MOC Z MISKI
Kategoria: Lifestyle - książki

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Miska – do niedawna kojarzyła się wyłącznie z naczyniem na zupę lub sałatkę. Od jakiegoś czasu przeżywa renesans, głównie za sprawą kuchni azjatyckiej. Rozmaite bowle podbijają również menu polskich restauracji. Laura Osęka zauważa, że miska może być bardzo pojemna i znajdzie zastosowanie w polskiej kuchni – bo zmieści się do niej niemal wszystko. W książce „Miska szczęścia” autorka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem. Inspiruje i pomaga uruchomić wyobraźnię. Potrawy podzielono na cztery rozdziały, cztery pory roku, a następnie na podrozdziały z konkretnymi miesiącami. I tak znajdziemy tu na przykład dania zimowe: wytrawną owsiankę z dynią, sałatkę ze śledzia na słodko, rozgrzewającą zupę ziemniaczaną, warzywny gulasz, zapiekaną brukselkę czy „oszukany sernik”.

Laura Osęka nie tylko gotuje, ale jest też psychodietetyczką (i dziennikarką od lat związaną z magazynem „FS”). Dlatego zależy jej na tym, aby potrawy były zdrowe, zrównoważone, jeśli chodzi o składniki i wartości odżywcze, a przy tym ciekawie skomponowane. Należy trzymać się zaledwie kilku prostych zasad, aby osiągnąć pożądany efekt. A niektóre z misek naprawdę mogą się świetnie sprawdzić również jako dania restauracyjne. Zwłaszcza jeśli zadbamy o odpowiednie miski. A na zdjęciach w książce widać, że tych ostatnich nie brakuje – mamy bowiem w Polsce bardzo wielu zdolnych ceramików.

Laura Osęka, „Miska szczęścia”, wyd. Publicat 2018

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej