KAWOWYM SZLAKIEM
Kategoria: Lifestyle - książki

O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Gdy pierwszy raz przyjeżdżamy do jakiegoś miasta, szukamy rozmaitych rekomendacji, chcemy trafić do jak najlepszych miejsc, zobaczyć i spróbować wszystkiego, co warte uwagi. O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste. Możemy zdecydować się na znajome logo którejś z dużych sieci lub wybrać małe miejsca serwujące kawę parzoną metodami alternatywnymi. Wiedza osób wtajemniczonych w to środowisko jest na wagę złota – a przewodnik Coffee Spots Poland stworzyli właśnie tacy ludzie: Agnieszka Bukowska (Coffeedesk) i Krzysztof Rzyman (kawiarnia Stor), którzy wypili hektolitry kawy i na kawie zjedli zęby. Ich podstawowym kryterium wyboru kawiarni jest jakość kawy i sposób jej przygotowania. W przewodniku jest też mowa o tym, czym charakteryzują się odmiany kaw z Gwatemali, Etiopii i Kenii. Co to znaczy kawa speciality? Jakie właściwości ma kawa z chemeksu, a jakie ta z drippera czy aeropressu oraz które kawiarnie oferują takie metody.

Autorzy zwracają także uwagę na atmosferę kawiarni, ludzi, którzy je tworzą, i ich historie. Oprócz lokali z Warszawy, Poznania, Krakowa, Wrocławia, Katowic, Gdańska czy Łodzi w przewodniku znalazły się kawiarnie z Białegostoku, Bydgoszczy, Lublina, a także z małych miejscowości: Gołdapi, Oświęcimia czy Czechowic-Dziedzic. To nie są tylko typowe kawiarnie, ale także bistra i restauracje w nieoczywistych miejscach i z zaskakującą ofertą deserów, przekąsek i dań. Jak podaje przewodnik, kawiarni z kawą speciality jest obecnie w Polsce ponad 200, a palarni 30 – i prognozują, że największa fala rozwoju jeszcze przed nami. Warto więc zgłębiać temat i dodawać jakościową kawę do swojej gastronomicznej oferty. A przewodnik Coffee Spots Poland może okazać się w tej kwestii bardzo pomocny. Rzadko zdarza się, aby tak duża dawka wiedzy i informacji znalazła się w jednym miejscu.

Agnieszka Bukowska, Krzysztof Rzyman, „Coffee Spots Poland”, wyd. Storm in the city 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
Zobacz także
W TYGLU KULTUR

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

"POLISH CULINARY PATHS" PO GRUZIŃSKU

Książka o polskiej kulturze kulinarnej zatytułowana "Polish Culinary Paths" dzięki Instytutowi Polskiemu w Tbilisi doczekała się gruzińskiej wersji.

Z NOWĄ DUSZĄ

Książka "Soul Food" przedstawia przede wszystkim kulinarną drogę, jaką przeszedł Todd Richards. To także obraz bezpretensjonalnej kuchni, która w naturalny sposób łączy ze sobą produkty dostępne i ekskluzywne, różne kultury, może być ciekawa i wyrafinowana.

CHLEB PERFEKCYJNY

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

WALKA Z MITAMI

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej