KUK NUK
Kategoria: Miejsca

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Pomysł opierał się na gotowaniu dań z lokalnych produktów, niebanalnych połączeniach smaków oraz efektownym wykończeniu. Za cel obrano zadowolenie gości oraz ich częste powroty. Szefem kuchni jest Maciej Stankiewicz, który wcześniej gotował w lubelskiej Czarciej Łapie. Poza nim za funkcjonowanie restauracji odpowiedzialna jest Magdalena Delmaczyńska. Dba się tu o kulinarne atrakcje i mimo sporego ruchu nikt nie osiada na laurach. Karta dań stale się zmienia za sprawą „weekendowych specjałów”. W każdy piątek uzupełnia się ją o 3, 4 zupełnie nowe dania inspirowane aktualnie dostępnymi sezonowymi produktami. I tak na przykład warto skosztować polędwicy z dorsza z purée z wędzonego selera, z pak choi i popcornem z kaszy gryczanej (44 zł) czy policzków wołowych z gnocchi, purée z marchewki, buraka, szpinaku oraz z sosem z czerwonego wina (45 zł). Jeżeli jednak rozejrzeć się dookoła restauracji, tym, co najczęściej wybierają goście, są burgery. Przygotowywane są pieczołowicie, począwszy od mięsa przyrządzanego na grillu opalanym węglem drzewnym zgodnie z pożądanym przez gości stopniem wysmażenia. Podawane są w siedmiu różnych odsłonach, w bułkach własnej receptury, z frytkami i sałatką colesław (26-32 zł). Oprócz burgerów warto rozważyć także pasty. Właściciele szczególnie chwalą sobie to, że w plebiscycie lokalnego wydania „Gazety Wyborczej” zostały one okrzyknięte najlepszymi w mieście.

ul. Matejki 4, Rzeszów

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej