x

WOŁOWINA TRUDNA CZY ŁATWA

Kategoria: Produkty    26.11.2018

Wołowina w kuchni polskiej nigdy nie była tak popularna jak obecnie. Jednak podawana jest na zaledwie kilka sposobów. Najczęściej jest to pieczeń, bitki, tatar i szponder jako podstawa do rosołu lub zup.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Dlaczego tak się dzieje? Wołowina ma opinię trudnego do przygotowania mięsa, które wymaga długiego czasu przygotowywania. To zniechęca do sięgania po nią na co dzień. Tymczasem choćby bryzol czy rumsztyk ma swoją świetną historię i w nowoczesnych odsłonach może świetnie inspirować kreatywnych kucharzy. A co za tym idzie – otworzyć nowe pokłady wiedzy o wołowinie dla naszych gości.

Dlatego warto i należy kupować wołowinę produkowaną w systemie QMP, który określa standardy dotyczące całego procesu produkcji mięsa wołowego. Dzięki temu wołowina z certyfikatem QMP ma określoną wysoką jakość. Jest krucha, soczysta, niezwykle smaczna, a źródło jej pochodzenia jest w pełni możliwe do zidentyfikowania. W dzisiejszych czasach, kiedy jesteśmy zasypywani wiadomościami o „podkręcaniu” żywności, warto mieć pewność, co podajemy naszym gościom. Pracując z mięsem w standardzie QMP, możemy używać tego elementu jako podpory marketingowej w karcie menu.

Wspaniałym wsparciem dla wszystkich jest wydana kilka lat temu „Wielka księga wołowiny” dostępna na stronie internetowej w formie PDF. Zawiera szereg informacji o procedurach hodowli i pomysłów na kulinarne wykorzystanie elementów wołowiny. Znajdziecie tu przepisy m.in. na pieczeń Pavlova czy Tafelspitz. To od nas, kucharzy, w dużej mierze zależy to, jak odżywiają się nasi goście i jakie budujemy w nich przyzwyczajenia.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej