W TYGLU KULTUR
Kategoria: Lifestyle - książki

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Poprzez kuchnię możemy poznawać różne kultury – to stwierdzenie wydaje się oczywiste i chyba nikogo już nie dziwi. Obserwując, co i jak ludzie jedzą, dowiadujemy się o zwyczajach, dostępnych produktach i samych krajach czy regionach. Jest szereg ciekawych kulinarnie kultur, ale przykład z kilku powodów szczególny stanowi kuchnia żydowska. Ze względu na skomplikowaną historię, brak przynależności do jednego miejsca na kuchnię żydowską miało wpływ wiele krajów i miejsc z całego świata. Książka „Hazana” (z hebr. – jedzenie, które cieszy) nie tylko zbiera w całość przepisy z najróżniejszych zakątków, ale także skupia się wyłącznie na daniach wegetariańskich. Oprócz przepisów na dania Żydów z Włoch, Polski, Turcji, Grecji, Maroka czy wielu innych krajów możemy także poznać ich losy i historię na terenie danego państwa oraz zobaczyć, jak bardzo różniły się od siebie te kuchnie. Okazuje się, że wpływy kuchni żydowskiej na kształt kuchni narodowych są znacznie silniejsze, niż mogłoby się wydawać.

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata – zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich – z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki. Wśród dań znajdziecie na przykład włoską zieloną lasagne z grzybami i pomidorami, tureckie pierożki z ciasta filo z serem, greckie faszerowane bakłażany, marokańską dynię z cebulą i rodzynkami duszoną z miodem i prażonymi migdałami, algierskie ragoût z ziemniaków i zielonych oliwek, polskie kluski z makiem, węgierski chłodnik z kwaśnych wiśni czy rumuńską polentę z białym serem i śmietaną. Ponadto poznacie historie wielu produktów i ich zastosowanie w kuchni żydowskiej. To kolejna pozycja, która pokazuje, jak wiele smaków i aromatów można wydobyć wyłącznie z warzyw.

Paola Gavin, „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata”, wyd. Buchmann 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej