PODSUMOWANIE TARGÓW HORECA I ENOEXPO
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Od 7 do 9 listopada ofertę zaprezentowało niemal 400 wystawców z różnych stron świata. Wydarzenie sektora gastronomicznego i hotelarskiego tradycyjnie już połączone było ze spotkaniem branży winiarskiej - Targami EnoExpo.

Foto: materiały prasowe
Foto: materiały prasowe
Krajem partnerskim tegorocznej edycji były Stany Zjednoczone. Jedną z atrakcji targów była oferta produktów żywnościowych zaprezentowanych w ramach projektu „Ameryka od kuchni”. Kalifornijskie śliwki, wina, wołowina z Nebraski czy piwa kraftowe z Brooklynu, m.in. te produkty w różnych wariacjach czekały na uczestników targów.

– Największą zaletą amerykańskich produktów jest przede wszystkim ich dobra jakość oraz dostępność na polskim rynku. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że możemy w atrakcyjnej przestrzeni wystawienniczej pokazać amerykańskie produkty z nadzieją, że przypadną Polakom do gustu i będą z nich korzystali. Bardzo się cieszymy, że na targach prezentowane są m.in. wina z Kalifornii, piwa z Brooklynu czy innych warzelni. Nie mogło oczywiście zabraknąć amerykańskiej wołowiny. Polska staje się coraz większym gastronomicznym rajem, widać to szczególnie tutaj, w Krakowie – mówił podczas uroczystego otwarcia stoiska B. Bix Alliu, konsul generalny USA w Krakowie.

W podobnym tonie wypowiadał się Jonn Slette – attaché ds. rolnictwa z biura rolnego Ambasady Stanów Zjednoczonych. – Amerykańska kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Stany Zjednoczone to ogromny kraj, dzięki czemu mamy tak duże bogactwo produktów, począwszy od owoców morza, łososia z Alaski, mintaja, wołowiny z Nebraski, słodkich ziemniaków i wina z Kalifornii.

Na zwiedzających czekały także pokazy pieczenia chleba. W ramach cyklu prezentacji pt. „Breadway – chleb w restauracji” w Kuchni Mistrzów wystąpiła m.in. Monika Walecka. Nowością tegorocznej edycji był Salon Barmana i Baristy Bar B-Q, w którym odbyły się m.in. warsztaty z koktajlami na bazie bourbonu w roli głównej. Krakowscy barmani: Szymon Cieśla, Tomasz Źródłowski, Grzegorz Pikulski, Bartłomiej Szymski, Maciej Mazur i Piotr Baran zaprezentowali techniki przygotowania oraz łączenia tego trunku z potrawami. W ramach Akademii HoReCa wiedzą dzielili się m.in.: Tomasz Leśniak – kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski, szef kuchni Bistro Bene, Sebastian Krauzowicz – trener kadry narodowej kucharzy, czy Rafał Targosz – właściciel restauracji Zakładka.

Równocześnie z Targami HoReCa tradycyjnie już odbyły się Międzynarodowe Targi Wina EnoExpo. Dzięki połączeniu obu wydarzeń producenci i importerzy wina mieli doskonałą okazję, by zaprezentować ofertę odbiorcom z sektora HoReCa i znaleźć dystrybutora na prężnie rozwijającym się rynku. Na uwagę zasługuje bogaty program seminariów tematycznych dotyczących produktów z określonych regionów winiarskich oraz sprzedaży wina w restauracji. W tym roku Niemiecki Instytut Wina przygotował m.in. ciekawą degustację komentowaną dotyczącą sektów (niemieckie wina musujące). Degustację hiszpańskich cav poprowadził natomiast Julio Cesar Sobrino. Mariusz Kapczyński wspólnie z producentem z winnicy Puklavec Family Wines współprowadził zaś prezentację przekrojową win słoweńskich.

Kolejna edycja Targów HoReCa zaplanowana jest na 20-22 listopada 2019 r.

„Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Mikser Kulinarny w Olsztynie

W zorganizowanym przez MAKRO Polska Mikserze Kulinarnym w Olsztynie wzięło udział aż 150 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej MAKRO, z pomocą Junior Ambasadora programu - Pawła Kosiorka.

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej