x

RESTAURACJA WARSZAWSKA

Kategoria: Miejsca    26.11.2018

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
W listopadzie br. swoje podwoje otworzyła Restauracja Warszawska, mieszcząca się w nowo powstałym pięciogwiazdkowym hotelu Warszawa. Siedziba hotelu i restauracji to dawny budynek Prudentiala, symbolu nowoczesnej Warszawy lat 30. XX w., 16-piętrowego wieżowca, który w ówczesnym czasie był najwyższym budynkiem w Polsce i drugim w Europie. Poważnie zniszczony podczas II wojny światowej został odbudowany w latach 50. i przekształcony w hotel Warszawa. Hotel zakończył działalność w 2002 r., a w 2009 r. odkupiła go rodzina Likus, słynąca w Polsce z prowadzenia hoteli i restauracji najwyższej klasy. Szefem kuchni głównej restauracji hotelu Warszawa – Restauracji Warszawskiej – został Dariusz Barański, który przez ostatnie lata kierował kuchnią w Concept 13 (stanowisko szefa kuchni objął po Barańskim jego sous-chef – Rabie Abed Alsalam).

Warszawska (ok. 130 miejsc) to niejedyna restauracja w hotelu, wkrótce otworzy się druga – Szóstka (ok. 50 miejsc), której menu również opracował Barański. W karcie Warszawskiej królują wyłącznie polskie produkty, przede wszystkim wieprzowina, w Szóstce pierwsze skrzypce grać będą zaś warzywa oraz wołowina. Mimo prestiżowego charakteru hotelu żadne z miejsc nie jest utrzymane w stylu fine dining. Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie. Restauracji przyświeca idea gościnności. Menu składa się z przekąsek (5-37 zł), „talerzy” (12-89 zł) i dodatków (5-12 zł), które można dowolnie komponować, by wspólnie dzielić się jedzeniem – jak to czynimy w domu. Wędliny (głównie z mangalicy) produkowane są na miejscu, gdzie dojrzewają w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu. W karcie win znajdziemy zaś ok. 160 pozycji. Przyjazna atmosfera i przyjemna obsługa powodują, że restauracja Warszawska to wyjątkowa lokalizacja, by doświadczyć polskiej gościnności.

pl. Powstańców Warszawy 9, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Qulinarium - nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze

W ostatni weekend sierpnia uroczyście otwarto Qulinarium - nową strefę restauracyjną w Manufakturze w Łodzi. Dawny food court został zmodernizowany zgodnie z aktualnymi trendami nie tylko w wystroju wnętrz, ale również pod kątem funkcjonalności i nowych potrzeb klientów Manufaktury.

Sky Kitchen we Wrocławiu

To będzie pierwsze kulinarne miejsce butikowe we Wrocławiu, łączące intrygującą przestrzeń z wyjątkowymi doznaniami smakowymi. Strefa autorskich konceptów restauracyjnych Sky Kitchen powstaje w Sky Tower, należącym do spółki Develia obiekcie funkcjonującym w formule mixed-use.

Bobby Burger otwiera 40 lokal - na warszawskich Bielanach

Siedem lat temu jeden food truck, dziś 40 barów w dużych polskich miastach - takim wynikiem może pochwalić się Bobby Burger. Sieciówka właśnie uruchomiła swoją pierwszą burgerownię na warszawskich Bielanach.

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

2 KOMA 7 BAR

Warszawska mapa gastronomiczna wzbogaciła się właśnie o nowe miejsce ze zdrowym, najwyższej jakości jedzeniem. Lokal 2 KOMA 7 BAR powstał jako nieoczekiwana i niestandardowa kreacji agencji marketingowej 2 KOMA 7.

Columbus Coffee w poznańskim Starym Browarze

Kawiarnia Columbus Coffee zajęła ponad 120-metrowy lokal w poznańskim Starym Browarze. Marka zapowiada ewolucję sieci.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej