KAWOWYM SZLAKIEM
Kategoria: Lifestyle - książki

O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Gdy pierwszy raz przyjeżdżamy do jakiegoś miasta, szukamy rozmaitych rekomendacji, chcemy trafić do jak najlepszych miejsc, zobaczyć i spróbować wszystkiego, co warte uwagi. O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste. Możemy zdecydować się na znajome logo którejś z dużych sieci lub wybrać małe miejsca serwujące kawę parzoną metodami alternatywnymi. Wiedza osób wtajemniczonych w to środowisko jest na wagę złota – a przewodnik Coffee Spots Poland stworzyli właśnie tacy ludzie: Agnieszka Bukowska (Coffeedesk) i Krzysztof Rzyman (kawiarnia Stor), którzy wypili hektolitry kawy i na kawie zjedli zęby. Ich podstawowym kryterium wyboru kawiarni jest jakość kawy i sposób jej przygotowania. W przewodniku jest też mowa o tym, czym charakteryzują się odmiany kaw z Gwatemali, Etiopii i Kenii. Co to znaczy kawa speciality? Jakie właściwości ma kawa z chemeksu, a jakie ta z drippera czy aeropressu oraz które kawiarnie oferują takie metody.

Autorzy zwracają także uwagę na atmosferę kawiarni, ludzi, którzy je tworzą, i ich historie. Oprócz lokali z Warszawy, Poznania, Krakowa, Wrocławia, Katowic, Gdańska czy Łodzi w przewodniku znalazły się kawiarnie z Białegostoku, Bydgoszczy, Lublina, a także z małych miejscowości: Gołdapi, Oświęcimia czy Czechowic-Dziedzic. To nie są tylko typowe kawiarnie, ale także bistra i restauracje w nieoczywistych miejscach i z zaskakującą ofertą deserów, przekąsek i dań. Jak podaje przewodnik, kawiarni z kawą speciality jest obecnie w Polsce ponad 200, a palarni 30 – i prognozują, że największa fala rozwoju jeszcze przed nami. Warto więc zgłębiać temat i dodawać jakościową kawę do swojej gastronomicznej oferty. A przewodnik Coffee Spots Poland może okazać się w tej kwestii bardzo pomocny. Rzadko zdarza się, aby tak duża dawka wiedzy i informacji znalazła się w jednym miejscu.

Agnieszka Bukowska, Krzysztof Rzyman, „Coffee Spots Poland”, wyd. Storm in the city 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
Zobacz także
7. Targi Książki Kulinarnej w Warszawie

Zarażenie podróżami to przypadłość postępująca i nieuleczalna. Wiele lat temu zapadła na nią Marta Gessler, organizatorka Targów Książki Kulinarnej. I dlatego tegoroczne targi przebiegną pod hasłem przewodnim Podróżu-JEMY.

David LaChapelle fotografem kalendarza Lavazza na rok 2020

Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.

Sztuka gotowania

5 czerwca 2019 nakładem wydawnictwa Buchmann ukaże się na rynku nowa książka autorki słynnego Leksykonu smaków. Tym razem Niki Segnit odkryje przed nami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

ODPOWIEDNIO PRZECHOWANE

Czy słyszeliście kiedyś o metodzie batch? To sposób konserwacji żywności − partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie − który powstał dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania).

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

PROCES TWORZENIA

To trzecia po "Kuchni polskiej XXI wieku" oraz "Naturze kuchni polskiej" książka pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin. Co ciekawe, to pierwsza pozycja wydana od momentu otwarcia restauracji i stanowi niejako zapis jej 7-letniej historii.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej