Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata – zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich – z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki. Wśród dań znajdziecie na przykład włoską zieloną lasagne z grzybami i pomidorami, tureckie pierożki z ciasta filo z serem, greckie faszerowane bakłażany, marokańską dynię z cebulą i rodzynkami duszoną z miodem i prażonymi migdałami, algierskie ragoût z ziemniaków i zielonych oliwek, polskie kluski z makiem, węgierski chłodnik z kwaśnych wiśni czy rumuńską polentę z białym serem i śmietaną. Ponadto poznacie historie wielu produktów i ich zastosowanie w kuchni żydowskiej. To kolejna pozycja, która pokazuje, jak wiele smaków i aromatów można wydobyć wyłącznie z warzyw.
Paola Gavin, „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata”, wyd. Buchmann 2018


W TYGLU KULTUR


Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

Zobacz także

KULINARNE ZJEDNOCZENIE

"Sto receptur na sto lat niepodległości" to zbiór oryginalnych receptur z różnych regionów Polski z XIX i XX w., a także ich interpretacje w wykonaniu współczesnych szefów kuchni.

"Everyone can bake" Dominique Ansel

Cukiernie i piekarnie to ten sektor gastronomii, który w ciągu ostatnich tygodni mógł w miarę normalnie funkcjonować i w związku z tym nie został poważnie sparaliżowany przez kryzys.

Smak zapachu

Małgorzata Kalemba-Dróżdż, "Różane przepisy", wyd. Pascal 2017

"Pie for everyone: recipes and stories from Petee's Pie, New York's best pie shop" Petra Peredez

Petra (Petee) Paredez jest właścicielką kilku nowojorskich Petee’s Café. Historia sukcesu firmy, którą założyła wraz z mężem w 2014 r., może być inspirująca dla wielu ludzi.

"Forma obfitości" Laury Osęki

Laura Osęka, po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała drugą książkę - "Formę obfitości".

"Czytaj skład. Gotuj z głową!" Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

