x

RESTAURACJA WARSZAWSKA

Kategoria: Miejsca    26.11.2018

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
W listopadzie br. swoje podwoje otworzyła Restauracja Warszawska, mieszcząca się w nowo powstałym pięciogwiazdkowym hotelu Warszawa. Siedziba hotelu i restauracji to dawny budynek Prudentiala, symbolu nowoczesnej Warszawy lat 30. XX w., 16-piętrowego wieżowca, który w ówczesnym czasie był najwyższym budynkiem w Polsce i drugim w Europie. Poważnie zniszczony podczas II wojny światowej został odbudowany w latach 50. i przekształcony w hotel Warszawa. Hotel zakończył działalność w 2002 r., a w 2009 r. odkupiła go rodzina Likus, słynąca w Polsce z prowadzenia hoteli i restauracji najwyższej klasy. Szefem kuchni głównej restauracji hotelu Warszawa – Restauracji Warszawskiej – został Dariusz Barański, który przez ostatnie lata kierował kuchnią w Concept 13 (stanowisko szefa kuchni objął po Barańskim jego sous-chef – Rabie Abed Alsalam).

Warszawska (ok. 130 miejsc) to niejedyna restauracja w hotelu, wkrótce otworzy się druga – Szóstka (ok. 50 miejsc), której menu również opracował Barański. W karcie Warszawskiej królują wyłącznie polskie produkty, przede wszystkim wieprzowina, w Szóstce pierwsze skrzypce grać będą zaś warzywa oraz wołowina. Mimo prestiżowego charakteru hotelu żadne z miejsc nie jest utrzymane w stylu fine dining. Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie. Restauracji przyświeca idea gościnności. Menu składa się z przekąsek (5-37 zł), „talerzy” (12-89 zł) i dodatków (5-12 zł), które można dowolnie komponować, by wspólnie dzielić się jedzeniem – jak to czynimy w domu. Wędliny (głównie z mangalicy) produkowane są na miejscu, gdzie dojrzewają w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu. W karcie win znajdziemy zaś ok. 160 pozycji. Przyjazna atmosfera i przyjemna obsługa powodują, że restauracja Warszawska to wyjątkowa lokalizacja, by doświadczyć polskiej gościnności.

pl. Powstańców Warszawy 9, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

THE TIME, CONCEPT BY MIELŻYŃSKI

Restauracja The Time to jedno z miejsc w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy Młyńska 12, należącej do grupy Ilonn. Miejsce łączy klasykę i tradycję z nowoczesnością, stąd nazwa. Wystrój jest minimalistyczny, dominują elementy szklane, stalowe, kamień i szkło.

Food hall w warszawskiej Galerii Północnej

W drugiej połowie sierpnia na terenie warszawskiej Galerii Północnej zostanie otwarta nowa strefa restauracyjna. Znajdą się w niej cztery różne koncepty gastronomiczne.

Hala Lipowa - pierwszy food hall w Krakowie

Hala Lipowa na Zabłociu to zróżnicowana oferta gastronomiczno-rozrywkowa: pięć restauracji, cocktail bar, stoisko z kawą i deserami oraz lody.

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Deseo w Browarach Warszawskich otwarte

W Browarach Warszawskich na Woli przybywa ciekawych konceptów gastronomicznych. Kolejna nowa miejscówka to lokal sieci cukierni Deseo serwującej kunsztowne ciastka. Słodkie dzieła sztuki w gablotach przyciągają wzrok najbardziej wyrafinowanych łasuchów.

Podwale 25 Kompania Piwna w Warszawie - po remoncie

W czasie lockdownu Restauracja Podwale 25 Kompania Piwna przeszła metamorfozę. Z myślą o komforcie gości wyremontowano wnętrza i ogródek. W lokalu pojawiły się też nowe meble oraz oświetlenie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej