x

RESTAURACJA WARSZAWSKA

Kategoria: Miejsca

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
W listopadzie br. swoje podwoje otworzyła Restauracja Warszawska, mieszcząca się w nowo powstałym pięciogwiazdkowym hotelu Warszawa. Siedziba hotelu i restauracji to dawny budynek Prudentiala, symbolu nowoczesnej Warszawy lat 30. XX w., 16-piętrowego wieżowca, który w ówczesnym czasie był najwyższym budynkiem w Polsce i drugim w Europie. Poważnie zniszczony podczas II wojny światowej został odbudowany w latach 50. i przekształcony w hotel Warszawa. Hotel zakończył działalność w 2002 r., a w 2009 r. odkupiła go rodzina Likus, słynąca w Polsce z prowadzenia hoteli i restauracji najwyższej klasy. Szefem kuchni głównej restauracji hotelu Warszawa – Restauracji Warszawskiej – został Dariusz Barański, który przez ostatnie lata kierował kuchnią w Concept 13 (stanowisko szefa kuchni objął po Barańskim jego sous-chef – Rabie Abed Alsalam).

Warszawska (ok. 130 miejsc) to niejedyna restauracja w hotelu, wkrótce otworzy się druga – Szóstka (ok. 50 miejsc), której menu również opracował Barański. W karcie Warszawskiej królują wyłącznie polskie produkty, przede wszystkim wieprzowina, w Szóstce pierwsze skrzypce grać będą zaś warzywa oraz wołowina. Mimo prestiżowego charakteru hotelu żadne z miejsc nie jest utrzymane w stylu fine dining. Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie. Restauracji przyświeca idea gościnności. Menu składa się z przekąsek (5-37 zł), „talerzy” (12-89 zł) i dodatków (5-12 zł), które można dowolnie komponować, by wspólnie dzielić się jedzeniem – jak to czynimy w domu. Wędliny (głównie z mangalicy) produkowane są na miejscu, gdzie dojrzewają w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu. W karcie win znajdziemy zaś ok. 160 pozycji. Przyjazna atmosfera i przyjemna obsługa powodują, że restauracja Warszawska to wyjątkowa lokalizacja, by doświadczyć polskiej gościnności.

pl. Powstańców Warszawy 9, Warszawa

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej