x

KAWOWYM SZLAKIEM

Kategoria: Lifestyle - książki    26.11.2018

O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Gdy pierwszy raz przyjeżdżamy do jakiegoś miasta, szukamy rozmaitych rekomendacji, chcemy trafić do jak najlepszych miejsc, zobaczyć i spróbować wszystkiego, co warte uwagi. O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste. Możemy zdecydować się na znajome logo którejś z dużych sieci lub wybrać małe miejsca serwujące kawę parzoną metodami alternatywnymi. Wiedza osób wtajemniczonych w to środowisko jest na wagę złota – a przewodnik Coffee Spots Poland stworzyli właśnie tacy ludzie: Agnieszka Bukowska (Coffeedesk) i Krzysztof Rzyman (kawiarnia Stor), którzy wypili hektolitry kawy i na kawie zjedli zęby. Ich podstawowym kryterium wyboru kawiarni jest jakość kawy i sposób jej przygotowania. W przewodniku jest też mowa o tym, czym charakteryzują się odmiany kaw z Gwatemali, Etiopii i Kenii. Co to znaczy kawa speciality? Jakie właściwości ma kawa z chemeksu, a jakie ta z drippera czy aeropressu oraz które kawiarnie oferują takie metody.

Autorzy zwracają także uwagę na atmosferę kawiarni, ludzi, którzy je tworzą, i ich historie. Oprócz lokali z Warszawy, Poznania, Krakowa, Wrocławia, Katowic, Gdańska czy Łodzi w przewodniku znalazły się kawiarnie z Białegostoku, Bydgoszczy, Lublina, a także z małych miejscowości: Gołdapi, Oświęcimia czy Czechowic-Dziedzic. To nie są tylko typowe kawiarnie, ale także bistra i restauracje w nieoczywistych miejscach i z zaskakującą ofertą deserów, przekąsek i dań. Jak podaje przewodnik, kawiarni z kawą speciality jest obecnie w Polsce ponad 200, a palarni 30 – i prognozują, że największa fala rozwoju jeszcze przed nami. Warto więc zgłębiać temat i dodawać jakościową kawę do swojej gastronomicznej oferty. A przewodnik Coffee Spots Poland może okazać się w tej kwestii bardzo pomocny. Rzadko zdarza się, aby tak duża dawka wiedzy i informacji znalazła się w jednym miejscu.

Agnieszka Bukowska, Krzysztof Rzyman, „Coffee Spots Poland”, wyd. Storm in the city 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Toruński Festiwal Smaków

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.

David LaChapelle fotografem kalendarza Lavazza na rok 2020

Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.

"Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu" Andrzeja Polana

Andrzej Polan to nie tylko osobowość telewizyjna, ale przede wszystkim doświadczony szef kuchni i restaurator. Niedawno otworzył restaurację w nowej lokalizacji, a teraz... przeniósł ją na kartki książki "Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu".

KULINARNY KLAN

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

Barcelona do zjedzenia

Stolica Katalonii to popularne miejsce gastronomicznych wypadów. Wszystko przemawia na jej korzyść: klimat, doskonałe ryby i owoce morza oraz wielość różnorodnych restauracji. Chcecie się przekonać, co stanowi o atrakcyjności i unikatowości Barcelony?

Na dobry początek

Fern Green, "Breakfast. Morning, noon and night", wyd. Hardie Grant Books 2015

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej