RESTAURACJA WARSZAWSKA
Kategoria: Miejsca

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
W listopadzie br. swoje podwoje otworzyła Restauracja Warszawska, mieszcząca się w nowo powstałym pięciogwiazdkowym hotelu Warszawa. Siedziba hotelu i restauracji to dawny budynek Prudentiala, symbolu nowoczesnej Warszawy lat 30. XX w., 16-piętrowego wieżowca, który w ówczesnym czasie był najwyższym budynkiem w Polsce i drugim w Europie. Poważnie zniszczony podczas II wojny światowej został odbudowany w latach 50. i przekształcony w hotel Warszawa. Hotel zakończył działalność w 2002 r., a w 2009 r. odkupiła go rodzina Likus, słynąca w Polsce z prowadzenia hoteli i restauracji najwyższej klasy. Szefem kuchni głównej restauracji hotelu Warszawa – Restauracji Warszawskiej – został Dariusz Barański, który przez ostatnie lata kierował kuchnią w Concept 13 (stanowisko szefa kuchni objął po Barańskim jego sous-chef – Rabie Abed Alsalam).

Warszawska (ok. 130 miejsc) to niejedyna restauracja w hotelu, wkrótce otworzy się druga – Szóstka (ok. 50 miejsc), której menu również opracował Barański. W karcie Warszawskiej królują wyłącznie polskie produkty, przede wszystkim wieprzowina, w Szóstce pierwsze skrzypce grać będą zaś warzywa oraz wołowina. Mimo prestiżowego charakteru hotelu żadne z miejsc nie jest utrzymane w stylu fine dining. Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie. Restauracji przyświeca idea gościnności. Menu składa się z przekąsek (5-37 zł), „talerzy” (12-89 zł) i dodatków (5-12 zł), które można dowolnie komponować, by wspólnie dzielić się jedzeniem – jak to czynimy w domu. Wędliny (głównie z mangalicy) produkowane są na miejscu, gdzie dojrzewają w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu. W karcie win znajdziemy zaś ok. 160 pozycji. Przyjazna atmosfera i przyjemna obsługa powodują, że restauracja Warszawska to wyjątkowa lokalizacja, by doświadczyć polskiej gościnności.

pl. Powstańców Warszawy 9, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.
Zobacz także
Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej