x

RESTAURACJA WARSZAWSKA

Kategoria: Miejsca    26.11.2018

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
W listopadzie br. swoje podwoje otworzyła Restauracja Warszawska, mieszcząca się w nowo powstałym pięciogwiazdkowym hotelu Warszawa. Siedziba hotelu i restauracji to dawny budynek Prudentiala, symbolu nowoczesnej Warszawy lat 30. XX w., 16-piętrowego wieżowca, który w ówczesnym czasie był najwyższym budynkiem w Polsce i drugim w Europie. Poważnie zniszczony podczas II wojny światowej został odbudowany w latach 50. i przekształcony w hotel Warszawa. Hotel zakończył działalność w 2002 r., a w 2009 r. odkupiła go rodzina Likus, słynąca w Polsce z prowadzenia hoteli i restauracji najwyższej klasy. Szefem kuchni głównej restauracji hotelu Warszawa – Restauracji Warszawskiej – został Dariusz Barański, który przez ostatnie lata kierował kuchnią w Concept 13 (stanowisko szefa kuchni objął po Barańskim jego sous-chef – Rabie Abed Alsalam).

Warszawska (ok. 130 miejsc) to niejedyna restauracja w hotelu, wkrótce otworzy się druga – Szóstka (ok. 50 miejsc), której menu również opracował Barański. W karcie Warszawskiej królują wyłącznie polskie produkty, przede wszystkim wieprzowina, w Szóstce pierwsze skrzypce grać będą zaś warzywa oraz wołowina. Mimo prestiżowego charakteru hotelu żadne z miejsc nie jest utrzymane w stylu fine dining. Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie. Restauracji przyświeca idea gościnności. Menu składa się z przekąsek (5-37 zł), „talerzy” (12-89 zł) i dodatków (5-12 zł), które można dowolnie komponować, by wspólnie dzielić się jedzeniem – jak to czynimy w domu. Wędliny (głównie z mangalicy) produkowane są na miejscu, gdzie dojrzewają w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu. W karcie win znajdziemy zaś ok. 160 pozycji. Przyjazna atmosfera i przyjemna obsługa powodują, że restauracja Warszawska to wyjątkowa lokalizacja, by doświadczyć polskiej gościnności.

pl. Powstańców Warszawy 9, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Już czynne Crowne Plaza Warsaw - The HUB i Holiday Inn Express Warsaw - The HUB

W nowoczesnym budynku The Warsaw HUB przy Rondzie Daszyńskiego czynne są już dwa hotele - Crowne Plaza Warsaw i Holiday Inn Express Warsaw. Pierwsza marka debiutuje w Polsce.

Steam Bar Warszawa z wędzonymi koktajlami

W październiku 2016 r. w centrum Warszawy otworzył się Steam Bar. Właścicielem jest Roman Medynskyi.

Pink Lobster

Pink Lobster otworzył się w listopadzie tego roku przy Żurawiej w Warszawie, w okolicy pełnej różnorodnych restauracji i barów.

Miski, czyli poke bowls w Krakowie

Prosto, zdrowo i smacznie - tak najkrócej można scharakteryzować ofertę otwartego w maju tego roku lokalu Miski. Restauracja bazuje na koncepcji popularnych na świecie poke bowls, czyli wywodzących się z kuchni hawajskiej misek wypełnionych ryżem i dodatkami.

RESTAURACJE Z OGRODEM

Zrównoważone wykorzystanie mięsa, owoców i warzyw to silny trend już od lat. Restauracje w całej Europie robią krok dalej: hodują własne warzywa oraz zioła i wykorzystują je w kuchni. Miejsca te znajdują się zarówno z dala od cywilizacji, jak i w wielkich miastach - Paryżu, Berlinie czy Londynie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej