x

KAWOWYM SZLAKIEM

Kategoria: Lifestyle - książki

O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Gdy pierwszy raz przyjeżdżamy do jakiegoś miasta, szukamy rozmaitych rekomendacji, chcemy trafić do jak najlepszych miejsc, zobaczyć i spróbować wszystkiego, co warte uwagi. O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste. Możemy zdecydować się na znajome logo którejś z dużych sieci lub wybrać małe miejsca serwujące kawę parzoną metodami alternatywnymi. Wiedza osób wtajemniczonych w to środowisko jest na wagę złota – a przewodnik Coffee Spots Poland stworzyli właśnie tacy ludzie: Agnieszka Bukowska (Coffeedesk) i Krzysztof Rzyman (kawiarnia Stor), którzy wypili hektolitry kawy i na kawie zjedli zęby. Ich podstawowym kryterium wyboru kawiarni jest jakość kawy i sposób jej przygotowania. W przewodniku jest też mowa o tym, czym charakteryzują się odmiany kaw z Gwatemali, Etiopii i Kenii. Co to znaczy kawa speciality? Jakie właściwości ma kawa z chemeksu, a jakie ta z drippera czy aeropressu oraz które kawiarnie oferują takie metody.

Autorzy zwracają także uwagę na atmosferę kawiarni, ludzi, którzy je tworzą, i ich historie. Oprócz lokali z Warszawy, Poznania, Krakowa, Wrocławia, Katowic, Gdańska czy Łodzi w przewodniku znalazły się kawiarnie z Białegostoku, Bydgoszczy, Lublina, a także z małych miejscowości: Gołdapi, Oświęcimia czy Czechowic-Dziedzic. To nie są tylko typowe kawiarnie, ale także bistra i restauracje w nieoczywistych miejscach i z zaskakującą ofertą deserów, przekąsek i dań. Jak podaje przewodnik, kawiarni z kawą speciality jest obecnie w Polsce ponad 200, a palarni 30 – i prognozują, że największa fala rozwoju jeszcze przed nami. Warto więc zgłębiać temat i dodawać jakościową kawę do swojej gastronomicznej oferty. A przewodnik Coffee Spots Poland może okazać się w tej kwestii bardzo pomocny. Rzadko zdarza się, aby tak duża dawka wiedzy i informacji znalazła się w jednym miejscu.

Agnieszka Bukowska, Krzysztof Rzyman, „Coffee Spots Poland”, wyd. Storm in the city 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej