, zaledwie dwie przecznice od pierwszego konceptu - N31 przy Nowogrodzkiej, który w ciągu trzech lat działalności doczekał się tytułu Najlepszej Restauracji w Polsce 2017.

Restauracja Belona

Restauracja Belona w Gdyni otworzyła się w sierpniu tego roku.

Lwowska Rest. Baczewskich w Warszawie

Otwarta w styczniu br. Rest. Baczewskich z marszu stała się jednym z najgorętszych miejsc wśród gastronomicznych debiutów Warszawy. To siostrzany lokal jednej z najpopularniejszych lwowskich restauracji, funkcjonującej tam od 2013 r.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

WARSZAWSKI SZNYT

Warszawski Sznyt to nowa restauracja przy placu Zamkowym w Warszawie. Na dwóch poziomach ugości ona ponad 160 osób, a w ogródku dodatkowo 40. Inwestorem jest Józef Krawczyk, szefem kuchni - Rafał Zaręba, a jego zastępcą - Michał Węcławek.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej