

PODSUMOWANIE TARGÓW HORECA I ENOEXPO


Od 7 do 9 listopada ofertę zaprezentowało niemal 400 wystawców z różnych stron świata. Wydarzenie sektora gastronomicznego i hotelarskiego tradycyjnie już połączone było ze spotkaniem branży winiarskiej - Targami EnoExpo.
– Największą zaletą amerykańskich produktów jest przede wszystkim ich dobra jakość oraz dostępność na polskim rynku. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że możemy w atrakcyjnej przestrzeni wystawienniczej pokazać amerykańskie produkty z nadzieją, że przypadną Polakom do gustu i będą z nich korzystali. Bardzo się cieszymy, że na targach prezentowane są m.in. wina z Kalifornii, piwa z Brooklynu czy innych warzelni. Nie mogło oczywiście zabraknąć amerykańskiej wołowiny. Polska staje się coraz większym gastronomicznym rajem, widać to szczególnie tutaj, w Krakowie – mówił podczas uroczystego otwarcia stoiska B. Bix Alliu, konsul generalny USA w Krakowie.
W podobnym tonie wypowiadał się Jonn Slette – attaché ds. rolnictwa z biura rolnego Ambasady Stanów Zjednoczonych. – Amerykańska kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Stany Zjednoczone to ogromny kraj, dzięki czemu mamy tak duże bogactwo produktów, począwszy od owoców morza, łososia z Alaski, mintaja, wołowiny z Nebraski, słodkich ziemniaków i wina z Kalifornii.
Na zwiedzających czekały także pokazy pieczenia chleba. W ramach cyklu prezentacji pt. „Breadway – chleb w restauracji” w Kuchni Mistrzów wystąpiła m.in. Monika Walecka. Nowością tegorocznej edycji był Salon Barmana i Baristy Bar B-Q, w którym odbyły się m.in. warsztaty z koktajlami na bazie bourbonu w roli głównej. Krakowscy barmani: Szymon Cieśla, Tomasz Źródłowski, Grzegorz Pikulski, Bartłomiej Szymski, Maciej Mazur i Piotr Baran zaprezentowali techniki przygotowania oraz łączenia tego trunku z potrawami. W ramach Akademii HoReCa wiedzą dzielili się m.in.: Tomasz Leśniak – kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski, szef kuchni Bistro Bene, Sebastian Krauzowicz – trener kadry narodowej kucharzy, czy Rafał Targosz – właściciel restauracji Zakładka.
Równocześnie z Targami HoReCa tradycyjnie już odbyły się Międzynarodowe Targi Wina EnoExpo. Dzięki połączeniu obu wydarzeń producenci i importerzy wina mieli doskonałą okazję, by zaprezentować ofertę odbiorcom z sektora HoReCa i znaleźć dystrybutora na prężnie rozwijającym się rynku. Na uwagę zasługuje bogaty program seminariów tematycznych dotyczących produktów z określonych regionów winiarskich oraz sprzedaży wina w restauracji. W tym roku Niemiecki Instytut Wina przygotował m.in. ciekawą degustację komentowaną dotyczącą sektów (niemieckie wina musujące). Degustację hiszpańskich cav poprowadził natomiast Julio Cesar Sobrino. Mariusz Kapczyński wspólnie z producentem z winnicy Puklavec Family Wines współprowadził zaś prezentację przekrojową win słoweńskich.
Kolejna edycja Targów HoReCa zaplanowana jest na 20-22 listopada 2019 r.
„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.
Zobacz także

Wojciech Amaro jednym ze 100 najlepszych szefów kuchni na świecie!

23-24 września odbył się w Barcelonie finał The Best Chef Awards 2019. Na liście 100 najlepszych znalazł się również przedstawiciel Polski.

WARSZTATY CALIFORNIA WINES JUŻ 23 KWIETNIA

23-24 kwietnia w Art _ inkubatorze w Łodzi odbędzie się V edycja konferencji branżowej Food Service Summit. Podobnie jak w roku ubiegłym tematyka winiarska będzie stanowiła ważną część programu konferencji.

Nie będzie Wine&Food Noble Night 2020

Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w tym roku się nie odbędzie.

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

Podróż do źródeł

Żywiec Zdrój wprowadził na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w szklanych butelkach. Nowość została oficjalnie zaprezentowana 13 czerwca podczas konferencji "Arcydzieło natury. U źródeł - trendy i inspiracje" w hotelu Warszawa.

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

